Tkachuk vs Voronin – lupta pentru PCRM continuă!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Inevitabilul s-a produs. În dimineața acestei zile, deputatul comunist, Mark Tkachuk și-a depus mandatul. Președintele PCRM, bătrînul oligarh Voronin, vădit deranjat,  enervat și cu o voce tremurîndă a declarat că și alți trădători din partid să-i urmeze gestul:

„Eu aş dori ca aşa să procedeze şi toţi acei tradători care au plecat din fracţiunea noastră, acest exemplu trebuie de urmat”

Deci este exluc ca Tkachuk să se fi retras acum din Parlament, pentru a conduce campania electorală a PCRM-lui.

Cel mai probabil că Tkachuk și-a depus mandatul pentru că încercările sale de al înlătura pe Voronin, de a schimba statutul partidului, de al radicaliza complet, au eșuat. Iar despre toate aceste acțiuni ale lui Tkachuk, am scris în repetate rînduri. Probabil că ultima picătură pentru Mark Evghenci a fost declarația lui Voronin făcută la postul național de televiziune, unde a spus că Uniunea Vamală nu există, iar Republica Moldova nu poate adera la ceva inexistent. Deci bătrînul a pus definitiv punct proiectului lui Tkachuk.

Și editorialistul Petru Bogatu, a scris azi că Tkachuk nu a plecat doar pentru declarațiile lui Voronin de la Moldova1, dar a plecat pentru că proiectul său pentru PCRM a eșuat:

“Tkaciuk pleacă pentru că proiectul său pentru PCRM a eșuat. Din 2007 și până acum, PCRM a avut o orientare spre Rusia. În toate acțiunile partidului se întrezărea noua linie politică a lui Tkaciuk. Acum, având în vedere că Voronin refuză să facă parte din frontul comun promoscovit, lucru pe care l-a spus și la ultima emisiune de la Moldova 1, Mark Tkaciuk a ajuns să se simtă un element alogen”

Totuși, ar mai fi ceva care l-a determinat pe Mark Evghenci să părăsească fracțiunea PCRM. Iar acel ceva, nu e o surpiză pentru nimeni, vine tot de la Moscova. Pentru că Tkachuk fiind figura principală a Moscovei din Republica Moldova, cel care conduce coloana a V-a, deci toate elementele extremiste și separatiste din țara noastră. Iar cum Voronin nu i-a permis să transforme întreg PCRM-ul în promotorul principal al acestor idei extremiste și separatiste, care au menirea de a destabiliza Republica Moldova, Moscova împreună cu Tkachuk a pus în aplicare planul “B”. De a se retrage acum, pentru a consolida coloana a V-a înainte de campania electorală,  pentru a putea reveni în forță și a destabiliza Republica Moldova.

Dar, după cum cunoaștem, nebănuite sunt căile Domnului, iar surprizele abia urmează să se întîmple. Nu exclud noi plecări din PCRM, primul pe listă fiind Grigore Petrenco, dar atenție și la restul deputaților comuniști. Să zicem că Tkachuk a pierdut acum o bătălie în fața lui Voronin, dar nu și războiul.

Mark Evghenci este conștient că pentru a-și realiza planul, coloana a V-a condusă de el, are nevoie de susținerea electoratului comunist, deci lupta continuă…

Comentarii

Ion Harghel

Ion Harghel

Cetăţean al Republicii Moldova, interesat de viaţa social-politică, pledez pentru dreptate, sunt realist şi vreau ca într-o zi întreaga clasă politică să dea dovadă de maturitate politică şi altruism pentru a contribui la unificarea societăţii. Cre...

Ultimele articole