Tinerii Moldovei se retrag din PMAN

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

În legătură cu evenimentele de azi, 4 octombrie 2015, a fost emis următorul comunicat:

„Vrem să facem publică retragerea noastră din PMAN.

Am rezistat aici împotriva tuturor piedicilor puse de organizatori și de alte persoane din anturajul acestora.

Au fost împotriva tricolorului, a cărților, a mesajelor unioniste și în primul rând – au fost impotriva prezenței noastre în Piață. Ideea Unirii îi deranjează pentru că venirea DNA-ului aici sau a BNR-ului nu servește intereselor lor (nu știm care sunt acestea).

Am vrut să rămânem pentru că am fost solidari cu oamenii care protestează, cu revendicările lor, cu tot ceea ce îi doare, chiar dacă două săptămâni am fost izolați intenționat lângă cortul celor de la Antifa, iar de pe scenă s-a tot repetat despre existența separată a românilor și a moldovenilor din md. Nici aceaste decizii nu le-am înțeles. Vom fi solidari cu protestatrii în continuare, însă nu din Piață.

Astăzi ni s-a dat clar de înțeles că vor exista „consecințe” dacă vom aduce mesajele noastre și tricolorul la manifestație. Ne-am supus pentru că nu am vrut să fim scoși cu forța din Piață. Ne-a ajuns violența de pe 13 septembrie îndreptată împotriva noastră. Noi nu luptăm cu aceste metode, noi suntem aici doar pentru Ideal și Tinerii Moldovei vor rămâne mereu cu această imagine curată.

Explicăm decizia de acum. Azi s-au întâmplat două lucruri care ne-au determinat să plecăm.

1. Liderul DA și liderul PSRM s-au întâlnit și și-au strâns mâna în fața Parlamentului printr-un scenariu care se vedea de la o poștă că era regizat de când dimineață PSRM-ul a zis că stă singur în Parlament, iar de pe scena Platformei s-a anunțat că se va merge la Parlament chiar dacă nimeni nu îi așteaptă acolo (până la urmă, cineva i-a așteptat – nu știm de ce și cu ce scop și ce va urma, dar noi nu vom fi parte la așa ceva);

2. DA-ul a anunțat astăzi crearea unei „gărzi populare a poporului” în care fiecare tânăr apt de armată sau care a trecut prin armată să se înscrie. NO COMMENT!

Totul este cusut cu ață albă în aceată poveste și nu știm unde se va ajunge, dar soluția noastră e mereu aceeași. Nu avem nevoie de alegeri anticipate pentru președinte sau de un referendum pentru alegerea președintelui prin vot direct. Aceste lucruri, chiar și dacă vor avea loc, vor aduce alți hoți la putere până se vor epuiza toate rezervele din Moldova și toți oamenii vor pleca de aici.

Noi avem nevoie pentru a ne salva de Unirea cu România, care se poate face într-adevăr după un referendum sau printr-o reeditare a mecanismului prin care s-a făcut Unirea la 1859 – dubla alegere a președintelui.

Soluția există – ReUnirea, trebuie doar văzute mijloacele prin care o vom face. Cert este că acum e momentul, nu mai putem aștepta nici măcar 3 ani până în ‘18. Acum trebuie făcută. E unica soluție pentru a ieși din criza cumplită în care ne aflăm. Pornind de la această logică, vor veni următoarele noastre acțiuni pe care le vom anunța în scurt timp.

Mulțumim tuturor susținătorilor pentru sprijin.

Rămâneți aproape.”

Comentarii

Iulian Gramațki

Iulian Gramațki

Doctorand în economie la Goethe Universität Frankfurt; licențiat în Administrare de Business și Științe Politice la Saint Louis University Madrid; membru al Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale și al Platformei Civice „Acțiunea 2012”. Cunoști...

Ultimele articole