TRUPELE RUSE DIN MOLDOVA, IN ATENTIA NATO

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Subiectul retragerii trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova a fost mult timp intr-un con de umbra. Dupa summitul OSCE din 1999, de la Istanbul, cand Rusia s-a angajat sa-si retraga militarii aflati ilegal pe teritoriul Moldovei si munitiile pastrate in depozitul de la Cobasna, o parte dintre militari au fost retrasi, impreuna cu aproximativ jumatate dintre munitiile depozitate. Dar din 2004, procesul a fost sistat, iar eforturile tarii noastre de a readuce acest subiect in discutie au fost blocate constant de Federatia Rusa la nivelul organizatiilor internationale. La OSCE, de exemplu, din 2004, tema nici macar nu a mai fost pusa pe agenda.

 

Lucrurile au inceput sa se schimbe in ultima perioada. Anul trecut, premierul Pavel Filip a anuntat ca la ONU va fi depus un proiect de rezolutie in acest sens, prin care sa se ceara explicit Rusiei sa-si respecte angajamentele asumate la nivel international si sa-si retraga militarii din regiunea transnistreana. Anuntul a fost urmat de un efort sustinut al diplomatiei moldovene, iar luna trecuta, cu sprijinul partenerilor externi ai Moldovei, acest proiect de rezolutie a fost votat si adoptat. In text se cere, negru pe alb, retragerea grupului operativ de trupe ruse din regiunea transnistreana. A fost cu adevarat un succes de proportii al diplomatiei Moldovei, chiar daca rezolutia nu are un caracter obligatoriu.

 

Un alt succes notabil a fost adoptarea declaratiei finale de la Berlin de catre Adunarea Parlamentara a OSCE, in care, de asemenea, se cere retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Moldovei. In plus, se cere transformarea operatiunii actuale de mentinere a pacii intr-o misiune civila sub control international. Amendamentele in acest sens au fost depuse de delegatia parlamentara a Moldovei si de cea a Romaniei la AP a OSCE.

 

Tot azi, la Bruxelles s-au reunit sefii de stat si de guvern din tarile membre NATO. Printre discutiile dificile legate de cheltuielile pentru aparare si amenintarile la adresa securitatii statelor aliate din partea Rusiei, cei 29 au semnat o declaratie in care apare si Republica Moldova. Concret, NATO isi exprima sustinerea pentru integritatea teritoriala si suveranitatea Ucrainei, a Georgiei si a Republicii Moldova in granitele recunoscute international. Aliatii cer Rusiei sa-si retraga trupele stationate ilegal pe teritoriile celor 3 tari, in acord cu angajamentele asumate anterior. In privinta Moldovei, Rusiei i se mai cere sa se implice constructiv in procesul de reglementare transnistreana. In plus, NATO isi exprima sustinerea pentru reformele democratice din Republica Moldova si pentru eforturile de intarire a capacitatilor de aparare.

 

Iata inca o dovada ca Moldova nu e singura si ca solicitarile ei, justificate si conforme cu dreptul international, sunt sustinute la toate nivelurile. Partenerii externi ai tarii ne sunt alaturi in demersurile intreprinse pentru solutionarea pasnica a conflictului transnistrean.

Comentarii