Tkaciuk deschide cărţile, sau Moscova dezmembrează PCRM-ul

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

După cum şi intuiam, adevărul despre 7 aprilie iese la iveală indirect. Acesta iese la suprafaţă nu datorită eforturilor SIS-ului, Procuraturii sau MAI-ului moldovenesc, ci în urma jocurilor făcute chiar de cei care au stat în spatele acţiunilor din aprilie 2009 din Moldova, repetate anul curent la o scară mai mare în Ucraina.  

antifaAseară toate instituţiile media din Chişinău au fost spamate cu un e-mail. O scrisoare redactată în limba rusă anunţa plecarea lui Mark Tkaciuk din PCRM şi aderarea la mişcarea radicală ANTIFA, prezentată în calitate de organizaţie subversivă finanţată de Federaţia Rusă, de factură „skin head” (similar „tituşki” din Ucraina), scopul căreia este destabilizarea situaţiei din Republica Moldova după scenariul ucrainean. Mesajul n-a fost luat în serios de niciuna din instituţiile de presă. Asta ca după BOMBA de azi dimineaţă din Parlament să regrete cu toţii că au ratat exclusivul. Aşa ori altfel, manevra lui Tkaciuk pare a fi una foarte periculoasă, mai ales fiind privită în contextul situaţiei tensionate din regiune.

Legăturile lui Tkaciuk cu Moscova de demult nu mai constituie un mare secret la Chişinău. După ce Voronin i-a tras o palmă lui Putin prin torpilarea Planului Kozac, astfel intrând pentru totdeauna în disgraţia dictatorului de la Kremlin, anume Tkaciuk a fost omul din PCRM care a rămas plăcut Moscovei. Firesc, Putin imediat a început elaborarea unor planuri de eliminare a lui Voronin de la cârma PCRM, astfel încât conducerea partidului să fie acaparată de Tkaciuk, sau cel puţin de cineva controlat de acesta.

Prima dată s-a încercat aplicarea planului ruşilor, promovat cu suportul lui Tkaciuk în 2005, miza fiind eliminarea lui Voronin şi a oamenilor săi de la guvernare şi înlocuirea acestora prin deputaţi din AMN. Atunci planul Moscovei a fost zădărnicit de acţiunile profesioniste ale organelor de forţă de la Chişinău, dar şi prin implicarea instituţiilor europene şi personal a preşedintelui României Traian Băsescu şi a celui al Georgiei, Mihail Saakaşvili. A urmat, după cum vă amintiţi, implicarea activă a Moldovei condusă de Voronin în proiectul GUUAM, semnarea Planului de Acţiuni RM-UE şi instalarea Misiunii EUBAM la Odessa. provocatori-de-7-aprilie

La 7 aprilie 2009 Rusia, împreună cu Tkaciuk îşi perfecţionează tacticile şi practic reuşeşte debarcarea lui Voronin de la putere, fiind aplicată la o scară mai mică o strategie similară cu cea de anul curent din Ucraina. Aceleaşi acţiuni stradale paşnice, deturnate de provocatori şi respectiv aceleaşi reacţii stângace, dublate prin provocarea maselor şi urmate de represii sângeroase ale organelor de forţă, care au dus la destabilizarea situaţiei din ţară. În ambele cazuri au fost aplicate forţe de la Tiraspol, special instruite de Rusia în materie de acţiuni diversioniste. În 2009 s-a reuşit debarcarea lui Voronin de la guvernare, nu însă şi eliminarea lui de la cârma partidului, respectiv fiind imposibilă instalarea unei guvernări proruse la Chişinău în jurul relaţiei speciale dintre Mark Tkaciuk şi Vlad Filat şi nici în urma negocierilor postelectorale din 2010 cu PD-ul. Cochetarea grupării lui Tkaciuk din PCRM cu PLDM, manifestată proeminent după distrugerea AIE de către Vlad Filat anul trecut a fost ultima încercare a ruşilor de a-l aduce la putere pe Tkaciuk în timpul mandatului actualei guvernări, zădărnicită de implicarea la timp a instituţiilor europene.

Reacţia rezervată a lui Voronin la evenimentele din Ucraina, pe fondul tonului agresiv al lui Dodon nu i-a plăcut deloc lui Tkaciuk. Şi mai ales Moscovei. Ceea ce l-a enervat definitiv pe Putin sunt discuţiile din interiorul PCRM cu privire la votul pentru ratificarea Acordului de asociere cu UE, care ar veni ca o consecinţă logică a Planului de Acţiuni RM-UE, iniţiat de chiar liderul comuniştilor. Voronin se pare că ar fi gata de discuţii pe marginea acordării acestui vot, fapt anunţat prin ultimele sale declaraţii, deloc antieuropene. Asta l-a determinat pe Tkaciuk să dea în sfârşit cărţile pe faţă şi pentru prima dată să acţioneze nu din umbră, dar propulsându-se în prim-plan, înfruntând deschis şi direct zvâcnirile proeuropene ale lui Voronin. Acum să vedem câţi din cei care „au trădat PCRM” până acum, după cum s-a exprimat azi liderul comuniştilor, dar şi alţii din aripa radicală a fracţiunii comuniştilor îi vor „urma exemplul” lui Tkaciuk, aşa cum i-a îndemnat azi Voronin. Moscova urmează să-şi numere adepţii deschişi din PCRM.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Veaceslav Balacci

Veaceslav Balacci

Jurist. Expert independent şi consultant în materie de tranzacţii economice internaţionale, drept economic şi drept vamal. ONG-ist. Blogger, sau pur şi simplu explorator al realităţii, aflat mereu în căutarea adevărului. Domenii de interes: dreptu...

Ultimele articole