TURNUL ANTI-VEST: ETAJUL 1 – VLADIMIR VORONIN, PARTER – IGOR DODON, SUBSOL – NICOLAE PASCARU

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Spre deosebire de Turnul Babel – cel din pictura alăturată –, Turnul Anti-Vest, din Chişinău, are trei nivele. Toate fiind de raportare atemporală, la lumea occidentală.

1.Cel subteran, comparabil cu adăpostul comandamentului sovietic, existent şi azi, pe teritoriul transnistrean, este în administrarea oarecum spirituală, a unui cetăţean care regretă că nu a trăit în epoca totalitarismului comunist. Îi citesc postările domnului Nicolae Pascaru – mai nou alternează acelaşi text, iniţial în limba română, apoi reluat, în limba rusă – şi mă minunez.

Chiar mă întrebam dacă este cazul ca şi eu să postez acelaşi text în limba celor două state româneşti, apoi în limbile engleză şi franceză, prioritare în Uniunea Europeană, ulterior în germană, că doar un land există între Prut şi Nistru, dar şi în chineză, ca să vină mai mulţi bani, din miliardul de dolari alocat de Beijing, pentru reunificarea românilor, dar neacordat datorită sistemului mafiot, de deturnare a banilor destinaţi binelui public. Între râurile tocmai menţionate.

Despre asta nu scoate o vorbuliţă cel nominalizat, preferând injurii în serie, la adresa şefului statului român, cel de la vest de Prut, pentru simplul motiv că altfel militantul Pascaru ar fi suferit enorm. Adică, de ce să nu arate delimitarea sa fermă de o vizită pe care nu o agreează. O delimitare care, în concepţia sa, îl legitimează. Ca reprezentant al unui grup de tineri antrenaţi în păcălirea minţilor lor cu poveşti sovietice.

Nu aş fi scris aceste rânduri, dar acelaşi personaj calcă în străchinile propriei imaginaţii scriind, în euforia iubirii de sine, cuvinte precum “au inventat termeni de limba română şi naţiunea română.” Corect se scrie termenii…

Eu nici în glumă nu îmi permit să iau în derâdere limba şi naţiunea altui stat, chiar dacă acela a avut o atitudine ostilă poporului român, in integrum, în graniţele sale naturale, de la Nistru, până la Tisa.
Şi asta nu este singura gafă a militantului Pascaru.

Sintagma “românizarea basarabenilor”, dacă ar fi fost rostită în România l-ar fi determinat şi pe Nicolae Iorga să se ridice din mormânt. Tot Nicolae, dar tobă de carte.

Şi dacă tot pomenea cel nominalizat, Nicolae, de… propaganda ieftină, atunci enunţuri de genul acelora citate nu fac decât să probeze lipsa de argumente credibile, de cultură a dialogului civilizat, fiind preferate atacurile josnice, la persoană.

Cât priveşte pretextul infantil, de reamintire a unei zile, de 17 iulie 1941, când Conducătorul Statului Român trecea prin teritoriul în veci românesc, numit Basarabia, tocmai acesta m-a convins că Nicolae Pascaru merită o bursă de studii, la Universitatea Naţională de Apărare, din Washington D.C., de unde va reveni, dacă se va mai întoarce, cu conştiinţa adevăratei sale înălţimi spirituale, din 17 iulie 2013. Identică cu aceea a unui fir delicat de iarbă, adus de vânt, din ţinuturi răsăritene.

2. Parterul seamănă cumva cu platoul în aer liber, unde Igor Dodon îl seconda, cândva, pe Vladimir Voronin.

Spre deosebire de personajul din subteranul Turnului Anti-Vest, Dodon este rafinat, inteligent, când vrea chiar diplomat. Desprinderea sa de partidul comuniştilor a fost atât un act de luciditate, cât şi unul de anticipare a viitorului.

Unul care se va derula mai repede, decât prevede preşedintele României sau îl regândeşte premierul Republicii Moldova.

Spre deosebire de cel hărăzit subteranului, Dodon nu mai trebuie să se legitimeze, în faţa alegătorilor de peste Prut. Este cunoscut. Problema sa este realegerea în viitorul Parlament de la Chişinău.

Şi pentru a mai atrage câţiva derutaţi europeni, din republica unde istoria adevărată este maculată de voinţe politice efemere, Igor Dodon a găsit de cuviinţă să îi idea o… lecţie de retorică, preşedintelui României.

Motiv pentru care a scos din insectarul iluziilor, despre propria persoană, fluturaşi ce nu mai au aripioare, precum: inacceptabil…îi recomand preşedintelui român…este inadecvată declaraţia…îi aduc la cunoştinţă…declaraţiile preşedintelui român vin să provoace spiritele…declaraţiile lui Băsescu, indirect, sugerează ideea că dacă Transnistria nu poate fi integrată în raioane, ea ar putea fi abandonată…

Are umor. Negru. Dar fie că nu a citit interviul acordat de preşedintele României, postului de radio Europa Liberă, fie că a scris materialul la ora unei frustrări trecătoare.

Iar dezinformat este şi în privinţa altor intenţii pe plan internaţional, privind soluţionarea conflictului din Transnistria. Dacă era informat ar fi evitat un asemenea subiect, fie şi pentru faptul că la nivelul Congresului Statelor Unite s-a cerut Rusiei respectarea angajamentului, luat în 1999, de retragere a efectivelor militare, de pe teritoriul Republicii Moldova.

Acum. Nu peste un deceniu.

O şansă pentru viitorul lui Igor Dodon este trimiterea sa, ca secretar III, la ambasada Republicii Moldova, din Statele Unite.

Pun pariu, cu noul ministru de externe, de la Chişinău, că peste un an de zile inteligentul Dodon îi va uimi pe concetăţenii săi, pledând, cu argumente în valuri, cauza democraţiei americane, pe tărâm moldovenesc, adică românesc.

3. Etajul unu este de drept al lui Vladimir Voronin. Cu siguranţă a urmărit ceremonia de primire, de la Reşedinţa de Stat.

În locul lui Nicolae Timofti nu ar fi permis grupurilor unionist şi anti-unire să strige aiurea, pe timpul ceremonialului militar.

Spre deosebire de actualul preşedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin i-ar fi indicat distinsului oaspete locul unde să se oprească, pentru a saluta garda. Aşa, poate că prezidentul în funcţie a uitat, sau a dorit să evite strigătele rusofonilor, pe timpul salutului firesc.

În sinea sa, Voronin regretă neîntâlnirea cu Băsescu. Primul motiv fiind că întotdeauna au avut discuţii concrete, chiar dacă îşi menţineau opiniile diferite. Al doilea motiv este că revenirea comuniştilor la putere, în Republica Moldova, este o sperietoare bună pentru… mobilizarea votanţilor actualilor guvernanţi, nu o perspectivă reală, a anului următor. Al treilea este probabil şi cel mai important.

Traian Băsescu va conta în ecuaţia euroatlantică şi după încheierea mandatului prezidenţial. Timp în care Vladimir Voronin va avea eterna temere de a nu împărtăşi soarta lui Adrian Năstase.

Putin i-a garantat lui Boris Elţin imunitatea. Lui Voronin nu i-o va mai garanta nimeni. Dimpotrivă…

Comentarii

Ion Petrescu

Ion Petrescu

S-a născut la 2 noiembrie 1955, în Bucureşti, tatăl, Ion, fiind din judeţul Argeş, iar mama, Tamara, din stânga Prutului. A urmat cariera militară avansând până la gradul de colonel, fiind opt ani director al Trustului de Presă al Armatei României. ...

Ultimele articole