Un alt Plahotniuc (despre offline, partea a doua)

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

În prima parte am scirs despre: Plahotniuc familistul, Plahotniuc haiducul și Plahotniuc omul studios.

Plahotniuc businessmanul

Susține că în business este liberal, iar omul bogat nu este neapărat mafiozi. Bloggerii au observat că în business, mai e și tiran (cel puțin, personalul se teme de el și stă strună în fața lui).

Primul business, actualul prim-vicepreședinte al Parlamentului, Vlad Plahotniuc, l-a deschis fiind încă student. Era un bar, în care șeful era și barman și tot ce mai trebuia. După ce a cîștigat ceva bani, a mai angajat oameni. Ulterior, a fost președintele detașamentului de studenți, care-și făceau practica la Koblevo. Cîștigînd niște bani, dar și încrederea superiorilor universitari, a tipărit biletele de odihnă pentru bazele de la Koblevo, bilete pe care le-a vîndut sindicatelor. (Nimeni nu l-a întrebat dacă deține vreo bază de acolo. La Koblevo bazele moldovenești sînt dintre cele mai luxoase. Dacă e proprietar al vreuneia, poate organizează următorul offline acolo?).

În 1998-99, deținea o mică tipografie („Rom-Prim”) din București. Era coacționar, de rînd cu mai mulți români, care-l numeau „basarabeanul disperat”. O simplă povestioară: într-o zi de vineri, au venit din Ungaria șapte camioane să ia marfa – etichete pentru conserve, țigări etc. Vineri, contabila avea zi scurtă, conform contractului muncea pînă la 14.00. A încuiat și a plecat. Camioanele stau, fără contabilă nu puteau fi încărcate, cauzînd în acest timp pierderi mii de euro. După o ceartă cu coacționarii, a mers la contabilă acasă. A întrebat-o ce salariu are și dacă e de acord ca atunci cînd sînt camioane de încărcat, să muncească vinerea pînă în seară contra a 200 euro suplimentar salariului. A fost de acord. Au încărcat camioanele, economisind astfel mii bune.

Tot la „Rom-Prim” a tipărit niște lucrări a autorului Ion Iliescu, tot el președinte al României. „De ce voi basarabenii vă lăsați casa?”, l-a întrebat Iliescu, propunîndu-i să se întoarcă pe un an să ridice „Petrom”-ul. S-a întors, dar găsindu-l cu datorii de peste 3 milioane de dolari, era cît pe ce să se dezică. Iliescu a insistat. A continuat, l-a scos din datorii, și nu s-a mai întors în România.

A avut și afaceri în Italia, dar n-a vrut să povestească, lăsînd istorioara pentru următorul offline.

Vezi aici despre Plahotniuc Media Magnatul, Plahotniuc politicianul și încă ceva.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii