Trei ani de legislativ. Povestea nespusă

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Ultimele alegeri parlamentare au avut loc în îndepărtatul an 2010, pe 28 noiembrie. De atunci și până azi multă apă a curs pe Prut și multe cutremure au suferit alianțele de guvernare. Cel puțin de 2 ori Parlamentul a scăpat ca prin urechile acului de dizolvare: nealegerea președintelui și acordul de ultim moment pentru formarea coaliției pro-europene.

La alegerile din 28 noiembrie 2010 au participat 40 de concurenți electorali: 20 de formațiuni politice (partide, blocuri, mișcări social-politice) și 20 de candidați independenți), în legislativ au acces 4 partide. Acestea au format 4 grupuri parlamentare (fracțiuni).

Grafic 1. Structura Parlamentului Republicii Moldova. 28 noiembrie 2010.

Structura Parlamentului în 2010

Chiar dacă PD-ul negocia pe două fronturi, într-un final, s-a format Alianţa pentru Integrare Europeană II. Nimic neobişnuit până în acest moment. Partea interesantă abia urmează.

Negocierile, frustrările personale, interesele financiare sau cele de moment și-au lăsat amprenta asupra legislativului așa că la aproape 3 ani de la alegerile din 2010 Parlamentul arată diferit. Nu putem vorbi despre un şablon al migrărilor. Fiecare plecare sau venire are povestea sa. În Moldova, nu știu cum se face, diferența este dată mereu de unu sau două voturi. Nu degeaba, regula de aur a democrației este 50% + 1.

continuare dancaranfil.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii