Trei pași concreți făcuți de guvernare în 2017 spre integrarea Moldovei în UE

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.
guvernul filip, integrare europeana, vlad plahotniuc

Integrarea europeană, această sintagmă politică ne roade urechile de prin 2009 încoace. Deși s-au scurs destui ani, s-au făcut prea puțini pași concreți spre atingerea scopului. În afară de liberalizarea regimului de vize și semnarea Acordului de asociere în 2014, nu prea ne amintim multe alte realizări importante. Totuși în acest an 2017 se observă un impuls vizavi de procesul de apropiere a Moldovei de UE. Și aici nu ne referim doar la preluarea principiilor și valorilor europene, dar la niște reforme politico-economice:

1. Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Moldova și UE

Guvernul Filip a aprobat recent proiectul de lege privind Contractul de finanțare între Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții, în valoare de 80 de milioane de euro. Banii vor fi folosiți pentru interconectarea electrică Moldova–România. Dacă se va reuși acest proiect strategic, dependența energetică a Moldovei de Est va scădea considerabil.

2. Interzicerea propagandei rusești

Parlamentul Republicii Moldova a votat deja proiectul de lege propus de PDM privind modificarea și completarea Codului Audiovizualului, care presupune apărarea spațiului informațional și asigură un standard european de prezentare a informației politice. Astfel buletinele de știri și emisiunile politice din Federația Rusă nu vor mai putea fi retransmise pe teritoriul RM, cu excepția programelor de divertisment.

3. Chiar azi Curtea Constituțională a dat undă verde de includere a integrării europene în Constituție

Magistrații Înaltei Curți au avizat pozitiv proiectul de lege propus de Vlad Plahotniuc privind modificarea Legii Supreme prin introducerea unei referințe care spune clar că orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană.

Iată trei pași concreți spre integrarea europeană făcuți în ultimul an. Aceste reforme trebuie duse până la capăt, chiar dacă partidele pro-ruse și președintele statului se vor opune vehement.

Deja am văzut că Dodon a refuzat să promulge legea privind intezicerea propagandei, la fel azi a declarat că va face tot posibilul șă împiedice includerea integrării europene în Constituție. Prin urmare, lupta geopolitică care se duce la Chișinău va deveni în timp și mai grea! Mai ales la anul, când poporul va trebui să aleagă un nou Parlament. Personal, vizita recentă a liderului PDM Vlad Plahotniuc în SUA, mă face optimist. Integrarea finală a țării noastre în UE nu va fi posibilă fără susținerea politicienilor de la Washington.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii