Un președinte de lux

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

“Să fii un lider de succes înseamnă să dai un bun exemplu. Înainte de a cheltui banii pentru mine mă gândesc dacă un angajat de-al meu și-ar permite acest lucru sau nu” (Ingvar Kamprad, cel mai bogat om de afaceri din Suedia, fondatorul Ikea)

Filosofia acestui om este excentrică, dar stă la baza dezvoltării celebrei companii. Deși de departe nu toți bogații lumii împărtășesc acest punct de vedere, luxul etalat este blamat în toată lumea. Oameni cu afaceri de milioane își cumpără mobilă reciclată, mașini cu consum redus, covoare din țări sărace mândri că pot contribui la protejarea mediului și păstrarea culturilor în declin.

Pe acest fundal cei din țările totalitare și/sau sărace sunt ridicoli în tendința lor de a investi în lux. Ei sfidează însușii civilizația secolului nostru în care nu încape risipa inutilă. Iată de ce nu doar faptul că un comunist declarat deține o colecție de mașini impresionantă a șocat opinia publică. Că Voronin nu este un om sărac se știe. Omul are o carieră în spate și un fecior despre care spune că îi merge bine în afaceri. Până la urmă dacă familia sa își permite să o ducă mai bine decât majoritatea covârșitoare a celor pe care i-a condus nu este cea mai mare crimă, în Moldova cu siguranță nu este. Nu am văzut anchete, dosare și nici condamnări pentru fraude și abuz în raport cu familia fostului președinte. Chiar dacă opinia publică a așteptat investigații după ce a fost convinsă că s-a furat mult și obraznic în cei opt ani de guvernare PCRM. Nu există sentințe de condamnare, nu există crimă.

Dar pentru că vorbim despre un politician, care toată viața a fost în serviciul statului, este o crima de moralitate la mijloc. Este scandalos că un lider politic care pretinde la putere în continuare își permite să zboare cu avioane private, să întrețină câteva duzini de autoturisme și să nu vadă o problemă în aceasta. După ce cu nonșalanță a declarat la un post TV că are prieteni care îi finanțează micile plăceri de milioane, ne întrebăm cum va răsplăti președintele PCRM aceste favoruri în cazul în care revine la putere? După ce am văzut slăbiciunea pentru lux, alegătorul este în drept să știe cum va fi întreținut acest mod de viață după o eventuală alegere într-o funcție publică a lui Vladimir Voroninri din Europa.
Apropo, de sărăcie. Promițându-ne o viață mai bună și acoperindu-se cu talentul feciorului de a face milioane, întrebarea firească și naivă este câte locuri de muncă a creat familia fostului președinte pentru moldovenii pe care i-a condus? Ce salarii și impozite a achitat și ce investiții sociale a realizat în timp ce i-au mai rămas bani și pentru avioane și mașini de lux? Cât de sincere au fost operele de caritate inițiate de familia Voronin în timpul guvernării, din moment ce nu am văzut nici o știre amărâtă despre donații în ultimii ani. Doar informații despre vacanțe, case peste hotare și garajul din sediul pustiu, dar monumental al PCRM.
Dincolo de culori politice și electorala care ne calcă pe picioare, este important să stabilim niște reguli de comportament în politică și în societate, daca vrem să trăim mai bine. Un politician nu poate fi bogat, decât daca și-a moștenit averea sau și-a câștigat-o până la intrare în politică. Serviciul public nici în cele mai prospere țări din lume nu aduce bani. Aceasta este alegerea fiecăruia: putere sau bani. Și una și alta concomitent câștigate este posibil numai într-o dictatură sau anarhie.
Voi termina cu un citat tot din Kamprad. ”Banii îl strică pe om. Ei trebuie utilizați exclusiv ca sursă de investiții”. Și dacă se investește mai mult în propriile plăceri, ce altceva decât exerciții de retorică poate oferi un politician?

Comentarii

Iuliana Bordeianu

Iuliana Bordeianu

Iuliana Bordeianu, jurnalist. 10 ani am făcut știri politice pentru cele mai citate agenții de presă din țara în calitate de reporter, editor, șef de department. 3 ani de știri TV în calitate de producător și coordinator de programe nu mi-au creat de...

Ultimele articole