Țopa – un strateg politic care a pierdut toate luptele

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Mediul politic moldovenesc în permanență a fost dominat de diferite clanuri de interese, care au dominat de-a lungul timpului, substiindu-se în dependență de preferințele politice.

Primul a fost Lucinschi Petru, Președinte și nu doar, un politic influent care a pierdut în fața lui Voronin, desigur din cauza unei Guvernări proaste. Dar, comunismul s-a demonstrat a fi nu cel mai eficient și din lipsa investițiilor suficiente și unui trai sărac Voronin a început să piardă teren politic, și atunci bătrînul Lucinschi a înțeles că #maiareoșansă.

De ce vorbesc de Lucinschi dar în titlul am menționat Țopa?

Da pentru că e simplu, Victor Țopa a fost unul din miniștrii lui Voronin, fugărit cu rușine din cauza că băiatul s-a demonstrat a fi prea șmecher. Sigur că a rămas supărat, prea supărat..

Odată cu activizarea în politică a vechiului clan Lucinschi, pe lîngă el tendințe de obținere a puterii a dat dovadă și Țopa. În 2009 prin proteste masive P.Lucinschi reușește să-l aducă pe fiul său politic Filat la Guvernare. Apropo prieten foarte bun cu Țopa. În același timp Țopa comite probabil cea mai mare greșeală din viața sa ..

Greșeala aceasta l-a costat libertatea, pe care a decis să o mențină și s-a refugiat în Germania, Frankfurt. Și din acest moment s-au pornit o mulțime de atacuri asupra politicii, fiind înervat pe justiție Țopa a decis să se răzbune, să devină el justiție.

Primul său proiect politic a fost ,,Antimafia” – partid politic condus de Sergiu Mocanu, apropo primul om care a sărit în ajutorul lui Țopa după condamnarea sa.
Mocanu a fost o unealtă cu care Țopa a vrut să se răzbune pe Plahotniuc, apropo omul care îl deranja nu pentru că exista ca un puternic om de afaceri, da persoană în care Țopa a văzut mereu un concurent. Acest proiect repede s-a desumflat, atacul doar la o singură persoană nu e atractiv pentru cetățeni, ei mai mult așteaptă programe de guvernare.

Cu timpul a înțeles acest Țopa că trebuie o nouă unealtă politică cu care să reușească, aici mult l-a ajutat Vlad Filat, implicarea acestuia în furtul bancar a devenit o posibilitate de relansare a lui Țopa în politică. Și s-au pornit protestele masive, mii de oameni au fost scoși în stradă de Năstase învinuindu-l din nou pe Plahotniuc, apropo Plahotniuc a fost pus în această postură pentru că oamenii, mai ales moldovenii sunt invidioși, ei nu prea înțeleg că un om poate deveni prosper și bogat, astfel să pui miliardul pe spatele lui Plahotniuc a devenit simplu. Protestele au continuat.
Și aici greșeala cea mai mare din nou a fost produsă de PLDM, contractarea companiei Kroll a stricat toate planurile Țopilor, în primul său raport s-a arătat că Plahotniuc nici pe departe nu are tangențe cu furtul bancar.

Scenariu de mai departe e cunoscut. Azi avem Platforma DA, o structură de oameni fideli lui Țopa care luptă ei pentru ceva, dar cum și s-a întîmplat cu Mocanul, atacul la o singură persoana și lipsa unui program de Guvernare a desumflat și această creatură politică( Apopo la începuturi Năstase declarase că Platforma DA nu va deveni niciodată partid politic).

Ei mai sunt pe terenul politic, dar după cum arată sondajele, cu 2-3 % șansele să supraviețuiești sunt mizere.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii