Ultima scrisoare a lui Ștefan cel Mare

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Urmașii mei,

Io, Ştefan voievod, din mila lui Dumnezeu domn, mă închin cu prietenie vouă și vă spun cu durere în suflet că bucata de pământ pentru care am luptat alături de ostașii mei în nenumărate războaie și pe care v-am lăsat-o moștenire NU poate să fie decât pământ unit, parte din Țara întreagă. Este țara strămoșilor noștri, și deci și a copiilor copiilor voștri.

De aceea, facem cunoscut Domniilor Voastre că, pre 5 iulie, cu mic cu mare, ne vom aduna toți cei cu Unirea în suflet în centrul Chișinăului, înarmați cu credință în Dumnezeu și cu speranță pentru viitorul generațiilor care vin.

Veniți, urmașii mei, până mai este vreme, veniți pe 5 iulie să arătăm că suntem mulți, suntem câtă frunză și iarbă, și că nimeni nu ne poate minți despre cine am fost și de unde ne tragem.

De acolo, din Piața Marii Adunări Naționale, vom pleca cu întreg alaiul domnesc și cu Crucea deschizându-ne calea, în marș, pe jos, până la Prut, până la Țara – Mamă. Cinstiți în veci vor fi cei care vor lua parte la marș, purtând numele meu.

Avem acum mulţi potrivnici şi din toate părţile, însă noi, deși aparte suntem slabi, împreună suntem puternici, și din partea noastră, făgăduim, pe credinţa noastră creştinească şi cu jurământul Domniei Noastre, că vom sta în picioare şi vom mărșălui cu tricolorul în mână pentru ceea ce ne aparține, drept moștenire, o țara unita.

Deci, fiţi gata, fără întârziere, Biruința-i a noastră.

Stefan cel Mare și Sfânt

Comentarii

Iulian Gramațki

Iulian Gramațki

Doctorand în economie la Goethe Universität Frankfurt; licențiat în Administrare de Business și Științe Politice la Saint Louis University Madrid; membru al Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale și al Platformei Civice „Acțiunea 2012”. Cunoști...

Ultimele articole