TRANSNISTRIA VALIZA LA CARE NU POȚI RENUNȚA

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Ultimele apariții publice ale președintelui Dodon arată că șeful statului moldovean a renunțat la tonul categoric cu care anunța schimbarea cursului de politică externă al statului moldovean. Mai diplomat, acum spune la Europa Liberă că,” dacă putem să luăm ceva bun din acordurile pe care le avem cu Uniunea Europeană pentru a îmbunătăți situația în Moldova, pentru a lupta cu corupția, haideți să o vom face; dacă putem să profităm de piețele din Uniunea Euroasiatică, haideți să o facem. Îmi doresc în anul 2019 – ca politicienii și majoritatea parlamentară, și Guvernul să nu fie pro-european sau pro-rus. Eu vreau să fie pro-Republica Moldova.”

Discursul despre compromis al președintelui moldovean a continuat și în momentul în care s-a vorbit despre rezolvarea conflictului transnistrean. Igor Dodon consideră că soluția politică a problemei transnistrene trebuie să fie în avantajul moldovenilor de pe ambele maluri ale Nistrului. „Problema transnistreană poate fi rezolvată, însă ea trebuie să fie discutată public, în formatul „5+2”, soluția politică trebuie să fie un succes diplomatic al tuturor; nu poate să fie un proiect rusesc – el nu va fi acceptat de restul, nu poate să fie un proiect american, de exemplu, de soluționare – el nu va fi acceptat de restul; el trebuie să fie un proiect, în primul rând, al nostru, al moldovenilor și să convingem partenerii că aceasta este soluția pe care noi o considerăm cea mai bună și să mergem cu aceasta”, afirmă președintele Dodon.

Și eu vreau o rezolvare favorabilă Chișinăului pentru diferendul transnistrean. Una în care Tiraspolul să aibă o autonomie politică limitată. Așa ceva este însă greu de realizat în condițiile prezenței militare ruse în regiune. Federația Rusă nu a îndeplinit prevederile rezoluției OSCE de la Istanbul din 1999, dar ce importanță mai are această organizație internațională în condițiile în care noul reprezentant special al OSCE pentru regiunea transnistreană a devenit ex-ministrul de externe al Italiei, Franco Frattini, amicul ministrului rus de externe, Serghei Lavrov? Într-un interviu acordat agenției ruse RIA Novosti, Frattini a declarat că diferendumul transnistrean ar fi imposibil de rezolvat fără implicarea președintelui Dodon și fără contribuția Federației Ruse. Frattini spune că pe tematica transnistreană, actuala putere din Moldova ar trebui să conlucreze cu instituția prezidențială.

Subtila schimbare de discurs face parte din acțiunile concertate pentru acceptarea instituției prezidențiale în procesele de reglementare ale conflictului transnistrean. O noutate care are susținerea Moscovei și iată, prin vocea lui Frattini, și acceptul OSCE. Amintesc că, anul trecut, președintele Dodon a avut o întâlnire cu șeful administrației de la Tiraspol, Vladimir Krasnoselski. În același timp, Igor Dodon s-a întâlnit de aproximativ zece ori cu Vladimir Putin, la Moscova. Nu se cunosc amănunte din culisele dialogului Dodon-Putin. Dar președintele Dodon a recunoscut că, a vorbit cu președintele rus despre necesitatea unui successful story la frontiera Occidentului cu Orientul. „Necesitatea unei istorii de succes între Federația Rusă și Occident în această regiune devine tot mai reală. Eu am discutat acest lucru și cu domnul Putin, eu am discutat și cu lideri din Occident. Eu sunt destul de optimist în ceea ce ține de un dialog și de faptul că, în agenda marilor puteri, Moldova ar putea să apară, începând cu anul 2019, ca o punte unde se poate de găsit soluționarea la problemele existente.”

Compromisul dedicat regiunii transnistrene, despre care vorbește președintele Dodon este cu siguranță unul care va fi împins pe culoarele diplomațiilor occidentale de Federația Rusă și aliații ei. Sunt semne care vorbesc despre această intenție. Într-o apariție televizată, președintele Parlamentului moldovean, Andrian Candu a denunțat ipocrizia rusă. Speakerul moldovean a afirmat că are dubii că Federația Rusă respectă integritatea teritorială a Republicii Moldova, potrivit lui autoritățile ruse au eliberat pașapoarte ruse locuitoritor din regiunea transnistreană în care este menționat faptul că aceștia s-au născut în ”pridnestrovskaia maldavskaia respublika”, și nu în Republica Moldova.

Sprijinul de care a beneficiat președintele Dodon din partea Kremlinului are un preț, cel al prezenței militare ruse pe Nistru. Declarațiile publice făcute de președintele moldovean au vorbit inițial despre federalizarea statului moldovean. Recentul discurs despre compormis pro-moldova al președintelui Dodon ascunde în el un model federativ de soluționare a problemei transnistrene.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole