TRANDAFIRII SOCIALIȘTILOR

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Șeful statului a făcut prognoze privind evoluțiile posibile în politica din R. Moldova. Igor Dodon a enumerat trei scenarii care ar putea să se desfășoare, dar indiferent de situație, acesta îl vede prim-ministru pe Ion Chicu, cel puțin până la finele anului.

Primul scenariu este să-și continue activitatea acest Guvern minoritar. Al doilea scenariu este o coaliție oficială care ar putea fi între PSRM și PDM, în cazul în care PDM se reformează. În cel de-al treilea scenariu este vorba despre alegerile parlamentare anticipate. De aici.

Clasa politică moldovenească poate dezvolta toate cele trei scenarii enunțate de președinte. Se impun trei întrebări: 1. Care este scenariul preferat de majoritatea moldovenilor? 2. Care este scenariul preferat de opoziția parlamentară? Care este scenariul preferat de partidul cu cel mai mare număr de deputați, adică de socialiști?

O cercetare sociologică afirmă că cetățenii moldoveni nu sprijină ideea unor alegeri parlamentare anticipate în Republica Moldova. Potrivit studiului efectuat  de Asociația Sociologilor și Demografilor, aproape 70 la sută dintre persoanele chestionate s-au declarat împotriva organizării alegerilor parlamentare anticipate. De aici.

Acest lucru înseamnă că cetățenii moldoveni ar prefera continuarea programelor de creștere a calității vieții în provincie.

Potrivit unei alte cercetări sociologice, cea mai prezentă și activă formațiune politică în localitățile Republicii Moldova este Partidul Socialiștilor.  Potrivit studiului realizat de Intellect Group, 86 la sută dintre respondenți au declarat că socialiștii moldoveni sunt prezenți în localitatea lor. Pe loc secund, cu o diferență de 20 de procente, se află Partidul Democrat din Moldova. De aici.

Prezența masivă în provincie a reprezentanților Partidului Socialiștilor este un indicator care vorbește despre faptul că această formațiune politică cunoaște cel mai bine necesitățile cetățeanului moldovean. Aceste necesități nu sunt de ordin identitar ori geopolitic ci  sunt de ordin social. În toate cercetările sociologice, principalele două îngrijorări ale moldovenilor sunt sărăcia și preţurile. Proiectele înaintate de Partidul Socialiștilor și susținute de Partidul Democrat din Moldova răspund așteptărilor cetățenilor.

Opoziția parlamentară preferă scenariul declanșării alegerilor parlamentare anticipate. Teoretic, anticipatele moldovenești ar putea fi declanșate: după o eventuală demitere a Cabinetului de Miniștri și eșuarea a două proceduri de învestire a unui nou executiv, președintele Dodon este obligat să anunțe data alegerilor anticipate. Pentru așa ceva, deputații Partidului Democrat din Moldova și cei ai Partidului Acțiune și Solidaritate și Platforma Demnitate și Adevăr ar trebui să voteze pentru demiterea lui Chicu și să nu participe la votarea unui nou guvern.

Anunțurile despre posibila izolarea internațională și financiară a statului moldovean, asigură o componentă informațională pentru declanșarea mecanismului de declanșare a alegerilor parlamentare anticipate. Plecarea grupului Candu (Plahotniuc) din fracțiunea și Partidul Democrat din Moldova face parte din ansamblul de acțiuni care împing, brutal, această formațiune politică să facă o mezalianță cu Blocul politic ACUM pentru demiterea guvernului Chicu și declanșarea alegerilor anticipate. Intuiesc că acest scenariu este mai degrabă un proiect de factură externă.

Partidul Democrat din Moldova, care trece printr-o criză internă, nu are nici o motivație pentru a declanșa alegeri anticipate. Toate sondajele de opinie afirmă că în cazul unor alegeri anticipate, socialiștii ar obține cel mai mare număr de mandate parlamentare. De aici.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova își dorește securizarea guvernării. Ceea ce ar însemna, probabil,  formalizarea coaliției cu Partidul Democrat din Moldova și apariția unei Coaliții parlamentare Social Democrate. Președintele Partidului Democrat din Moldova, Pavel Filip, declara anterior, în cadrul unei emisiuni de la televiziunea Moldova 1, că formațiunea pe care o conduce este gata să discute despre formarea unei coaliții cu socialiștii moldoveni, dar pentru asta ar fi nevoie ca democrații să obțină „portofolii în Cabinetul de Miniștri condus de Ion Chicu”.  De aici.

Dacă în Parlamentul Republicii Moldova ar apărea o majoritate parlamentară social democrată acest lucru ar însemna că Partidul Socialiștilor se deplasează încet către centrul eșicherului politic.

Un proces care poate fi benefic pentru societatea moldoveană căci, unu, ar apărea linii roșii care nu vor putea fi ușor trecute, doi, s-ar păstra, indiferent de rezultatul alegerilor prezidențiale, politicile de solidaritate socială necesare majorității sărace a cetățenilor moldoveni și, trei, Republica Moldova ar fi predictibilă din punct de vedere al politicii ei externe, una echilibrat multivectorială.

Democrații moldoveni au experiența diluării ideologiilor politice, ei au transformat de-alungul istoriei contemporane, prin absorbție, foști membrii ai unor formațiuni politice diferite (de la social liberali, la comuniști și creștin-democrați) în social democrați.

Prin intermediul acestei coaliții cu Partidul Democrat din Moldova, socialiștii moldoveni ar putea deveni frecventabili.

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole