Tkachuk – Usatîi, groparii lui Voronin?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

În avalanșa de știri despre votul din Parlamentul European, privind liberalizarea regimului de vize, pentru cetățenii Republicii Moldova, posesori ai pașapoartelor biometrice, dar și disputa dintre Timofti și Marinuță, ce s-a soldat cu demiterea celui din urmă, văd așa o știre pe timpul.md, “Mark Tkachuk îl aștepta pe Renat Usatîi în fața redacției Timpul?”.

Și cum în ultimul timp m-am referit în articolele mele despre lupta din interiorul PCRM, paranoia lui Mark Evghenci, cauzată de ideea acaparării întreagii puteri din interiorul partidului, mă gîndeam care ar fi legătura dintre Mark Tkachuk și Renat Usatîi. Ce ar avea ei doi de discutat, ce mai uneltește “cardinalul roșu”, mă voi referi în continuare.

De mai mulți ani deja, majoritatea celor interesați de politică și nu doar, se întreabă, cine va fi succesorul lui Vladimir Voronin, sau pe cine o să lase Voronin în fruntea celui mai mare partid politic din Republica Moldova?

Mai mulți foști membri ai PCRM, care erau văzuți la vremea respectivă ca potențiali lideri ai partidului, “ajutați” de Tkachuk, l-au părăsit pe Voronin, după ce încercările lor de a prelua conducerea partidului și al reforma s-au soldat cu eșec. Tkachuk la vremea respectivă și-a jucat bine rolul și a reușit să-l convingă pe bătrîn că respectivii vor să-l înlăture, iar el îi este cel mai fidel și singurul în care se poate încrede. Defapt Tkachuk era conștient, că cine-l va urma pe Voronin, o să-l marginalizeze pe el și o să-i scadă din influență. Chiar și încercarea lui Voronin, de al scoate în evidență și a familiariza simpatizanții comuniștilor, cu fiul său, Oleg Voronin, ca fiind viitorul lider de partid, a eșuat. Aici nu o să mă opresc, pentru că toată această schemă a lui Tkachuk a fost scoasă la iveală de fostul purtător de cuvînt a lui Voronin, Valeriu Reniță.

Un lucru este cert, Voronin are ceva de ascuns, de asta a și cedat pînă în prezent în fața lui Tkachuk. Acum suntem în prag de campanie electorală, Tkachuk nu a reușit să pregătească nici un lider veritabil, iar fără Voronin în fruntea partidului este conștient că va pierde lupta electorală.

Așa că Mark Evghenci se pare că și-a găsit un aliat de nădejde, în persoana lui Renat Usatîi. Acesta are destui bani, dar după cum singur a spus de nenumărate ori, destulă influență pe lîngă înalți oficiali de la Moscova, deci acces liber la foartă multă informație, care ar putea fi compromițătoare pentru Vladimir Voronin. Iar cel mai probabil, ăștia doi îi pregătesc acum o “bombă” liderului comunist, ca imediat după alegerile din această toamnă, pur și simplu să-l “execute” pe bătrînul comunist.

Mark Tkachuk și Renat Usatîi, posibil că s-au aliat acum la “sugestia” Moscovei. Voronin a fost și este pro-european, dar Rusia are nevoie de un  PCRM pro-rusesc. Tabăra de talibani nu a reușit mare lucru pe interior, acțiunile intreprinse pînă acum am văzut că s-au soldat cu mai multe plecări importante din partid. Iar ca să mențină partidul intact, dar și să-l înlăture pe pro-europeanul Voronin, este nevoie de o singură lovitură puternică.

Bănuiam despre colaborarea lui Tkachuk cu Renat Usatîi, dar acum sunt sigur că această colaborare, are toate șansele să-l termine pe Vladimir Voronin, să-i pună capăt carierei sale politice.

Comentarii

Ion Harghel

Ion Harghel

Cetăţean al Republicii Moldova, interesat de viaţa social-politică, pledez pentru dreptate, sunt realist şi vreau ca într-o zi întreaga clasă politică să dea dovadă de maturitate politică şi altruism pentru a contribui la unificarea societăţii. Cre...

Ultimele articole