Tranșările electoratului moldovenesc

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Deși pînă la alegerile parlamentare ordinare din 2015 au mai rămas cel puțin doi ani închegați, Republica Moldova a intrat de facto în zodia electorală

Concluzia e apriorică din simplul motiv că − prin structura sa multietnică și expunerea geopolitică totală − Chișinăul e destinat să graviteze permanent în jurul realităților est-europene și transatlantice. În primul caz, e vorba despre vecinii săi regionali care au trecut recent (Tbilisi și Kiev) sau urmează să intre în curînd (București) prin malaxorul sufragiilor naționale. În al doilea caz, locatarul de la Washington abia așteaptă să își restarteze, pentru următorii 4 ani, programul geopolitic binecunoscut.

Pînă la momentul adevărului ne-a rămas un pic de timp să medităm asupra cel puțin 3 aspecte care vizează Republica Moldova:

În primul rînd nu poate scăpa următorul detaliu: proiectele ideologice „portocalii” au ajuns marginale (la Tbilisi, de exemplu) sau cu reflexe roșiatice la Kiev. Alegerile parlamentare din România vor trebui să confirme trendul regional nu mai tîrziu decît pe 9 decembrie curent. Acest lucru ar trebui să pună pe gînduri pe unele componente ale Alianței de guvernare de la Chișinău, care s-au obișnuit să huzurească din … ajutor ideologic de import. În compensare, proiectele de stînga atrag tot mai mult atenția populației: victoria lui Obama e o probă de eșec al liberalismului chiar la el acasă. Ce să mai zic despre atacul de secesiune americană provocat de cele 20 de state care l-au votat preponderent pe Mitt Romney.

Pe locul doi aș plasa ritualul tot mai desacralizat (la propriu) al proceselor electorale: porcul tradițional de campanie se tranșează tot mai greu de osînza guvernării. Și aici tot politichia de peste ocean Nemulțumit de faptul că Barack Obama a castigat un nou mandat la Casa Albă, legendarul întreprinzător Donald Trump și-a îndemnat concetățenii americanii la … revoluție, chiar de pe contul său de Twitter. Astfel că dosarul „pugiliștilor” politici din parlamentul moldovean (http://voxreport.unimedia.md/2012/11/08/bataia-din-parlament-emotii/) nu riscă să fie unul izolat. De exemplu fostul militar ucrainean Viktor Ciumak − proaspăt membru al partidului „Udar/ Lovitura” (ce ironie a politicii fiziologice!) − propune „împiedicarea fizică a jurămîntului dat de către candidaţii guvernării în circumscripțiile electorale disputate”. Tot de curînd, partidul pierdant al lui Mihail Saakașvili a anunţat că va boicota ședințele Parlamentului georgian, în replică la dosarul de urmărire penală deschis pe numele ex-ministrului apărării.

În plus, au trecut timpurile vesele ale majorităților zdrobitoare în Parlament sau consilii locale. Actorii politici nu mai pot pretinde exclusivitate orgolioasă: luptele electorale se arată a fi foarte strînse, cu suflul adversarilor politici auzit în ceafă. Alegerile din 11 noiembrie desfășurate în cinci localităţi rurale din Republica Moldova (Albina/Cimişlia, Cîrpeşti /Cantemir, Danu/Glodeni, Hristici/Soroca și Morenii Noi/Ungheni) sunt o avanpremieră suficient de grăitoare (http://www.info-prim.md/?x=22&y=50388)

Să nu uităm, totuși, că situaţia geo-politică dintre Nistru și Prut e cu totul și cu totul specifică. Așa cum afirmam într-un interviu acordat anul trecut revistei electronice clujene egophobia (http://egophobia.ro/?p=7440), Basarabia are toate şansele să devină deopotrivă o Elveţie sau o Cecenie. Polietnismul basarabean jinduit de, cel puțin, cîteva Capitale heterotopice (fie Bucureşti, Kiev, Moscova, Ankara ori Sofia) trebuie să își urmeze parcursul la foc mic, cu mare precauție. Or, demnitarii care se înstrăinează de electorul eclectic riscă să urmeze calea îngerilor personali căzuți în dizgrație. Iată un Memento pentru cei care intenționează să guverneze pe viitor Republica Moldova.

Comentarii

Igor Ursenco

Igor Ursenco

Scriitor, observator social. Fără a urmări o periodiocitate metronomică, voi posta în acest spațiu articole ce țin de principalele teme (și nedumeriri) care mă interesează ca cetățean (deconstrucție politică & concordie socială). Au trecut tim...

Ultimele articole