UN DISCURS SOCIAL DEMOCRAT

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a întreprins de o vizită de lucru la Strasbourg unde a ținut un discurs în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Trei elemente importante au definit acest discurs.

Șeful statului moldovean a solicitat instituțiilor europene să susțină cetățenii moldoveni și nu partidele; a spus că  reforma justiției trebuie să fie scoasă din albia dezbaterilor politice; a suținut că acordarea unui statut de neutralitate Republicii Moldova va contribui la consolidarea securității în regiune și va avea un impact pozitiv asupra procesului de reglementare transnistreană.

Prima doleanță a șefului statului moldovean este una adaptată discursului românesc la adresa Republicii Moldova – Bucureștiul a afirmat că nu va mai susține Guvernul de la Chișinău ci doar proiecte adresate direct cetățenilor, Dodon a procedat la fel și a cerut europenilor să susțină moldovenii și nu partidele.

Cea de a doua idee subliniată  de Igor Dodon este una de esență americană, el a spus că cea mai mare amenințare la adresa securității statului moldovean este una internă și ține de corupție. El a specificat că pentru lupta cu corupția, reformele din domeniul justiției trebuie scoase  din zona dezbaterilor politice. Narativul folosit de președintele moldovean este adaptat cerințelor Statelor Unite. Amintesc că ambasadorul american la Chișinău, dl. Hogan spunea apăsat că instituțiile moldovenești de combatere a corupției trebuie să fie apărate de interferențe exterioare. Adică nimeni nu e mai presus de lege.

Cea de a treia idee a președintelui moldovean potrivit căreia Republica Moldova ar trebui să aibă un statut de neutralitate este una care se pliază pe ideea politicii de consens găsită de marii actori politici din regiune pentru spațiul pruto-nistrean.

Observ că ultimul discurs ținut de un președinte al Republicii Moldova la tribuna centrală a Consiliului Europei a avut loc cu patru ani în urmă, iată de ce prezența șefului statului moldovean la tribuna Adunării Parlamentare a Consiliului Europei este un eveniment important care i-a asigurat vizibilitate lui Dodon, în particular, și Moldovei, în general.

În condițiile în care opoziția parlamentară încearcă să inoculeze idea potrivit căreia președintele Dodon nu este agreat în plan international, prezența la această tribună, și importantele întâlniri avute i-au aduc un plus de credibilitate pe plan internațional.

 Atmosfera din sală a fost una calmă, deși unii anticipau că vor fi critici dure la adresa presedintelui moldovean, atacurile au lipsit iar răspunsurile oferite au satisfăcut audiența.

Dincolo de un discurs echilibrat observ că președintele moldovean a demonstrat că poate avea o prestanță onorabilă chiar și în condițiile în care se credea ca va fi pusă o presiune din partea reprezentanților Partiduluui Popular European, partener politic al opoziției de la Chișinău.

Șeful de facto al socialiștilor a stat alături de drapelul Consiliului Europei, opoziția politică pierde simbolic în fața lui Dodon, deoarece ei au crezut că au privatizat simbolismul european.

Mă aștept ca după această acțiune Partidul Socialiștilor să se deplaseze încet către centrul eșicherului politic. Doar așa va lua tot mai mult electorat de pe centru și dreapta, așa cum s-a întâmplat la alegerile primarului general al municipiului Chișinău.

 

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole