Trebuie să treacă 30 de ani

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Silviu Brucan, un temut ziarist, spunea la începutul anilor ’90 că trebuie să treacă 20 de ani ca România să scape de comunism. El a fost poate prea optimist. Au trebuit să treacă fix 30 de ani ca să îşi dea seama românii ce rost au pe lume şi ce trebuie să facă după ce au scăpat de regimul comunist şi totalitar. Ca să deprindă democraţia.

Mai e, toate naţiunile sunt tinere am putea spune. Pentru că istoria s-a resetat de fiecare dată şi oamenii au fost nevoiţi să o ia de la capăt, de cele mai multe ori doar cu hainele de pe ei. Pentru că nu aveau cu ce să rămână.

Dacă luăm vorbele lui Silviu Brucan şi le aducem în Moldova, trebuie să punem întrebarea, de când facem această numărătoare. Din 1992, de la independenţă? Din 2009, de la #revoluţiatwitter? Din 2014, de la acordul de asociere?
Care ar putea fi numit punctul de cotitură al Republicii Moldova ca să ştim că de acum înainte mergem în direcţia aceea, nu ne ondium înainte – înapoi, după cum ni se dictează sau după cum bate vântul?

Comentarii