TRINOMUL

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Maia Sandu/Andrei Năstase au declarat că își asumă responsabilitatea guvernării statului Republica Moldova și că ar dori să formeze un guvern minoritar condus de lidera PAS, Andrei Năstase urmând să preia funcția de președinte al Parlamentului. Cei doi politicieni exclud orice fel de coaliție cu Partidul Democrat din Moldova. De aici.

Maia Sandu/Andrei Năstase nu au spus jurnaliștilor cum vor asigura votarea cabinetului minoritar în Parlamentul Republicii Moldova – investirea unui cabinet de miniștri se face cu votul a 51 de deputați, cei doi controlează doar 26 de voturi.

Istoria recentă a Republicii Moldova cunoaște investirea unui guvern minoritar – la data de 14 februarie 2014, președintele Timofti a semnat decretul prin care îl desemna pe Chiril Gaburici în funcția de prim-ministru al statului moldovean, după ce el a fost nominalizat de PLDM și susținut de PDM la această funcție. Pe data de 18 februarie 2014 guvernul format sub conducerea lui Chiril Gaburici a primit votul de încredere, deputații comuniști asigurând necesarul de voturi.

Maia Sandu vrea să conducă un guvern care să fie votat de cei 26 de deputați ai Blocului politic ACUM și de deputații Partidului Socialiștilor. Andrei Năstase ar urma să ajungă în funcția de președinte al Parlamentului Republicii Moldova tot prin votul socialiștilor.

Maia Sandu declara pentru Europa Liberă că nu va face coaliție post electorală nici cu Partidul Democrat, nici cu Partidul Socialiștilor. De aici.

Liderii Blocului politic ACUM vorbesc despre un guvern minoritar pe care și l-ar asuma împreună cu Partidul Socialiștilor. Dar, un vot comun cu socialiștii moldoveni pentru investirea unui cabinet de miniștri ori a președintelui Parlamentului presupune existența tacită a unei coaliții post-electorale.

Un dialog între Maia Sandu/Andrei Năstase și Igor Dodon a existat în anul 2015-2016 atunci când se încerca declanșarea alegerilor parlamentare anticipate iar toate sondajele îi arătau favoriți în cursa electorală pe socialiștii moldoveni. Că Maia Sandu/Andrei Năstase fac, conștient sau nu, jocul Moscovei, e știut – cei doi politicieni moldoveni s-au declarat împotriva modificării Constituției statului moldovean și introducerea sintagmei ”integrare europeană” în legea supremă, iar deputați care au refuzat atunci să voteze pentru schimbarea Constituției sunt prezenți acum în legislativul moldovean.

Un trinom politic între Maia Sandu/Andrei Năstase/Igor Dodon ar putea exista, în numele deoligarhizării.

Dacă așa ceva se va întâmpla, decidenții politici de la Moscova ar fi mai mult decât mulțumiți – Plahotniuc, adeptul americanilor, ar fi pus la respect iar dreapta politică, decredibilizată.

Rămâne o singură întrebare – ce vor spune susținătorii politici bucureșteni ai doamnei Maia Sandu la vederea unei alianțe PAS/PPDA/PSRM? Unde va fi demnitatea, dar adevărul?

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole