UN NECROLOG POLITIC ANUNȚAT

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Recent, mai mulți experţi americani, între care și fosta ambasadoare a Statelor Unite, Pamela Hyde Smith şi ex-adjunctul ministrului american al Apărării, Michael Carpenter, au declarat, la Chişinău, că ar vrea să vadă, în ajun de alegerile parlamentare, un angajament al autorităților Republicii Moldova că pretendenţii electorali nu vor fi intimidaţi şi că justiţia nu va fi utilizată pentru manipularea procesului electoral. De aici.

Premierul Pavel Filip, la întâlnirea pe care a avut-o cu grupul de experţi americani, a dat asigurări că guvernul moldovean a făcut tot ce era nevoie pentru ca alegerile viitoare să fie libere şi corecte. Filip adus aminte de decizia de a dota cu camere de luat vederi secţiile de vot, pentru sporirea transparenţei, dar şi de anularea interdicţiei de agitaţie electorală în ziua votării, o interdicţie invocată de justiţie atunci când a invalidat alegerea lui A. Năstase în funcția de primar al municipiului Chișinău.

Îngrijorarea experţilor americani este legată, probabil, de ancheta  parlamentară inițiată de Partidul Democrat care a scos la iveală posibila finanțarea ilegală, cu bani murdari, a opoziției extra-parlamentare PAS/PPDA. Potrivit documentelor desecretizate, publicate pe site-ul Parlamentului Republicii Moldova, Fundația  „Open Dialog” a fost finanțată din venituri provenite din tranzacții cu întreprinderi militare din Rusia, iar din „Laundromat”-ul moldovenesc, pus la cale de Veaceslav Platon, au fost identificate finanțări de cel puțin 2,5 milioane de euro. De aici.

Este clar că Fundația creată de Ludmila Kozlowska poate fi o schemă folosită de serviciile inteligente ale Federaţiei Ruse pentru a promova politici împotriva mai multor state, precum ţările baltice, Polonia, Ucraina şi Republica Moldova.

În lipsa unei hotărâri judecătorești bazată pe finalizarea anchetei  Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi a Cauzelor Speciale nu putem vorbi despre o excludere a blocului electoral condus de Maia Sandu/Andrei Năstase din cursa electorală. Desigur, precendent a existat, autoritățile moldovene au exclus o formațiune politică din cursa electorală cu patru zile înaintea votului. Nu cred că acest lucru se va mai repeta – după anularea mandatului câștigat de A.Năstase, autoritățile moldovene au recepționat din partea Uniunii Europene semnale mult consistente.

Aflu că Maia Sandu/Andrei Năstase au definitivat lista electorală pentru circumscripțiile uninominale iar ea va fi anunțată pe 26 decembrie. Tot atunci vom cunoaște și lista electorală a Blocului ACUM. De aici.

Maia Sandu/Andrei Năstase încearcă să ne convingă că pe lista lor electorală vor fi prezenți oameni noi, cu integritate și profesioniști, care își doresc să ajungă în viitorul Parlament pentru a schimba în bine realitățile moldovenești – vom vedea cum își vor ține această promisiune.

Voi preciza că, prezența în lista electorală alcătuită de domniile lor a  politicienilor de vârf care au făcut parte din guvernele care au fost conduse de liberal-democrați în timpul furtului de la Banca de Economii, va fi un uriaș handicap electoral. Nu contează dacă acești ex-miniștri, ori ex-vice-miniștri, au fost membri ai Partidului Liberal ori ai Partidului Liberal Democrat, conducerea celor două formațiuni politice avea date despre devalizarea Băncii de Economii și nu a schițat nici un gest pentru a opri furtul.

Așa că, bagajul electoral și politic al blocului condus de Maia Sandu/Andrei Năstase este destul de sărac. Nu mai este nevoie de o hotârâre de judecată pentru exculderea celor doi din cursa electorală – prezența PLDM și a PL alături de ei este destulă pentru viitorul lor necrolog politic.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole