Tragedia unui popor fără identitate!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.
poporul moldovei, integrare europeana, unire cu romania, apropierea de rusia

În acest an se fac 100 de ani de la unirea politică a teritoriului dintre Prut și Nistru cu România. Evident că acest eveniment istoric a exacerbat spiritul unionist în Republica Moldova, dovadă fiind aceste declarații simbolice de unire pe care le semnează diverse localități. Dar care este reversul medaliei? Realitatea socială arată că în aceeși măsură cât de mult unii își doresc unirea, pe atât de mult alții se tem de unire. Or noi știm că avem la conducere un Președinte care a fost votat de peste 800 000 de moldoveni (cam jumate de popor activ electoral), cetățeni care sunt nostalgici după URSS și îl adoră pe Putin. Asta e mentalitatea lor, iar mentalitatea nu poate schimbată cu forța.

La mijlocul acestor două tabere avem un Guvern care pledează pentru conservarea statalității și apropierea de Uniunea Europeană. Și atunci ce viitor are acest popor, dacă este împărțit în trei tabere dușmănoase? Cert este că ruperea de Europa și înfrățirea cu mama Rusie va declanșa un război civil în Republica Moldova. Iar o eventuală unire cu România ar avea același efect sângeros! (Apropo, să nu uităm de Transnistria). Asta este tragedia națională a unui popor fără identitate – condamnarea la o luptă internă, lipsa de viziune comună și o continuă incertitudine cu privire la viitor. Efectele sunt distrugătoare și vizibile zi de zi: migrație în masă, o clasă politică dezbinată, o economie care nu poate depăși etapa de tranziție, etc.

Să fie a treia cale soluția de compromis? Sau vor putea cândva stataliștii pro-europeni să reconcilieze celelante două tabere dușmănoase? Din păcate sunt pesimist, pentru că atât moldovenii pro-ruși cât cei unioniști nu au de gând să cedeze. Ba din contra, ura reciprocă între ei crește din ce în mai mult! (Această situație mă duce cu gândul la conflictul arabo-israelian). În consecință și în viitor vom avea câte un Dodon și un Băsescu care își aruncă unul altuia săgeți otrăvite fără nici un rezultat final. Iar pașii făcuți spre integrare europeană sunt tot mai greu de făcut. Mai ales că și acele partide pro-UE în loc să facă front comun, se mânâncă între ele ca câini. Ori dacă Maia Sandu și Andrei Năstase nu pot face o listă comună în Opoziție ce fel de Guvernare comună ar putea face ei?… Tema nu este închisă. O problemă complexă nu poate avea o soluție simplă.

Ferice de acele popoare care știu de unde vin și încotro se îndreaptă!

Comentarii