ULTIMA GONDOLĂ PENTRU MAIA ȘI NĂSTASE

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Maia Sandu și Andrei Năstase înregistrează eșec după eșec. Flashmobul de săptămâna trecută a demonstrat capacitățile opoziției de facebook de a mobiliza electoratul. Și cât de nemulțumiți ar fi reprezentanții societății civile pentru termenul de „eșec”, dar altfel nu poți numi întâlnirea foștilor consilieri și acoliți ai fostului premier Vlad Filat care s-au hrănit din fondurile europene inclusiv din cele delapidate de șăful de partid. Au ieștit cu toții să lupte pentru treuca la care au stat din 2010. Au chemat oamenii să îi aducă înapoi la putere, fiindcă fostul consilier al lui Filat, Dumitru Alaiba, nu vrea să schimbe sistemul putred, el vrea să îi aducă îanpoi pe cei care l-au plătit și care încă îl mai plătesc să fie clovnul de serviciu al flashmoburilor organizate de DA, PAS și Viorel Cibotaru (este greu să îi mai spui PLDM-ului partid). Au mai completat cele câteva mii oameni trecuți demult de prima tinerețe, aburiți de lipsa de coerență a politicienilor de facebook. Unii cereau tarife mai mici, alții îl chemau pe președintele Republicii Moldova lângă ei. Am uitat de Pașa Parfeni. Era și el și îi ardea din nou curul. Probabil că se grăbea să marcheze Ziua Rusiei la Comrat.

Acum, Sandu și Năstase sau Năstase și Sandu, că nu mai știu cine e liderul și cine secundul, așteaptă o ultimă luminiță de la Comisia de la Veneția, care poate va da o altă viață spiritului protestatar. Poate vor reuși din nou să manipuleze cu opinia partenerilor externi. Poate vor reuși să îi mintă încă o dată pe puținii omeni ieșiti în stradă.  Doar că lumea trebuie să înțeleagă că înalta curte nu poate impune nimic Republicii Moldova și nici nu o va face. Experții Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept își vor spune părerea despre modificare sistemului electoral fără a indica dacă trebuie să nu. Iar europarlmanetarul Siegfried Mureșan minte din nou când spune că sprijinul macrofinanciar din parte UE ar fi condiționat de respectarea deciziei Comisiei de la Veneția. Nu vrea domnia sa să ne arate niște documente oficiale, nu doar păreri personale?

SOCIETATEA CIVILĂ ȘI IMPLICAREA ACTIVĂ ÎN JOCURILE POLITICE

Ar mai fi de spus câteva cuvinte și așa numitei societăți civile care își bagă prea mult și prea des poziția civică în timpul unor acțiuni și activități politice. Ar fi bine ca liderii acestor grupări să mai citească o dată articolul opt din Legea Nr. 837 cu privire la asociaţiile obşteşti. Punctul (4) spune clar că  “asociaţiile obşteşti şi persoanele lor juridice care, în perioada alegerilor autorităţilor publice, desfăşoară agitaţie pro sau contra partidelor politice, organizaţiilor social-politice, blocurilor şi candidaţilor aparte sînt private de dreptul la sprijin financiar de stat cu destinaţie specială, la impunere, finanţare şi creditare preferenţială. Mijloacele financiare primite de ele în conformitate cu programele speciale de stat, în calitate de granturi şi subvenţii urmează să fie restituite la bugetul de stat, în temeiul hotărîrii judecătoreşti, în conformitate cu legislaţia. Organele de conducere ale asociaţiei obşteşti, în numele căreia membrii asociaţiei sau alte persoane au desfăşurat agitaţie preelectorală fără ştirea şi asentimentul acestor organe, urmează să declare, fără întîrziere, neparticiparea asociaţiei pe care o conduc la aceste acţiuni, iar organul de informare în masă, prin al cărui intermediu s-a făcut agitaţie, este obligat să difuzeze în cel mai scurt timp dezminţirea. Persoanele care acţionează în numele asociaţiei obşteşti fără sancţiunea organelor de conducere poartă răspundere în conformitate cu legislaţia”. Iar punctul (5) zice că “asociaţiile obşteşti şi persoanele lor juridice nu au dreptul să utilizeze mijloacele băneşti şi valorile materiale, primite de la persoane fizice şi juridice străine, autohtone, precum şi de la stat, pentru susţinerea partidelor politice, organizaţiilor social-politice, blocurilor şi candidaţilor aparte în cadrul alegerilor autorităţilor publice. Încălcarea acestor restricţii se pedepseşte conform legislaţiei în vigoare. Mijloacele băneşti şi valorile materiale utilizate în scopurile menţionate urmează să fie expropriate, cu titlu gratuit, în venitul bugetului de stat, în temeiul hotărîrii judecătoreşti”.

Comentarii