UN PRINŢ ARAB PREŞEDINTE!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Pe la mijlocul secolului trecut un şeic, dintr-un mic emirat sărăcăcios, a avut un vis. Visul era într-atât de frumos că s-a transformat în dorinţă. Dorinţa era atât de arzătoare că s-a metamorfozat în planuri bine gândite, în acţiuni îndrăzneţe. Şi imposibilul a deveni posibil, iar Dubaiul s-a transformat în bijuteria deşertului.

Sigur, Dubaiul nu este R. Moldova şi invers. Moldova nu are o sondă petrolieră, dar, totuşi, are multe oportunităţi şi rezerve neutilizate. Moldova este o economie mică, uşor de gestionat. Cu un plan exemplar, implementat corect, ţara poate să devină un exemplu de dezvoltare durabilă în regiune, cel puţin.

Până la urmă chiar şi sondă avem. Recent, un fost şef de la fisc spunea că pe lângă puşculiţa statului trece o sumă echivalentă cu un buget anual. O sumă imensă! Bugetul de Stat pentru 2016 este în mărime de 31,4 miliarde de lei, adică 1,4 miliarde de euro. Imaginaţi-vă că această sumă este dublată. Statul se poate transforma brusc din cerşetor în investitor. Cu un supliment la buget de 1,4 miliarde de euro, dintre care anual 1 miliard să fie direcţionat spre investiţii, pe termen mediu, Moldova poate fi simţitor modernizată. Vorbesc de infrastructura de ocrotire a sănătăţii şi de educaţie, de infrastructura rutieră şi logistică, de infrastructura energetică etc. Să nu uităm şi de efectul multiplicator. Adică banii, dacă sunt bine gestionaţi, din mulţi pot deveni şi mai mulţi. Sunt ca şi bacteriile, plasaţi într-un mediu favorabil, se înmulţesc activ.

Din 1 octombrie intrăm în campanie electorală. Din acţiunile pregătitoare de până acum înţeleg că candidaţii iarăşi vor veni mai mult cu sloganuri şi mai puţin cu planuri. Din păcate, riscăm să călcăm în aceleaşi străchini în care călcăm cu regularitate şi insistenţă de 25 de ani. Doar un exemplu. Acum câţiva ani, un politician „gospodar” promitea alegătorilor un salariu de 300 de euro. „Gospodarul” a ajuns la putere, a reuşit să şi plece, iar salariul mediu pe economie chiar şi acum abia de ajunge la 240 de euro.

Concluzia, să fim atenţi ce alegem!

Un prinţ arab preşedinte!

Comentarii