Un fondator al Platformei DA a semnat pentru votul uninominal

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Domnul din imagine este Stefan Uratu, el astazi a semnat pentru sistemul uninominal.

La prima vedere, nu este nimic iesit din comun, o persoana ca multe altele din Republica Moldova sustine sistemul uninominal si prin semnatura lui si-a aratat public sustinerea fata de schimbarea codului electoral. Dar daca este sa analizam un pic activitatea lui Stefan Uratu, ne dam seama ca semnatura aceasta nu este o simpla semnatura.

Stefan Uratu este specialist in domeniul electoral, din 2010 este vice-presedinte Comisiei Electorale Centrale, deci este la curent cu toate particularitatile electoratului moldovenesc si cunoaste prea bine care sistem este mai bun pentru tara noastra. Dar nu aceasta activitate este cea mai importanta, Stefan Uratu a fost unul din fondatorii si unul din liderii Platformei DA, care se opune schimbarii codului electoral. Dar Platforma DA nu a fost mereu impotriva acestui sistem, la data de 24 ianuarie 2016, in Piata Marii Adunari Nationale, multimea a votat pentru un Parlament popular, ales pe circuscriptii.

Stefan Uratu si-a luat responsabilitatea sa fie primul din cei care au fondat Platforma DA sa semneze pentru schimbarea sistemului electoral de la proportional la uninominal. Dupa parerea mea, el este unicul care intr-adevar a demonstrat consecventa si a continuat sa sustina acest proiect, consecventa in idei este ceea ce lipseste foarte mult politicienilor din tara noastra. La moda este fatarnicia si schimbarea declaratiilor in dependenta cu profitul ce urmeaza sa il obtina ulterior. Sa spui ceea ce prinde maselor, doar pentru a obtine voturi si scaune in parlament, cam asta e la ordinea zilei, uitand de demnitate si principii.

Stefan Uratu este un exemplu, nu ca i-as cataloga gestul ca fiind nobil, e un gest ok. Exemplul lui Stefan Uratu este pentru celelalte partide care au in program schimbarea sistemului electoral de la cel proportional la uninominal, dar acum cand este posibila aceasta schimbare, se dau cu fundul la gard si ignora chemarile la negocieri si dezbateri, declarandu-se in totalitate impotriva. Daca as fi auzit, daca as avea posibilitatea, le-as adresa o intrebare. De ce ati inclus in program sistemul electoral uninominal, daca de fapt sunteti impotriva implementarii acestuia in practica? Or este necesar de a umple spatiul? Sau care alta justificare aveti? Printre partidele care ar trebui sa se simta cu musca pe caciula se numara PLDM-ul si PSRM-ul. Opozitia e normal sa nu bata din palme la o propunere a guvernarii, dar asta nu inseamna ca trebuie sa te opui si schimbarilor care intr-adevar ar face bine ulterior.

Totusi cred ca am inteles ideea, de ce se opune toata lumea la schimbarea sistemului electoral. Sistemul uninominal inseamna lucru colosal, titanic pentru fiecare post de deputat. Partidele acestea nu au echipe competente, si sa fim seriosi nici dorinta de a lucra de dimineata pina seara. Este mult mai usor sa comentezi pe facebook, sa apari la televiziuni cu comentarii spectaculoase, iar deputatii sa fie alesi doar in baza imaginii primei persoane din lista pentru parlamentare. Cui ii place sa umble doua luni prin glod in fiecare zi? Evident ca nimanui.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Macovei Pavel

Macovei Pavel

Sunt student la Relații Internaționale, poate datorită acestui fapt am o percepție diferită față de mediul politic. Sunt împotriva manipulării și a propagandei, consider că aceste două lucruri strică din farmecul acestui domeniu. Și prin propriile...

Ultimele articole