Toate miturile au fost sparte. Tkachuk exclus din conducerea PCRM

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Azi la plenarea PCRM, Tkachuk și talibanii Petrenco și Muntean, au fost excluși din Comitetului Central. Ceea ce înseamnă că bătrînul lider comunist și-a impus voința și nu i-a permis lui Tkachuk să pună mîna pe puterea partidului. Cu toate acestea, accentuiez că lupta din sînul comuniștilor încă nu s-a terminat, iar fostul ideolog, Mark Tkachuk, o să-și joace cartea pînă la urmă.

Tkachuk nu va renunța din simplu motiv că nici nu o poate face, deoarece nu-i permit cei din spatele său, cei care l-au finanțat pînă acum și care conduc din umbră coloana a V-a în frunte cu el.

Însă șansele de reușită a lui Tkachuk s-au diminuat considerabil, deoarece credibilitatea acestuia în rîndurile membrilor PCRM a scăzut dramatic, nu mai are susținere. Greșeala lui cea mai mare, a fost că prin acțiunile extremiste intreprinse, ce s-au soldat toate cu un mare eșec, a spart orice mit despre capacitățile și calitățile sale, acum tot mai mulți își dau seama că Tkachuk nu a fost niciodată un “cardinal” sau o “eminență cenușie” ce acționa din umbră. El a fost perceput astfel, deoarece așa a fost voința lui Voronin. Oricine era în locul său, era perceput la fel. Dacă Tkachuk ar convinge puținii susținători ce-i mai are în PCRM să se alăture lui și să meargă separați la viitoarele alegeri Parlamentare, atunci nu ar acumula mai mult de 1 %.

Azi după ce a fost dat afară din Comitetul Central, Tkachuk a continuat în același mod jalnic, să caute vinoveții pentru eșecul său. S-a plîns în fața jurnaliștilor că nu ar înțelege motivul excluderii sale, iar părerea tovarășilor săi ar fi fost ignorată. Petrenco a comentat la fel de plîngăcios excluderea sa din conducerea formațiunii. Ambii au declarat că nu au de gînd să părăsească rîndurile PCRM, ceea ce face să-mi întărească convingerea că Tkachuk va continua lupta cu Voronin, luptă ce se va termina dramatic pentru fostul ideolog.

Iar dacă Tkachuk și Petrenco mai nu au vărsat cîte o lacrimă în fața jurnaliștilor, atunci Voronin era foarte vesel și a comentat cu o mare plăcerea excluderea talibanilor din Comitetul Central. Voronin a spus că declarațiile lui Tkachuk sunt eronate, pentru că el și Petrenco au scris cerere de a fi excluși din organele de conducere ale partidului, imdeiat după ce Tkachuk a depus mandatul de deputat, iar Iurie Muntean ar fi făcut acest lucru încă anul trecut, probabil cînd și-a dat seama că planul lui Tkachuk de al face pe el liderul PCRM, va eșua. Mai mult de atît, Voronin a spus că el are nevoie de oameni competenți în jurul său, mai ales acum, în prag de alegeri.

Inevitabilul s-a produs, iar ruptura din PCRM nu mai este un secret pentru nimeni. Acum urmează lupte mai dure în sînul formațiunii, iar pentru a cîștiga simpatizanți, Tkachuk va recurge și la acțiuni extremiste și va continua să facă front comun cu Formuzal și toți cei care promovează separatismul în Republica Moldova.

 

Comentarii

Ion Harghel

Ion Harghel

Cetăţean al Republicii Moldova, interesat de viaţa social-politică, pledez pentru dreptate, sunt realist şi vreau ca într-o zi întreaga clasă politică să dea dovadă de maturitate politică şi altruism pentru a contribui la unificarea societăţii. Cre...

Ultimele articole