UE cu lecțiile nefăcute la Vilnius. Filat l-a turnat pe Ghimpu și acum își mușcă coatele. A mai pățit-o și Voronin în 2006

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Le-am cerut respectuos autorilor comentariilor la  articolele,  scrise în baza experienței , dar și a lecturilor direcționate și alcătuite după nenumărate discuții cu experți americani, europeni și chinezi, să emită judecăți de valoare pentru a putea comunica în numele viitorului.

Spre regretul meu, unii dintre ei, puțini la număr, s-au dovedit a fi unelte docile ale ”propagandei” lui V.Filat sau a lui D.Diacov. Acestora le-am cerut în mod imperios, dacă vor să le răspund, să învețe barem, limba română. Îi preveneam că,  în caz contrar, le voi răspunde în engleză ca să terminăm repede vorba.

Tuturor celor care  au manifestat interes față de relațiile R.Moldova cu UE, precum  față de rolul Chinei în acest proces, le mulțumesc pentru opinii și îi invit să discutăm un text definitoriu din cartea mea, intitulată ”Căderea”. Asupra căreia lucrez în prezent.

Înainte de a proceda la lectură, precizez că voi spune lucruri foarte serioase, chiar durute, despre primul, al doilea și al treilea președinte al R.Moldova, ca să nu mai vorbesc despre actualii guvernanț,i care vor să mă scoată din țara aceasta . Firește, ei nu vor ca lumea să cunoască adevărul  despre cei 20 de ani de agonie la care am fost supuși atât din exterior, cât și din interior .

 În special depune eforturi susținute V. Filat, prin ministrul justiției, Oleg Efrim. Le transmit tuturor, pe această cale, că ei și bogățiile lor nu mă interesează. Îi numesc  și le analizez faptele în măsura în care au adus atingere interesului poporului.  Dacă nu cred în afirmația aceasta îi rog să-l contacteze pe Mircea Snegur, primul președinte al R. Moldova, care le va spune că timp de șase ani de zile, cât am fost purtător de cuvânt , nu am băut împreună măcar un rachiu.

Deci, să fim înțeleși – nu datorez nimănui nimic. Nimeni, cu excepția lui S. Urechean, nu-mi datorează nimic. Scriu așa după cum îmi dictează conștiința.

La începutul anilor 1992, când secesioniștii, animați de Kremlin, au declanșat războiul împotriva noastră, am  încheiat un discurs televizat, scris pentru președintele Mircea Snegur,  cu nemuritorul vers eminescian: ”eu îmi apăr sărăcia, și nevoile, și neamul”.

Profund emoționat,  Snegur a cerut o precizare de rigoare.  ”Cine a spus aceasta – Mircea cel Bătrân, domn al Țării  Românești, sau Mihai Eminescu?”

 Am fost extrem de fericit că nu a cerut să elimin  versul care  te strânge de inimă, dacă o ai, mai ales în condițiile regimului Filat – Plahotniuc.

 Mircea Snegur, la Strasbourg, când am fost admiși, primii din spațiul CSI  în Consiliul Europei, a  vorbit ” convingător, românește” ca să-l citez pe bunul său  prieten Adrian Păunescu, trecut în neființă, dar căruia îi păstrăm recunoștință pentru cenaclul ”Flacăra”. Despre acest cenaclu nu vorbeam la televiziune pentru că ne ”strangula” D. Diacov, secretar al organizației comsomoliste  a Companiei, C. Marin, secretarul organizație comsomoliste a radioului, Al. Dorogan, mare șef atunci ca și acum.

Atunci, la Strasbourg, D. Diacov, mare agrarian, a făcut un tămbălău, încât am fost nevoiți să  convingem lumea la televiziune că din întrebările și răspunsurile date de Mircea Snegur la întrebările puse  la ședința plenară, organizată  cu acest prilej, nu a fost eliminat nimic incendiar.

Îmi pare rău și acum că atunci Mihai Ghimpu, Vlad Cubreacov, de asemenea prezenți la adunarea consacrată admiterii R.Moldova în Consiliul Europei,  au spus că nu participă la asemenea ”jocuri”. Păcat. Dacă participau, eram acolo unde ne este locul – în NATO și UE.

Precizez, voi reveni în detaliu cu analizele de rigoare. Acum, însă, vă invit să discutăm un text în care răspund la o întrebare simplă de tot : ” Oare Filat nu mai vrea să dea foc casei noastre?”

 Repet, este un text din capitolul noii mele cărți, intitulată ”Căderea”. Am promis că voi publica fragmente din ea și îmi respect cuvântul dat.

 

 Cine stăpânește Europa de Est – stăpânește Vatra

Filat și Compania au o datorie enormă față de populația adusă la disperare. Ei trebuie să convingă electoratul că alegerile parlamentare dinainte de 7 aprilie  au fost fraudate. Cu toate că nici această probă a adevărului nu justifică incendierea Parlamentului și a Președinției, ei ar demonstra că observatorii OSCE , ai UE, trimiși la scrutin, nu au avut dreptate, afirmând că el a decurs în mod democratic.

Mai mult, Filat care se consideră rege al acestei palme de pământ, un fel de Armageddon al Basarabiei, a sărit în  permanență în frunte, vroindu-se groparul comuniștilor. Mai țineți minte, cu siguranță, cum l-a înjurat Voronin, la prima ședință a noului legislativ, când acesta a mers la tribună și a anunțat crearea AIE.

Ceea ce a urmat a fost ca și un coșmar. Birocrația UE, care a creditat cu importante sume și și-a asumat responsabilitatea pentru AIE, caută acum vinovatul.  Iar numele lui de familie este Filat.

Bruxelles-ul este mai puțin interesat de succesul reformelor în R.Moldova. Teama declanșării unor revolte populare, provocate de Federația Rusă prin introducerea embargoului la vinurile moldovenești, vor conduce, în mod sigur, la instabilitate politică.  Iar prevenirea izbucnirii unor noi conflicte în spațiul post-sovietic va fi fatală pentru viitorul EU. Argumentez.

Am   asistat nu la o singură reuniune vizând  prevenirea conflictelor și menținerea stabilității politice în spațiul post-sovietic.  Neadmiterea lor a fost sarcina asumată a UE în fața americanilor, care le-au încredințat asigurarea stabilității la hotarele estice ale structurii Parteneriat Estic, creată pe ruinele unor republici-surori ale  Uniunii Sovietice. Discriminarea  și regulile impuse noilor state, de către UE, exagerat de mari, au fost dur criticate de SUA.  Americanii mai continuă să creadă că UE este un organism mort, atâta timp cât UE are o valută proprie, dar nu a elaborat un sistem fiscal comun. (G. Soros)  .

Nu este unica critică adusă UE, încât putem susține, fără riscul de a greși, că Parteneriatul Estic a fost  și rămâne, așadar, o găselniță nefericită a birocrației de la Bruxelles. Uneori suntem folosiți ca pe un scut antirusesc.

Vladimir Voronin este primul care a crezut în intențiile UE de a  admite R.Moldova în UE. Când, în 2006, după ce birocrații de la Bruxelles nu au mișcat un deget pentru soluționarea crizei vinurilor, Voronin i-a transmis un bilețel lui Vladimir Putin în cadrul unei reuniuni CSI și carul cu vin s-a urnit din loc spre est.

Putin era mâniat pe Voronin, care instituise EUBAM, (misiunea UE asistență la frontiera R. Moldova cu Ucraina) o măsură ce trebuia să contracareze secesionismul și contrabanda cu droguri și pulpe de la Marea Neagră prin Transnistria. Măsura viza inclusiv  opoziția de la noi cu puține excepții. Comunistul Voronin și anticomunistul Iușcenko au fost tandemul consacrat al unor relații durabile, eficiente împotriva agresiunii economice a Federației Ruse asupra noilor state independente.

Când a fost introdus embargoul vinurilor, Voronin  a cerut ca UE să  acorde  clauză preferențială vinurilor noastre. Dar UE nu  a făcut nimic sau a făcut prea puțin pentru a ne ajuta să găsim nișele noastre în spațiul comunitar.

Credeam că UE va învăța lecția. Numai că UE, mai precis oamenii de afaceri de acolo,mai degrabă  s-au bucurat că au eliminat un concurent consacrat de pe piața de la Moscova și  s-au grăbit să ocupe locul liber. Sancțiunile internaționale la importurile de vin în Federația Rusă se impuneau cu  strictețe. Dar cine are nevoie de noi când Federația Rusă aprovizionează cu  gaz piața UE în proporție de 30 la sută?

După cum vedem, UE  nu a făcut nimic, cu toate că Voronin le-a spus direct oficialilor de la Bruxelles că pentru ei vinurile moldovenești chiar nu sunt o problemă. Pot să  cumpere vinurile și să le verse, dar să nu țină în sărăcie și mizerie un popor.

Iată, așadar, că Filat a sărit ca un cocoș pe greblă pentru a doua oară. El, împreună cu Leancă, al cărui sfârșit obștesc se apropie de asemenea cu pași vertiginoși, au decis admiterea strategică a Federației Ruse în întreaga  Moldovă, numai să scape basma curată.

Concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău și a BEM partenerilor ruși cu care oligarhii lucrează mână în mână este calificată drept un gest necugetat, necoordonat cu UE. Reacțiile au venit imediat  din partea nemților sau , dacă vreți, a partenerilor de dezvoltare după cum îi place să se exprime bombastic defunctului prim ministru.  Filat  a fost sacrificat pentru aceasta.

L-am auzit vorbind în doi peri despre UE și parteneriatul strategic cu Rusia. Constat că Iarăși apucă prăjina.  Dar e timpul să i se spună adevărul verde în ochi pentru că nu se mai poate să mintă o națiune cu milioanele de EURO din par, dar nu din mână. Istoria îl va răsplăti.

Filat l-a eliminat pe Ghimpu după ce li s-a plâns europenilor că acest ultranaționalist îl împiedică să rezolve diferendul transnistrean. Cu toate că Ghimpu a fost acela care i-a reproșat că nu a discutat niciodată în cadrul AIE diferendul  transnistrean, Filat a tras sforile împreună cu Leancă, pe atunci ministru de externe. L-a turnat, cum s-ar spune.

Acum nu e greu  să ghicim ce-i mai încurcă acestui dansator politic să se afirme. Desigur comuniștii. Fără a discuta, după cum e normal, în CIE problema dată, Filat vine în fața presei și o sperie cu un grandios program de realizare a interesului național. Presa a reacționat anemic. Mulți au trecut cu vederea intenția lui Filat de a-i abate de la subiectele fierbinți la care nu au primit încă răspuns: Aeroportul și Banca de Economii.

Pentru această ispravă  atât Ghimpu, cât și Voronin îi vor prăji de vii pe liberal-democrați  și îi vor fierbe în sucul propriu pe democrați. Vă dau asigurări, Filat își muscă coatele pentru faptul că nu a acceptat alegerile anticipate.

Evenimentul de la Vilnius, ca o continuitate a procesul democratic , putea fi acceptat și cu o nouă guvernare. Asta pentru că UE, spre deosebire de Filat și Voronin, știe ce știe. Ca să nu se supere tare – tare că mereu le dau sfaturi le spun din memorie ce am citit în  ”Military Space Forces: The Nex 50 Years”.  (Forțe militare ale spațiului: următorii 50 de ani).

Cartea semnată de John Collins, analist superior la Biblioteca Congresului SUA ,merită întreaga atenție a lui V. Marinuța, ministrul apărării. Acesta trebuie să uite de magazinele sale din provincie și de muratul roșiilor și să-l informeze pe ”șăf” că există o carte foarte mult citată, semnată de Halford J. Mackinder (1861-1947), care a elaborat, la începutul secolului, teoria potrivit căreia Europa Central Estică și Rusia constituie ”Vatra” puterii mondiale. Africa și restul Eurasiei nu reprezintă decât ”Lumea insulară”. Mackinder a emis o regulă de care se conduc toți politicienii atâta timp cât puterea spațială  aparține unui număr neînsemnat de țări.  Iată  aceste reguli:

  1.  Cine stăpânește Europa de Est, stăpânește Vatra;
  2.  Cine stăpânește Vatra – domnește peste Lumea Insulară;
  3.  Cine stăpânește lumea insulară – domnește peste Lume

Incontestabil pentru noi, la ora actuală, se pune problema supraviețuirii.  Din punctul meu de vedere, Filat și  guvernarea  sa încă nu au conștientizat că, ajungând pe căi foarte dubioase  la guvernare, și-au asumat o enormă responsabilitate nu pentru sporirea propriilor bogății.

El poartă răspundere ca fețele copiilor noștri să nu mai fie mutilate de explozii de mine antitanc, ascunse de ruși pe pământul moldovenesc din stânga Nistrului, iar mamele să privească neputincioase, cu ochii ieșiți din orbite, la ceea ce a mai rămas din fețele lor nevinovate. Căci ele nu-și pot duce copii în Elveția ca și Filat, pentru ca mai apoi să  divagheze fariseic despre interesul național.  

Problema unui stat mic constă în a evita cu desăvârșire ororile posibile la care îi putem face participanți pe urmașii noștri – nevinovații zilei de mâine. Mai rău, dacă continuăm la fel de stupid, ei pot fi obligați de putere să ucidă și să fie uciși, la rândul lor,  din motive pe care nu le vor înțelege.

Forța unei națiuni constă în capacitatea sa  de se menține mereu unită.” Iar rușii,- asta a spus direct , într-o emisiune televizată realizată de mine, ex-secretarul General al Consiliului Europei, Martines,- trebuie să  învețe respectul pentru popoarele mici”.

În vine imediat în memorie numele de familie al celui care ne umilește și ne amenință – Rogozin, El își face când dorește agendă în R.Moldova, obligându-i pe guvernanți să tacă chitic pe pământul lor. Aceasta este umilința totală.

Nu pot să nu observ că în al doisprezecelea ceas, aflându-se cu funia politică în gât, Filat a lansat un apel disperat la unitate.  De fapt, și Voronin dorește acest lucru. A repetat-o până în pânzele albe cât a fost la guvernare, o spune și acum. Suntem puțini la număr. Bombele nucleare cu care ar trebui să ne apărăm,  bombe pentru care am plătit preț greu, le-am dat Moscovei, la indicația SUA. Moscova a fost acceptată succesor al fostei Uniuni Sovietice.

Noi, însă, nu am fost admiși nici în NATO, nici în UE. Nu participăm la acordurile militare ale CSI. Așa am declarat la Alama- Atâ, unde Mircea Snegur a fost  sfătuit să se ducă. Suntem ca frunza pe apă.

Dar Federația Rusă nu respectă neutralitatea R.Moldova. Își ține trupele  și armamentul pe teritoriul nostru. NU l-am auzit niciodată pe Filat să-i ceară lui Vladimir Putin să le retragă, cu toate că doamnei Hillary Clinton i-a spus că aspirăm la admiterea în NATO.

A avut imprudența să declare acest lucru și  presei. A doua zi Secretarul de Stat american a fost întrebată  de un reporter  dacă așa este și când R.Moldova va fi admisă în NATO.”Noi doar nu spunem că acest lucru trebuie să se întâmple mâine”, a declarat ea.

 Avem de față un exemplu de iresponsabilitate politică a tandemului Leancă-Filat.   Doar era vorba de negocieri private și  nu ai dreptul să faci asemenea afirmații iresponsabile dacă subiectul dialogului nu o impune.

Dar dacă au făcut-o intenționat? Rusii chiar nu se vor mai retrage niciodată din raionale estice, iar Filat a făcut cu premeditare un deserviciu relațiilor moldo-americane.  Ne-a condamnat la un posibil război, uitând că pe noi războiul nu ne interesează atât timp cât suntem răzlețiți. Noi avem sarcina de a ne integra cultural, obiectiv pentru realizarea căruia el și Leancă nu au mișcat un deget.

 În fond, la ora actuală noi toți avem propriile războaie în care ne-a băgat Filat și echipa sa. E vorba despre propriile războaie de supraviețuire: câștigarea unei bucăți de pâine, grija pentru familie, lupta cu bolile. Guvernul Filat , mai nou, Leancă, nu au făcut nimic pentru a ne ajuta să câștigăm acest război. Avem, așadar, destule pe cap pentru a ne preocupa de rezolvarea imediată a acestor probleme.

Și, totuși, modul în care abordăm aceste războaie personale, cum ne trăim viața zilnic, este profund influențat din exterior.

 SUA-UE – Rusia se află într-un război ideologic neîncetat. Războaiele dintre ele vor ridica sau coborî prețul gazului sau al benzinei la pompă, al hranei la magazin, al acțiunilor la bursă. Războaiele dintre ele vor face ravagii ecologice . Vedeți că aceste războiaie erup în fiecare seară în familiile  noastre prin intermediul micului ecran.

Dacă Filat a înțeles să salveze de aceste pericole casa noastră  comună, lucru de care mă îndoiesc, sunt gata să pun mâna și să-l ajut să-și scoată din gât ștreangul politic pe care i l-au aruncat prietenii atât din Est cât și din Vest.  Nu cred că are o echipă tocmai pregătită să  elaboreze un asemenea  proiect grandios. Dar, spunem deja , speranța moare ultima.

(Voi continua cu un proiect realist, fundamentat pe un exemplu concret, despre modul în care putem deveni țara cu cel mai mare venit pe cap de locuitor a UE la care aspirăm.  Apoi voi scrie despre neimplicarea asumată a SUA în soluționarea conflictului de pe Nistru. Accept orice sugestie constructivă. Tuturor le mulțumesc anticipat)

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Vasile Grozavu

Vasile Grozavu

Spre nenorocul nostru, de 22 de ani ne căznim să aflăm răspuns la întrebarea: ”Și acum încotro?”. Cred că am aflat acest răspuns și cartea mea, ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii”, dă un răspuns clar la această întrebare. Eliminarea trădării ca metodă utili...

Ultimele articole