Traian Băsescu vs Victor Ponta – lupta pentru Republica Moldova!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Pe 17 iulie, preşedintele României, Traian Băsescu a efectuat o vizită oficială  la Chişinău, la invitaţia preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti. Din start vreau să spun că salut vizitele oricăror oficiali străini, de orice rang şi din orice ţară, mai ales dintr-o ţară membră a Uniunii Europene, pentru că ele chiar sunt importante pentru ţara noastră. Iar în acest sens chiar sunt recunoscător oficialilor români pentru asistenţa acordată ţării noastre. Dar, a fost oare Băsescu sincer cu noi, care a fost scopul lui totuşi?

Aflat la Chişinău, Traian Băsescu a făcut multe promisiuni moldovenilor, promisiuni, de care citesc azi în presă, premierul Victor Ponta se arată deranjat. Băsescu a promis moldovenilor mai multe burse acordate studenţilor moldoveni. De asemenea Băsescu a vorbit şi despre gazoductul Iaşi – Ungheni, dar şi a promis că în luna octombrie va fi finalizată şi linia de interconectare a reţelelor electrice Fălciu – Goteşti, pentru ca Republica Moldova să aibă alternativă şi să nu fie dependentă de o singură sursă de energie de import. Sună frumos, nu-i aşa?

Să vedem însă dacă ţin toate aceste promisiuni făcute, de atribuţiile preşedintelui României. Poate oare promite aşa lucruri Băsescu? Conform Constituţiei României, preşedintele are următorul rol:
ARTICOLUL 80: Rolul Preşedintelui
(1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.
(2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.

Iar de realizarea politicii interne şi externe a ţării, conform Constituţiei României este responsabil anume Guvernul României:
ARTICOLUL 102: Rolul şi structura
(1) Guvernul, potrivit programului său de guvernare acceptat de Parlament, asigură realizarea politicii interne şi externe a ţării şi exercită conducerea generală a administraţiei publice.

Deci, premierul Victor Ponta are toate  motivele să fie deranjat de promisiunile făcute de Băsescu. Într-un interviu pentru Digi24, Ponta spune că ceea ce a declarat Băsescu sunt poveşti şi gogoşi, şi că nu mai vrea un preşedinte care să vorbească despre lucruri pe care nu le poate face, deoarece de burse se ocupă Ministerul Educaţiei, iar gazoductul tot Guvernul o să-l facă, pentru că Băsescu nu a făcut nici unul pînă acum.

Traian Băsescu a venit, şi-a făcut PR bun, şi a plecat, iar mulţi moldoveni naivi l-au crezut. Cum scrie şi Victor Nichituş  într-un articol, vizita lui Băsescu la Chișinău a avut în ea un comportament pre-electoral. Iar acest lucru se datorează faptului că de ceva timp încoace, Bucureștiul a tratat relaţia România – Republica Moldova doar din punct exclusiv politic-electoral.

Conform unui sondaj de opinie realizat de Avantgarde, Traian Băsescu se bucură de încrederea a numai 21% dintre români, pe cînd Victor Ponta se bucură de încrederea a 52 % dintre români. Deci, diferenţa arată clar care sunt tendinţele electorale ale românilor, şi care a fost scopul lui Traian Băsescu. Ce i-a reuşit cu siguranţă preşedintelui României, a fost să arate politicienilor de la noi, dar şi de peste Prut, cum se face o campanie de PR reuşită.

Şi Victor Ponta a declarat că va efectua o vizită la Chişinău. La sigur nu va fi întîmpinat ca şi Băsescu de către unioniştii de la noi, pentru că lor le plac poveştile, le place să creadă în absurd, iar cel care le oferă această plăcere, este Traian Băsescu.

Eu cred că Republica Moldova şi România au nevoie de relaţii normale, mature, iar dialogul dintre oficialii de la Bucureşti şi cei de la Chişinău, să fie unul sincer şi raţional. De asemenea cred că premierul Victor Ponta poate pune temelia unor astfel de relaţii, din care ar avea de cîştigat majoritatea cetăţenilor Republicii Moldova şi României, şi nu doar o parte din aceştia.

Comentarii

Ion Harghel

Ion Harghel

Cetăţean al Republicii Moldova, interesat de viaţa social-politică, pledez pentru dreptate, sunt realist şi vreau ca într-o zi întreaga clasă politică să dea dovadă de maturitate politică şi altruism pentru a contribui la unificarea societăţii. Cre...

Ultimele articole