Un pas înapoi pentru politicieni, un salt înainte pentru ţară ?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Speranţe, totuşi, există ! Recenta criză politică a lovit dur în economia ţării (am ratat de la începutul anului aproximativ 300 de milioane de lei, care urmau să vină din exterior, investiţiile străine directe s-au redus), a afectat imaginea ţării şi procesul de integrare europeană, a inspirat la acţiuni provocatoare administraţia secesionistă de la Tiraspol şi, un lucru foarte grav, a crescut numărul cetăţenilor dezamăgiţi de această ţară. Cifra nemulţumiţilor de modul în care decurg lucrurile în ţară a atins un record istoric, de peste 80 la sută, o masă socială aproape critică, în prag de explozie.

De ce cred că mai există speranţe ? Din cel puţin două considerente: 1. UE va investi şi mai mult în resuscitarea „povestei de succes” ; 2. principalii lideri politici au făcut un pas înapoi (Filat, Lupu, Plahotniuc, dar şi Ghimpu) . Ieri, în emisiunea Zi de Zi de la Publika TV, unul dintre invitaţi a spus că politicienii de la Chişinău au decis să depăşească criza politică, inclusiv după ce europenii au promis că vor oferi Moldovei foarte repede, chiar până la summit-ul de la Vilnius din toamnă, perspective de aderare la UE. Astfel, Acordul de Asociere şi Acordul de liber schimb, coprehensibil şi aprofundat ar putea fi parafate până în toamnă. Mai există şi mecanismul european de stimulare a reformelor numit „more for more” („mai mult pentru mai mult”), care permite o injecţie financiară suplimentară în economia moldovenească. Iar aceasta înseamnă reparaţia drumurilor, subvenţii pentru agricultori, spitale renovate etc. În curând la Chişinău va veni, după o pauză de câteva luni, o nouă delegaţie a FMI, care ar putea semna un nou acord de finanţare a Republicii Moldova. Important este nu atât o nouă tranşă de bani veniţi din partea FMI, ci semnalul pe care această instituţie financiară internaţională îl transmite investitorilor străini şi donatorilor.

Trecerea în planul secund al guvernării a principalilor actori (Filat, Lupu, Plahotniuc, Ghimpu) ar putea reduce din tensiunea procesului de conducere a statului. Mai întâi de toate, cred că decizia este una salutabilă. „Rânza politică moldovenească” a devenit proverbială, iar pasul făcut înapoi de aceşti politicieni poate fi numit „istoric”. Ar fi naiv să credem că respectivii politicieni nu vor mai fi implicaţi activi în politică şi actul guvernării, inclusiv pentru a-şi promova interesele. Totuşi, una este să „guvernezi din umbră” şi cu totul alta este când te afli în prim-plan. Una e când se loveşte în interesele tale şi cu totul alta este când se loveşte şi în propria persoană. În acest caz orgoliul poate întuneca minţile, respectiv acţiunile nu sunt tocmai raţionale. Din păcate, anume la astfel de acţiuni am asistat în ultimele luni, acţiuni al cărui mobil au fost emoţiile şi orgoliul personal. Iar rezultatul îl cunoaştem cu toţii.

Depăşirea crizei politice (sper că această acalmie să fie de durată) mai răceşte şi spiritele încinse în societate. La fel ca şi o ploiţă de vară, care răcoreşte atmosfera caniculară, iar oamenii respiră uşurat. Mai sper ca cetăţenii să recapete încredere în această ţară, în instituţiile statului, iar aceasta depinde foarte mult de politicieni, de reformele pe care aceştia trebuie să le realizeze nu doar pe foaie, ci astfel ca să simtă şi oamenii simpli. Voi mai aveţi speranţe ?

 

 

Comentarii