Un nou sistem electoral

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

În ultima perioadă, tot mai des se vorbește despre sistemul electoral mixt. În 2013, cu o inițiativă în acest sens, a venit pe atunci încă deputatul din partea PDM, Vlad Plahotniuc, mai mult de atât, proiectul de lege a și fost votat. Doar că scurtă a fost speranța moldoveanului la un Parlament bazat pe meritocrație, prin votul PLDM-ului și a PCRM-ului, așa numita alianța „harbuzul”, sistemul electoral mixt a fost anulat.

Posibil din cauza manipulării continue, sau poate pur și simplu din neștiință, multă lume privește cu scepticism această schimbare. O să încerc în linii simple să explic care sunt avantajele sistemului electoral mixt, față de cel proporțional pe care-l avem acum activ.

Moldoveanul de obicei nu este satisfăcut de componența Parlamentului. Îndeosebi aruncă critici partidelor pe care el nu le-a votat, deși din punct de vedere logic, nu ar trebui să aibă pretenții la adresa acestuia. Aș fi de acord cu faptul că mulți deputați nu-și au locul în Parlament, sunt sigur că și voi considerați că nu suntem reprezentați de cele mai competente persoane.

Să admitem că numărul de 101 deputați rămâne stabil, astfel  51 de deputaţi vor fi aleşi în circumscripţia naţională (pe liste de partid) şi 50 de deputaţi în circumscripţii uninominale. Dacă o persoană ce merită să fie în Parlament, nu este încurajată de către partidul din care face parte, logic că o să încerce să ajungă în Parlament pe o circumscriptie uninominală. În aceste condiții, partidele vor fi cointeresate în atragerea de partea sa a celor mai competente persoane pentru a avea cât mai mulți reprezentanți în Parlament. Căci același deputat ajuns pe liste uninominale, din motiv că nu a fost tratat pe merit de către partidul dat, puțin probabil că o să facă alianță în Parlament.

Se știe că nu poți să creezi un stat democratic atâta timp cât în cadrul partidelor nu există democrație și nu este încurajată meritocrația. Astfel sistemul electoral mixt, după părerea mea, o fi ea și subiectivă, dar este dacă nu o cale spre democratizarea Republicii Moldova, o perspectivă este cu certitudine.

Dintre avantajele unui sistem electoral mixt, am putea numi o interacțiune directă dintre cetățean și parlamentar, căci cetățenii dintr-o anumită circumscriptie uninominală o să aibă propriul reprezentant în Parlament, astfel o să poată să ceară ca deputatul cu pricina să lupte direct pentru dezvoltarea regiunii care l-a desemnat.

Un astfel de sistem electoral există în state importante pe mapamond, de exemplu Germania, Italia. Scepticismul față de schimbarea sistemului electoral o să persiste pînă la testarea propriu-zisă a acestuia, adică până la următorul scrutin electoral. Cei mai nemulțumiți ar trebui să fie cei de la CEC, care vor avea practic de două ori mai mult de lucru, vor fi nevoiți să calculeze atât voturile pe listele de partide, cât și pe cele din circumscripțiile uninominale.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Comentarii

Macovei Pavel

Macovei Pavel

Sunt student la Relații Internaționale, poate datorită acestui fapt am o percepție diferită față de mediul politic. Sunt împotriva manipulării și a propagandei, consider că aceste două lucruri strică din farmecul acestui domeniu. Și prin propriile...

Ultimele articole