Victor Ţopa îl aştepta pe Petrenco în Munchen…

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Începând cu 2014, partenerii ţării noastre au conştientizat că starea lucrurilor  în Republica Moldova a deviat categoric de la acea cale de succes  precum pretinde a fi acest colţişor geostrategic pentru întreaga Europă. Arestul lui Filat din octombrie 2015, a scos la iveală un şir de probleme în administrarea statului. Dacă până la arestul liderului PLDM, pe diferite dimensiuni precum VAMA, FISC-ul, MAI-ul, finanţele, medicina, era practic imposibil de a veni cu nişte propuneri de reformare a acestora ce ar aduce beneficii cetăţenilor, atunci la moment se vede că în toate domeniile indicate mai sus au început nişte restructurizări şi remanieri de cadre ce la rândul lor se răsfrâng  asupra calităţii serviciilor oferite populaţiei. Sunt identificate mai multe scheme de contrabandă de la Vamă, probleme de distribuirea subvenţiilor pentru agricultori prin intermediul AIPA, o stare dezastruoasă în MAI, un şir de abateri la FISC, despre domeniul ocrotirii sănătăţii nici nu mai discutăm. Necatând la faptul că toate schimbările ce se produc în ţară, avem indivizi cărora nu le place că aceste schimbări radicale au loc, apropo apreciate deja şi de partenerii de dezvoltare atât din Uniunea Europeană, cât şi a administraţiei de stat din SUA.

Cine a uitat cum toată gaşca filato-ţopisto-usatistă, strigau pe sub ferestrele ambasadelor UE şi a SUA, ca aceştea să nu acorde suport Guvernului condus de dl. Pavel Filip? O campanie propogandistică, anti-guvernamentală iniţiată de presa controlată de cei ce stau la dubă şi cei ce se ascund prin Frankfurt de justiţia moldovenească, se face doar cu scopul de a transforma orice încercare legală de a atrage la răspundere persoanele ce s-au aflat în funţii înalte de stat, devalizând sistemul financiar bancar, furând sute de întreprinderi a statului, vânzând proprietatea statului la preţuri de nimic, într-o „răfuială” politică.

Exact pe acest scenariu ei au mers în data de 6 septembrie cu „aripa” extremistă a lui Petrenco. Acest Petrenco cu câteva zile înainte de protestul organizat şi susţinut de Platforma DA, lider a căreia este Andrei Năstase, finul de cununie a lui Victor Ţopa, s-a întâlnit cu un alt lider a Platformei DA, expertul Igor Boţan.

Boţan cu Petrenco

Petrenco a avut intenţia de a se baricada în clădirea Procuraturii Generale. Acapărarea Procuraturii Generale era aşteptată ca semnal pentru platformiştii ce protestau în PMAN, pentru ca aceştea la rândul lor să treacă la proteste violente şi să acapăraze mai ,ulte instituţii ale statului. Nu a fost să fie, organele de forţă au contracarat acţiunile violente ale grupului Petrenco, arestând mai multe persoane. Instanţa a eliberat grupul Petrenco sub control judiciar, fără dreptul de a părăsi ţara, apropo sub garanţia personală a lui Dodon. Necătând la toate acestea, Petrenco a încercat să părăsească teritoriul Republicii Moldova.

Important este destinaţia aleasă de către partenerul de proteste a lui Năstase. Grigorii Petrenco pleca spre Munchen, Germania. La o distanţă de 400 km. de Munchen, stau ascunşi ca nişte ţistari doi ocnaşi fugari, Victor şi Viorel Ţopa. Anume aceşti doi interlopi şi finanţează destabilizarea situaţiei politice în Republica Moldova. Avocatul lui Petrenco, Ana Ursachi, ce apără interesele a mai multor platformişti inclusiv şi a ţopilor, imediat a încercat să transforme interdicţia poliţiei de frontieră de a părăsi ţară într-o răfuială politică. Până la urmă, escala lui Petrenco la Munchen a fost contramandată. De fapt Petrenco a afirmat că pe 18 mai  urma să se întoarcă în Moldova. Au mai fost de acei care au plecat şi nici urma nu li se mai vede. Dar care a fost totuşi scopul plecării în Munchen?

Dacă Petrenco ateriza pe aeroportul din Frankfurt, atunci imediat apăreau dubii vis-a-vis de relaţiile acestuia cu Ţopii. Plecând la Munchen, Petrenco îşi scoate suspiciunile că ar fi  avut programată o întâlnire cu „revoluţionarii” fugari. Distanţa de 400 km. de la Frankfurt până la Munchen, poate fi parcursă în mai puţin de 4 ore. Aşa că distanţa nu este cel mai mare obstacol pentru Ţopi de a-l întâlni pe Petrenco la aeroportul din Munchen. Am buna convingere că Ţopii au primit ştirea despre faptul că Petrenco nici nu v-a păşi la bordul aeronavei, deja fiind în drum spre Munchen. L-a văzut oare cineva pe Victor Ţopa pe autostrada A3 în data de 14 mai deplasându-se spre Munchen sau nu? Popasurile de cafea pe acest traseu sunt bune aşa că, munte cu munte se întâlneşte, dar Ţopa cu alţi moldoveni şi mai repede…

Comentarii

Veaceslav Burlac

Veaceslav Burlac

Am absolvit Colegiul de Medicină din oraşul Bender. În prezent fac studii la facultatea Business şi Administrarea Afacerii la Universitatea Agrară. Din 2001 sunt director a unei mici companii din Chişinău. Prin intermediul bloggului aş dori să înc...

Ultimele articole