Toată lumea vorbește de iminența unui război pe Nistru ca soluție definitivă de soluționare

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

În ultima perioadă s-au intensificat la un nivel fără de precedent atenționările cu privire la iminența unui scurt război pe Nistru. Perspectiva integrării în spațiul european al Republicii Moldova face absolut necesară soluționarea definitivă a acestui conflict început armat și acum înghețat într-o poziție total favorabilă teroriștilor transnistreni.

Până acum vocile au venit mai ales din spațiul intern dar de câteva săptămâni și mai ales în ultima săptămână astfel de atenționări au început să apară pe canalele media internaționale.

Dincolo de anticiparea unui astfel de conflict, de altfel singurul care poate avea ca efect o soluționare totală și definitivă, este vorba și de amenințări directe care vin din partea  rusă dar și a provocărilor din partea teroriștilor transnistreni.

Voi face un scurt rezumat legat de modul în care a fost abordată această problemă peste hotare, la un grad de interes fără de precedent.

În cadrul întâlnirii dintre președintele statului România și Secretarul Consiliului de Securitate al Federatiei Ruse, generalul Nikolai Platonovici Patrusev,  președintele Traian Băsescu a ținut să afime că România are o problemă cu Transnistria și nu admite decât o soluționare prin care integritatea Republicii Moldova să fie afectată.  De fapt prin această declarație România și-a asumat rolul de protector al Integrității Republicii Moldova și a ținut să afirme acest lucru public. Un potențial conflict va arunca armata română în linia întâi chiar dacă acest lucru se va face prin sprijin logistic și de echipament militar. Mesajul s-a dorit a fi transmis direct către teroriștii transnistreni ca aceștia să nu își mai pună speranța  într-o neimplicare a României. Dacă mesajul a venit de la președintele Traian Băsescu atunci cu siguranță vorbim și de o discuție în interiorul NATO cu atât mai mult cu cât după șeful KGB a venit și șeful CIA. Băsescu a ținut să afirme public aceste lucruri deoarece e foarte probabil să dețină informații cu privire la provocări pentru a se determina un conflict. Să nu uităm că serviciile de informații ale statului român au fost lăudate de șeful CIA ca fiind printre cele mai performante din lume și mare mi-ar fi mirarea ca președintele român să fi făcut afirmații fără a se baza pe un raport.

Raportări cu privire la un război pe Nistru au fost transmise și de către presa din Germania și care vorbește de iminența unui conflict pe Nistru. Astfel de informații nu au mai fost aruncate în spațiul german iar apariția lor aruncă semne de întrebare cu privire la motivația publicării și cu un titlu atât de tranșant: Pericol de război la Nistru!

Același lucru l-a făcut și Dan Dungaciu care a afirmat recent că Rusia nu ia în discuție o renunțare a prezenței militare dincolo de Nistru și că ea își va păstra poziția de presiune asupra Republicii Moldova.

Un simplu search pe goole cu un filtru pe ultima săptămână și utilizând cuvântul cheie Transnistria vă va arăta interesul sporit pe acestă temă în presa de limba română. https://www.google.ro/search?q=transnistria&source=lnms&sa=X&ei=caTBUZjWK6WC4ATjhoHoBA&ved=0CAgQ_AUoAA&biw=1366&bih=667#q=transnistria&tbm=nws&source=lnt&tbs=qdr:d&sa=X&ei=EaXBUaOdK8rL4ATh4YCoDA&ved=0CBsQpwUoAjgK&bav=on.2,or.r_cp.r_qf.&bvm=bv.47883778,d.bGE&fp=302ae122b88a03a&biw=1366&bih=624

Este evident pentru toată lumea că Rusia nu va renunța la ocupație sub nici o formă.  În acest context Republica Moldova poate accepta acest lucru și să decidă ruperea definitivă a Transnistriei sau poate încerca o forțare militară în care să aibe susținerea Europei și a Românie pentru a putea spera la o soluționare favorabilă, sau să piardă definitiv această provincie dar în urma unui conflict armat astfel încât politicienii care au încercat să nu fie trași la răspundere de către istorie pentru că nu au încercat.

Varianta ca Rusia să se înțeleagă cu Europa este mai puțin probabilă deoarece ea consideră Nistrul o graniță naturală a Europei. Dacă în privința Republicii Moldova a recunoscut că teritoriul este unul pierdut ea nu va face același lucru cu Transnistria.

http://www.realitatea.net/tensiuni-pe-nistru-sua-condamna-actiunea-unilaterala-a-tiraspolului_1208064.html

http://www.rgnpress.ro/rgn_13/categorii/analize-interviuri/9660-exclusivitate-vitalie-marinu-ministrul-aprrii-de-la-chiinu-suntem-gata-sa-dm-riposta-cuvenita-unui-atac-din-partea-forelor-transnistrene.html

http://www.ziuaveche.ro/international/externe/tupeu-de-moscali-trupele-de-ocupatie-rusesti-se-afla-legal-in-transnistria-174317.html

http://www.europalibera.org/content/article/25021167.html

http://adevarul.ro/moldova/politica/securitate-transnistria-1_51bd7947c7b855ff56981435/index.html

SUA şi UE sprijină R Moldova în faţa Rusiei. NATO şi-a afirmat deja poziţia

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15032805-agitatie-transnistria-parlamentul-republicii-moldova-intra-sedinta-speciala-plus-problema-moldovei-transnistriei-fost-discutata-intalnirea-lui-ponta-merkel-surse.htm

Republica Moldova ar putea intra în război

Chișinăul e pregătit să RIPOSTEZE în cazul unui atac separatist transnistrean

 
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

Comentarii

Marius Dorin Lulea

Marius Dorin Lulea

- Istoric şi specialist pe probleme de geopolitică regională, preşedinte al Centrului pentru Cultură, Istorie şi Educaţie - Sunt militant activ pentru consolidarea democraţiei din Republica Moldova, apărarea drepturilor omului şi a creşterii imp...

Ultimele articole