Ucraina șantajează Moscova şi Bruxellesul în ajunul summitului de la Vilnius?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Duminică dimineaţa, presa ucraineană anunţa despre deplasarea lui Victor Ianukovici la Moscova, unde ar urma să aibă loc o întrevedere cu Vladimir Putin.  Anterior, cei doi lideri s-au întâlnit într-o atmosferă neformală la Soci, la 27 octombrie, unde au convenit asupra unei întrevederi în viitorul apropiat.

Iată că potrivit presei, întrevederea ar urma să aibă loc duminica şi ar avea un caracter „secret”. Apare întrebarea firească: cum poate fi această întrevedere una secretă, dacă de la începutul zilei, întreaga mass-media vuieşte despre acest eveniment, iar serviciul de presă a preşedinţiei a informat oficial publicul cu privire la această vizită[1].

În aceeaşi zi, postul de televiziune RTR dă o ştie mult mai stranie: preşedintele ucrainean a dispărut fără urmă! Adică, nu a ajuns până la Moscova[2]. Să fi schimbat brusc direcţia de zbor avionul prezidenţial sau postul rus de televiziune dezinformează intenţionat?

Cert este faptul că astfel de mişcări ar putea deranja „Înalta Poarta Europeană” în ajunul summitului de la Vilnius, unde Ucraina ar urma să semneze cu Uniunea Europeană acordul de asociere. Momentul este unul destul de avantajos pentru ucraineni, pentru că le permite să negocieze şi să joace „la sânge” cu ruşi şi europeni. Spre exemplu, una din condiţiile impuse de europeni ar fi eliberarea Iuliei Timoşenko. Ar risca europenii să renunţe la protejata sa, doar pentru a nu scăpa Ucraina din mâni? Posibil. Poate Kievul chiar mizează anume pe un astfel de „contraşantaj” la şantajul Bruxellesului.

De altfel, cererea europenilor este foarte stranie şi paradoxală: din vreme ce UE insistă asupra independenței justiției, europenii își dau prea bine seama că Timoşenko poate fi eliberată doar prin încălcarea fragrantă a independenței justiției. Nu poate fi o persoană condamnată penal eliberată în mod arbitrar de dragul capriciilor unor funcționari, fie ei şi europeni.

Pe lângă acordul de asociere, un alt punct sensibil în relațiile ruso-ucrainene este intenția Kievului de a denunța acordul din Harkov. Un proiecte de lege în această privinţă ar urma să ajungă în curând în Rada Ucraineană. Reamintesc că prin acest acord se stabileşte statutul Flotei Maritime Ruse din peninsula Crimeea[3]. Ucraina învinuiește Moscova de nerespectarea prevederilor acordului, ceea ce îi oferă un as în plus în negocieri. În cazul denunțării acordului, Rusia va fi nevoită să-şi evacueze flota din Marea Neagră, ceea ce ar însemna începerea procesului de trece a Ucrainei sub umbrela NATO.

De data aceasta, Moscova s-a trezit cu testiculele prinse în uşă şi ar putea avea mari tentaţii să cedeze la şantajul ucrainenilor, care încearcă să joace la două capete la ultima sută de metri. Acum, întrebarea zilei ar suna aşa: cât de mult sunt gata să plătească ruşii pentru păstrarea acordului de la Harkov, amânarea semnării acordului de asociere, dar şi compromiterea summitului „Parteneriatului Vestic”? Pe de altă parte, cât de bine va şti să joace Ucraina pentru a stoarce cât mai mult din „partenerii” din Est şi Vest?

Mai rău de Republica Moldova, care pleacă la Vilnius ca o oaie la sacrificiu.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Octavian Racu

Octavian Racu

-sociolog, jurnalist- Născut în municipiul Chişinău, Republica Moldova Telefon(-oane) Mobil: +373 79776454 E-mail(uri) octavianracu@yahoo.com, octavianracu@gmail.com Data naşterii 13 octombrie 1984 - 2008 – 2011 – redactor ...

Ultimele articole