Tinerețe fără de odihnă și bătrînețe fără de pensie

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Pentru a călători avem nevoie de viză, culmea ar fi să nu primim pensie tot din cauza granițelor. În Moldova femeile la 57 ani și bărbații la 62 ies la pensie. Pensia e mică și statul o plătește așa cum poate.

Noi ajungem să avem din ce în ce mai mulți bătrâni și din ce în ce mai puțini oameni care lucrează. Iar cei care lucrează își ascund veniturile adevărate. Acum pentru pensia unui bătrân lucrează o persoană și o treime. În mod normal ar trebuie să fie măcar patru.

O cauză e și numărul mare de oameni plecați peste hotare la lucru. Care legal, cale mai puțin legal. Asta face ca sistemul nostru de pensii să meargă-n brânci dintr-un blocaj în altul.

Pentru a obține dreptul la pensie trebuie să lucrezi minim 15 ani. Stagiul lucrat peste hotare nu se numără. Dacă luăm o situație interesantă și să zicem că ai lucrat 14 ani și 19 zile în Moldova, și 14 ani și 19 zile în altă țară, legal. Nu ai dreptul la pensie nici aici, nici acolo. De exemplu, dacă lucrezi legal în Italia, ți se iau procentele pentru fondul de pensii italian. În final s-ar putea ca toate contribuțiile tale să rămână o donație pentru pensionarii italieni. Pentru a evita așa situații stupide, Ministerul Muncii și Protecției Sociale semnează contracte bilaterale pentru ca anii lucrați să fie adunați și cetățenii să poată primi o pensie normală de oriunde au lucrat.Până azi Moldova are semnate acorduri de acest fel cu România, Luxemburg, Bulgaria și Portugalia. Nu știu câți moldoveni care au lucrat în Luxemburg primesc pensia de acolo, dar din Portugalia avem tocmai doi pensionari moldoveni.

Continuare citiți pe Bloguvern.

Cu gândul la pensie, Acasă la Fluturaș

Comentarii