Un nou val al recesiunii – șansa PCRM-ului de a reveni la guvernare???

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Economistul I.Dodon a postat ieri pe facebook următorul status „Bursa din New York și-a încheiat sesiunea cu mai mult de 500 de puncte în cădere, aceasta fiind cea mai mare din 2008. Este un semnal clar de un nou val al recesiunii. Sunt oare pregătiți guvernanții din AIE, care deja 2 ani împart portofoliile și se ciondănesc ca la piată ? Nu sunt sigur !”

Prima parte a afirmației precum ne așteaptă un nou val al recesiunii este un subiect fierbinte pentru mai mulți economiști care au argumente pro și contra. Cât referitor la a doua parte dacă AIE sunt pregătiți pentru aceasta, mă întreb care e soluția propusă de dumnealui. Găsesc în unul dintre comentariile sale că noi împrumuturi de la FMI, deprecierea leului sau … o nouă coaliție ar fi calea de supraviețuire.

Într-adevăr, bursa din New York a înregistrat o scădere spectaculoasă ce a șters tot câștigul înregistrat de S&P500 de la începutul anului. Alți indici bursieri precum CAC (Franța) și DAX (Germania) au înregistrat numărul record de sesiuni în scădere în ultimele 2 săptămâni. Adițional la situația macabră, biroul de statistică a prezentat o revizuire negativă a PIB-ul American din trimestrele trecute ceea ce denotă că contracția în SUA a fost mai severă, iar recuperarea mai mică decât prezenta datele statistice acum o lună. Și cireașa de pe tort este retrogradarea rating-ului creditar al SUA de la AAA la AA+ de către agenția Standard&Poor’s.

Economiștii pesimiști susțin că tăierea rating-ului va genera o creștere rapidă a costului de împrumut pentru obligațiunile de stat americane pe termen lung care sunt considerate „free risk”. Astfel SUA va intra într-o stare de incapacitate de plată, chiar dacă a ridicat deja debt-ceiling pe 2 august, și automat va cauza mărirea yield-urilor obligațiunilor emise de către corporații și alte organe guvernamentale, pentru că ele au ca bază de calcul obligațiunile americane „free risk”. Aceasta va fi echivalenta la o recesiune mondială, pentru că vor fi nevoiți să plătească o dobândă mai mare pentru a atrage noi fonduri. De cealaltă baricadă, Krugman, Stiglitz, afirmă că nu avea nici un efect dezastruos pentru că obligațiunile americane sunt cele mai lichide din lume și nu există o altă alternativă pentru investitori. Așa și este pentru că în ultimele săptămâni, marii investitori au cumpărat masiv Franci elvețieni și Yeni japonezi, însă autoritățile bancare au decis să injecteze sume enorme de bani pentru a eradica aprecierea monedelor sale, ceea ce nu le place investitorilor. Astfel, nu există nici o alternativă decât să păstreze investițiile în dolari,obligațiuni de stat americane sau aur, prețul căruia a atins limite istorice.

Ei bine, dacă retrogradarea de la Standard&Poor’s nu va avea un efect distrugător cum unii susțin, atunci scăderea indicilor bursieri va avea.

Implicațiile pentru economia Moldovei vor fi nefaste. Căile de transmitere a crizei va fi prin intermediul exportului, importului și remitențelor. Un nou val al recesiunii va reduce cererea pentru produsele moldovenești pe piețele de export. La prima vedere, Rusia nu va fi afectată judecând în baza creșterii economice înregistrate în ultimul timp. Dar luând în considerație că această creștere a fost susținută de prețurile înalte la resursele naturale, putem afirma că reducerea cererei pentru acestea din cauza unui nou val al crizei vor micșora prețurile și PIB-ul Rusiei. Moldova mai exportă și în UE, care adițional la criza suverană survenită în țările periferice și cu o mare probabilitate de contagiere a Italiei și Spaniei, va fi aruncată în recesiune, ceea ce arată indicii săi bursieri. Astfel exporturile vor scade. Remitențele, sângele economiei moldovenești, vor scade la fel. Populația desigur că se va revolta, astfel cum a făcut-o și în timpul administrării comuniste a crizei din 2008-2009.

I.Dodon are dreptate, intrăm într-o fază incipientă a unui nou val al recesiunii în care R.Moldova va fi afectată. Acesta propune 2 categorii de soluții. Devalorizarea leului și noi împrumuturi de la FMI, sau … o nouă coaliție, deși aparent nu înțeleg cum o nouă coaliție va rezolva criza. Deci în cazul unui noi recesiuni, guvernul Filat va apela la măsuri deja nepopulare în sânul populației (împrumuturi, devalorizare) care va alimenta  criza politică și nemulțumirea populației față de guvernarea AIE. Dacă Alianța va organiza alegeri anticipate în toamnă, va avea șansa de a păstra sau mări scorul electoral, pentru că efectele crizei nu sunt imediate. Ele vor fi simțite peste vreo 6 luni. Dacă se preconizeaza alegerile anticipate pentru primăvara viitoare sau mai târziu, în toiul unei noi crize economie nu prea sunt sigur că componentele AIE vor reuși să-și mențină numărul de deputați, din cauza crizei politice și economice.

PLDM, sau mai bine zis V.Filat, care guvernează țara de unul singur în ultimii 2 ani, are încă un motiv în plus pentru a evita alegerile anticipate, atât cele din toamnă, și cu atât mai mult cele din primăvara viitoare. Soluția pentru el ar fi o coaliție cu PCRM pentru alegerea președintelui. Ceea ce a menționat Streleț și Dodon ieri.

Noul val al recesiunii ar putea fi șansa comuniștilor să revină la putere. Dacă AIE nu vor găsi soluții prompte pentru criza politică cu ajutorul așilor din mâna lui Ghimpu, Lupu, ne vom aștepta la o noua dictatură comunistă.

Blog Dumitru Vicol

Comentarii