Un procuror independent, european și moldovean

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Pe 30 noiembrie am votat pentru refacerea Alianței pentru Integrare Europeană, în formula PLDM, PL și PD, evident. Am mai votat pentru un guvern condus de Iurie Leancă, cel care a demonstrat că este un personaj serios și benefic republicii. Sau, cel puțin, mai serios și mai benefic decât un alt ipotetic premier care ar putea fi sprijinit la modul realist de toate cele trei partide.

De aceea, am fost încă de la început îndreptățiți să ne revoltăm împotriva bâlbâielilor celor trei partide. Am așteptat de la acestea, într-un mod ce denotă, poate, naivitate sau chiar masochism, să-și respecte angajamentele din campania electorală și să se alieze, spre binele comun, al nostru, dar și al lor, în definitiv. Totuși, am avut așteptări mai puține de la unii și mai multe de la alții.

De la PL m-am așteptat să promită lucruri irealizabile, utopice chiar, în condițiile în care doar 46% dintre votanți au ales Uniunea Europeană. Pentru că pe parcursul întregului an 2014 PL și-a construit discursul public pe lupta împotriva corupției și a investigării corecte a privatizărilor dubioase, nu m-a mirat solicitarea acestora de a numi un procuror din UE. Ideea mi se pare în principiu bună, dar prea îndrăzneață. Atât de îndrăzneață încât era clar de la bun început că este irealizabilă într-un stat sovietic precum este RM în 2015. Vreau să fiu înțeles corect, pentru că dacă ar fi după mine, fiecare instituție moldovenească ar trebui să aibă, cel puțin pentru o perioadă, șefi experți europeni, care ar fi lăsați să-și facă treaba. Aceștia ar putea proveni de oriunde, inclusiv din diaspora, așa cum provin, de exemplu, Maia Sandu sau Dorin Dușciac.

Problema este însă oportunitatea unei asemenea solicitări de la partenerii tăi de dialog, pe care i-ai acuzat până acum de hoții și rea-voință. Spun asta pentru că sesizez o discordanță logică în acțiunile PL. De ce ar solicita PL de la PD și PLDM să accepte un procuror independent și european, admițându-le calitatea de pușcăriabili, victime ale acestui procuror? Sigur, discordanța e valabilă doar dacă pornim de la premisa că PL a vrut să participe la guvernare; nu și în cazul în care și-ar fi urmat calculele lor interne și ambiția de a depăși la scor PLDM.

Trebuie să fim sinceri până la capăt și să recunoaștem că există și această explicație, despre care am vorbit prea puțin, orbiți fiind de mirajul unui procuror cinstit și european.

Citiți continuarea pe blogul TudorCojocariu.eu

Comentarii

Tudor Cojocariu

Tudor Cojocariu

Român din Moldova. Absolvent al liceului româno-francez "Gh. Asachi" din Chişinău. Licenţiat în Sociologie (Universitatea București). Master în Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană (SNSPA, Bucureşti). Responsabil de proiecte la Departamentul...

Ultimele articole