TOP 5 BLOGGERI ŞI ANALIŞTI POLITICI AI MOMENTULUI!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.
w

De ceva timp , mă tot gîndesc să realizez un TOP 5 al bloggerilor şi  analiştilor politici  ai momentului , care au comentat  evenimentele şi situaţia din ţară ” la rece” , cu o varietate debordantă  de idei cu care şi-au  captivat publicul în mod pozitiv şi pe care eu îi consider cei mai corecţi formatori de opinie  .O să încerc să vin cu o notă discordantă şi în acelaşi timp obiectivă . Nu impun autoritate – am decît o părere proprie .

             În mod evident , ştim cu toţii că foarte mulţi lideri de opinie aparţin partidelor politice care le impun un anumit reglaj ideatic  , activitatea lor însemnînd defapt doar lupta pentru dobîndire de status şi PR partidului pe care îl deservesc,şi denigrarea părţii adverse . Însă, din fericire nu chiar toţi se înghesuie în aceeaşi oală . Există oameni care din fericire au rămas echidistanţi şi subiectivi (cel puţin mie aşa îmi place să cred . Păcat că nu poţi să vezi omul şi dincolo de cotidian ) .

 

Să purcedem:

TOP 5 BLOGGERI :

5.Veaceslav Burlac

S-a remarcat prin critica obiectivă adusă Ministrului Apărării , Vitalie Marinuţă. Îmi place modul în care îşi expune părerea şi felul în care tratează problema. Nemulţumindu-se doar cu zvonuri superficiale , el încearcă să se documenteze , să verifice ca într-un final să aducă publicului un material veridic şi de calitate.

4.Andrei Fornea

Îşi aranjează în aşa fel argumentele încît puterea de convingere e la ea acasă .Îl apreciez pentru faptul că poate intra cu uşurinţă în subilităţi şi pentru modul aparte de a se expune . Ultimul său articol m-a făcut să fiu sigur de eticheta pe care i-am atribuit-o , acesta fiind preluat şi de cîteva site-uri de ştiri . Îl îndemn  să scrie mai des  şi succesul nu va întîrzia să apară.

3.Eugen Luchianiuc

Omul care are nevoie de foarte puţin timp pentru a-şi crea o opinie determinată , cel puţin asta lasă el să se vadă . Deşi mulţi oameni nu-l înţeleg ,acuzîndu-l că ar fi cînd “cu ruşii cînd cu nemţii” hai să recunoaştem că îi urmărim cu interes blogul. Are un stil deosebit de captivant care nu oboseşte cititorul . În ultima perioadă a fost mai activ în mediul offline şi mai puţin online . A coordonat proiectele : „Redescoperă Moldova” „Drumul Vinului” „Bucovel” . Sugestia mea pentru Eugen ar fi să lase  „mărunţişurile” cu care şi-a obişnuit cititorii ,şi să treacă  la ceva mai serios , altfel riscă să fie interpretat ca blogger de bulevard.

2.Dragoş Galbur

Cu siguranţă unul dintre cele mai cunoscute nume din blogosfera moldovenească.Este considerat cel mai dur blogger pentru faptul că spune lucrurilor pe nume , ceea ce nu e compatibil cu societatea moldovenească. Ceea ce apreciez în special la Dragoş e faptul că dă dovadă de o neutralitate  perfectă în ceea ce priveşte elita politică şi faptul că are abilitatea de a-şi reduce adversarul la tăcere prin argumente bine definite.

În ultima perioadă mai multe voci vorbesc că s-ar fi compromis şi aici mă refer la offline-ul cu Renato Usatîi dar şi la poziţia controversată pe care o are în legătură cu intergrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Prin spiritul analitic bine dezvoltat,Galbur rămîne a fi un nume de temut pentru orice partid, actor politic.

P.s  dacă făceam acest top cîteva luni în urmă, cu siguranţă el ar fi fost primul. Observăm că scrie destul de rar,  motivul fiind probabil logodna şi noul job , dar oricînd te poţi trezi cu un articol ivit din neant , este genul de om care poate produce surpriza în orice moment.

1.Corneliu Gandrabur

 Omul care nu are nevoie de fenomenul bougus pentru a da relevanţă unui articol. Ceea ce face nu e în mod ostentativ , articolele lui fiind adesea foarte serioase însoţite de o gîndire probabilistică ceea ce îl face diferit de alţi bloggeri + că mai foloseşte termeni juridici conferind un soi de lux articolelor lui .

E foarte select în algerea subiectelor pe care le abordează. El nu doar scoate în relief o problemă anume, ci şi propune soluţii ( ex articolul “Bradul lui Dorin” ) . Consider că e omul demn de loc 1 ţinînd cont de calitatea articolelor lui , de modul echidistant cu care tratează evenimentele politice şi administrative din Moldova .

Analişti Politici adevăraţi există foarte puţini n Republica Moldova, îmi este foarte greu să fac acest top deoarece majoritatea au făcut parte mai mult sau mai puţin dintr-un partid politic. Totuşi eu am să aduc careva explicaţii în parte.

5.Bogdan Ţîrdea

 Analistul care a schimbat de mai multe ori culorile dar care a ştiut cum să iasă basma curată, criticat la greu de lumea internautică Ţîrdea totuşi este persoana care stîrneşte un interes aparte, îşi aşează gîndurile foarte bine şi ştie a pune accent pe forţa argumentului.

4.Anatol Ţăranu

Este analistul politic care joacă cu cărţile deschise, se ştie că lucrează pentru un partid politic lucru care este vizibil, cum spun moldovenii „De la o poştă” cu toate acestea este analistul cel mai vizat de instituţiile mass-media, iar acest lucru îl propulsează în lista celor mai căutaţi analişti de pe la noi. Cu siguranţă că o mare importanţă îi oferă şi TOP 50 politicieni pe care îl publică lunar, la comandă sau nu, corect sau mai puţin, Ţăranu rămîne a fi un nume greu în sfera politicului moldovenesc.

3.Igor Boţan

 O personalitatea care mereu face nişte analize bine închegate, nu deviază de la subiecte şi se referă strict la problemă. Este analistul politic care se bucură de foarte mult respect. Capacitatea lui analitică a prins credibilitate în rîndul societăţii civile, probabil că datorită faptului că mereu îşi poate expune punctul de vedere în cadrul emiusiunii Politica, condusă de Natalia Morari. Boţan este un profesionist în adevărat sens al cuvîntului, iar acest lucru poate fi observat în materialele sale analitice care denotă clar profesionalismul pe care-l posedă.

2.Alexandru Solcan

 Este un profesor universitar care tot mai des apare pe la televiziuni, are şcoala rusească Lomonosov şi vă pot spune că posedă un bagaj de cunoştinţe enorm în domeniul politologiei, marketing politic şi consulting. Abordează cu precizie problema, posedă un limbaj academic de invidiat şi de foarte multe ori poziţia sa diferă de celelalte, mereu se deosebeşte prin faptul că oferă o alternativă concretă. Spiritul analitic foarte bine dezvoltat, imparţialitatea şi subiectivitatea îl plasează pe poziţia a doua. În viitor cu siguranţă o să-l mai vedeţi în cadrul apariţiilor televizate, o să vă convingeţi că face diferenţa analizînd într-un stil aparte, unul occidental. Apropo urmăriţi pagina de blog, recomand articolul Extazul şi Agonia Liderilor.

 

1.Petru Bogatu

Este unul dintre puţinii analişti care vine din domeniul jurnalismului.Petru Bogatu este o personalitate foarte cunoscută în spaţiul românesc, pe lîngă faptul că are un stil deosebit de a face analiză politică este şi un adevărat profesionist în a reda corect şi plăcut mesajul, pe înţelesul tuturor. Nu este un tip sofisticat, are o gîndire lucidă, de apreciat faptul că Bogatu este printre puţinii analişti de la noi care se expune pe probleme geopolitice, materialele sale arată destul de solid datorită faptului că are o strategie de aşezare a mesajului în parametri corecţi, se simte mîna jurnalistului în lucrările sale iar acest lucru se remarcă foarte uşor. Pînă la urmă Petru Bogatu rămîne a fi unul dintre cei mai puternici lideri de opinie, sunt de părerea că faţă de alţi analişti de pe la noi Bogatu a ştiut să-şi păstreze poziţia şi deocamdată nu s-a compromis, cu toate că mai multe voci îl acuză că face analiză la comanda celor de la PLDM.

Ţin să remarc că astăzi au ieşit la rampă Sergiu Mocanu şi Alexandru Gurdila şi eu o să iau asta în consideraţie în TOP-ul următor, asta dacă produce vreun interes materialul respectiv.

Vatamaniuc Sergiu

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Sergiu Vatamaniuc

Sergiu Vatamaniuc

În demersul creșterii mele intelectuale , un rol deosebit de important , crucial aș spune , l-a avut facultatea de Politologie la care în prezent îmi continui masteratul , ea fiind cea care a inserat în mine principii și valori , sufieciente pentru a...

Ultimele articole