Un caz de iubire la Washington D.C.

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

În cele mai valoroase studii ale experților occidentali de notorietate găsesc tot mai des reiterată ideea supraviețuirii R. Moldova ca stat. Dramatismul iedii constă nu în faptul că ne vom uni cu România, ci în apariția unei enclave de genul Kaliningradului în stânga Nistrului.
Vă amintesc despre ea era obligat să-i spună lui Mircea Snegur, actualul prim ministru Iurie Leancă, pentru a canaliza anume în această direcție discuția cu Zbigniew Brzezinski, consilier neoficial al tuturor președinților americani în materie de politicăviziand spațiul ex sovietic, chinez și socialist.
În timpul vizitei de lucru a șefului statului în SUA Iurie Leancă era figură de primă mărime la ambasada R.Moldova din această țară.
Snegur nu a fost invitat de flori de cuc la Casa Albă. Extinderea Alianței Nord-Atlantice pentru a proteja țările din fostul lagăr socialist devenise prioritatea numărul unu a politicii externe americane.
Spuneam, anume acesta era motivul aflării noastre la Washington D.C.. În Biroul Oval al Casei Albe, președintele Mircea Snegur a expus concret argumente în favoarea retragerii armatei a 14- ea ruse și admiterea R.Moldova sub umbrela de securitate occidentală.
Pe atunci nu se vorbea deschis de admiterea în NATO. Ideea era acreditată de președinții Cehiei, Ungariei și al Poloniei, nume de legendă în istoria modernă a întregii lumi. Ca să fiu și mai explicit, noi căutam scăpare de agresiunea rusească, după războiul pe care Kremlinul l-a început împotriva noastră.
De fapt, totul a pornit de la Mihail Gorbaciov care ne-a promis două republici pe teritoriul țării dacă nu semnăm tratatul de uniune. Iar Petru Luchinschi, secretar, al CC al PCUS, desigur nu comenta. Nu e greu să ne dăm seama cu ce se ocupa
Ochiul de veghe rusesc ațintit asupra Balcanilor. Trebuie să înțelegem că el nu ne va permite niciodată să trăim în pace. Unde mai pui că populația majoritară din Transnistria este alcătuită în proporție de 40 la sută din moldoveni. După ei vin ucrainenii, iar rușii dețin locul al treilea.
Anume aceste expuneri , foarte corect, citând, le transmisteam pentru mass media din R.Moldova. Cred că înțelegeți cât de importantă era pentru noi vizita crucială a lui Mircea Snegur la Casa Albă și cât de mult aștepta lumea succesul vizitei, care trebuie să pună capăt sărăsciei.
Cu maximă atenție, temându-mă ca nu cumva să se întrerupă legătura telefonică, transmisteam pentru Mesager o informație amplă. Într-un mediu necunoscut, cu priviri suspecte ale celor prezenți în odaie, simțeam cămașa umedă în spate.
La un moment dat în cameră a intrat nimeni altul decât Iuire Leancă. Acesta, fără să-și dea seama, m-a apostrofat, repet în momentul intervenției în direct, să nu vorbesc prea mult la telefon, fiindcă ambasada nu are bani. În eter nimeni nu a înțeles ce-i cu vorbele care bruiau textul de bază. Totul însă a avut loc numai câteva secunde.
Regretatul Iurie Tăbârță, director al departamentului actualități și programe matinale, văzând ce se întâmplă, l-a împins așa încât Leancă a ieșit din încăpere cu o viteză corespunzătoare.
Am încheiat relatarea. Am ieșit alb de mânie afară și i-am spus lui Iurie Leancă tot ce cred despre importanța vizitei de lucru a președintelui Mircea Snegur la Washington D.C. care după ce SUA ieșise învingătoare în războiul rece era un eveniment de răsunet, mediatizat în întreaga lume.
După aceasta nu am mai telefonat de la Ambasada R.Moldova de la Washington D.C. Am telefonat de la hotelul unde eram cazați. Evident, de la un hotel discuția era mult mai scumpă. Ulterior, la Chișținău, am fost admonestat de câteva ori să achităm un cont de peste 150 de dolari.
Trec cu un zâmbet amar și peste această ”întâmplare”, fiindcă am spus, și am argumente, diplomații de factură sovietică, iar Leancă este unul dintre ei, nu au credibilitate. Ei întotdeauna au trenă. Sunt cu ochii albaștri cu alte cuvinte. Și aceasta nu era doar în fosta Uniune Sovietică. La fel e și în România, în SUA, în Suedia, în Elveția. Este un fel de a arăta că înțelegi să-ți servești patria în acest mod. E rău când ai câteva patrii.
Nu știu dacă Leancă, Filat și mulți alții ca ei simt ceva bătând tare în coșul pieptului atunci când cohortele flămânde de tineri pe care i-au trădat iau cu asalt trenurile uitării. Stalin ne-a deportat forțat. Acum sunt deportați de cei pe care i-au scos în piață ca să le apere bogățiile. Acești tineri scuipă și înjură de mamă țara aceasta, plecând după o bucată de pâine pe meleaguri străine.
Caut vina mea, o caut pe a lui Leancă, voi spune care sunt gravele greșeli ale lui Snegur, Voronin și Luchinschi, ale tuturor celor care poartă responsabilitate morală față de aceste tinere vlăstare fără patrie și fără viitor.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Vasile Grozavu

Vasile Grozavu

Spre nenorocul nostru, de 22 de ani ne căznim să aflăm răspuns la întrebarea: ”Și acum încotro?”. Cred că am aflat acest răspuns și cartea mea, ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii”, dă un răspuns clar la această întrebare. Eliminarea trădării ca metodă utili...

Ultimele articole