Un destin amar – regresul Platformei DA

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

M-am uitat peste datele ultimelor sondaje, inclusiv cel de ieri al ziarului Timpul, și constat o legitate stranie. Două formațiuni rivale și doi politicieni antagonici – Partidul Democrat și Platforma DA, pe de o parte, și Vlad Plahotniuc și Andrei Năstase, pe de altă parte – sînt vecini în ierarhiile preferintelor electoratului. PDM are în ultimul sondaj – 6,2% iar Platforma DA – 3,6%. Năstase are – 2,6% iar Plahotniuc – 2,1%. Rezultalele ambelor formațiuni, dar și a liderilor lor, nu impresionează deloc. Doar că PDM și Plahotniuc poartă povara guvernării și a criticilor interminabile din ultimii 8 ani iar Platforma DA a devenit victima propriei lupte – zătrind oligarhia din țară, liderii formațiunii au uitat să spună că și ei sînt servanții umili ai dolarului și ai unor interese venale și hrăpărețe.

Această vecinătate ciudată dintre Năstase și Plahotniuc confirmă valabilitatea proverbului – cine sapă groapa altuia cade singur în ea. Fără a se pricopsi cu scalpul lui Plahotniuc în propria-I torbă, Năstase riscă să devină el însuși un băiat de mingi într-o partidă politică fără nici o miză reală pentru el. În condițiile în care discuțiile despre o posibilă alianța post-electorală dintre PDM și partidele de dreapta (avîndu-se în vedere, PAS) capătă conturi, desi rămîn în zona tatonărilor, Andrei Năstase riscă din ce în ce mai mult să rămînă în afara jocului.

De fapt, îl paste pericolul unei duble repudieri. Năstase nu este văzut ca un potențial membru al unei coaliții pro-europene post-electorale pentru că rivalitatea lui cu Plahotniuc îi face pe cei doi absolut incompatibili. În același timp, cele cîteva procente de încredere populară îl face absolut neincadrabil într-o coaliție cu Maia Sandu și PAS – ifose multe, solicitări exagerate iar rezultate mai mult decît modeste. Discuțiile  care se poartă acum cu privire la coalizarea dintre PAS și Platforma DA par a fi mai curînd tentative de a îngropa subiectul.

Constat că această situație extrem de defavorabilă pentru Andrei Năstase s-a creat in pofida unei recunoașteri cvasiuniversale că liderul platformiștilor ar fi mult mai abil, mai energic si mai sociabil decît lidera Pas-ului, Maia Sandu. Avînd toate resursele la dispoziție pentru a fi un lider incontestabil al dreptei, Năstase se pare că și-a compromis iremediabil șansele, comițînd cîteva greșeli fundamentale – a fost deconspirat ca agent al intereselor grupării Țopa, acceptă să pună ”batista pe țambal” în ceea ce privește integrarea europeană, comite ”contacte” rușinoase cu exponenții unor alte grupări mafiote – Usatîi și Platon. În aceste condiții, Maia Sandu, desi adeseori posacă și moralistă, pare a fi mult mai prizabilă decît liderul Platformei DA.

Chiar și competiția cu Plahotniuc se pare că va fi pierdută de el. Năstase a ajuns la sub 3% încredere, coborînd vertiginos de pe soclul liderului unic al opoziției. Plahotniuc a fost, însă, mereu în subsolul clasamentului și, cu anumite șanse, poate să încerce să iasă de acolo.

Sînt sigur că toate aceste lucruri le vede și Andrei Năstase. Destinul acestui lider pare a fi deocamdată de a alege între a fi fratele mai mic al Maiei Sandu sau interpretul unor arii politice scrise la comanda lui Renato Usatîi și grupului Țopa. Prima poziție e descalificantă, a doua – compromițătoare și fără șanse. Astfel Năstase va trebui încă să ne demonstreze dacă e în stare de a se autoresuscita.

O sarcină aproape imposibilă.

Comentarii