Timofti şi decoraţiile sau de ce îi mănâncă pe unii în…?!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Din start – n-am niciun gram de simpatie faţă de acest preşedinte al nostru.

Dar că, făcând o incursiune printre ultimii 5 preşedinţi (inclusiv interimari) ai ţărişoarei noastre, apoi chestia cu simpatia e şi mai departe de mine.

Snegur, Lucinschi, Voronin, Ghimpu sau Lupu, nu doar că şi-au bătut joc de această ţară, dar au şi simulat la maxim atitudini binefăcătoare şi de jertfire în numele propriului popor.

Aceşti oportunişti au avut grijă doar de propriul buzunar, ducând ţara asta spre cea mai săracă din Europa.

Şi, ca un apropo, aceşti 5 indivizi s-au “bătut” pentru voturile cetăţenilor, minţindu-i, după cum spuneam, în cel mai josnic hal.

Acum, revenind la actualul preşedinte, care, contrar celorlalţi cinci, a ajuns în fruntea statului printr-o întâmplare şi nicidecum printr-o înţelegere de culise între marile puteri (cum a fost, spre exemplu, alegerea lui Voronin în 2005).

Un individ, cu o prestaţie curată în ceea ce priveşte politicul (căci privitor la domeniul său juridic, există un şir contestaţii) şi fără careva cunoştinţe şi experienţe în ale hăţuirii gândacilor şi oligarhilor politici, Timofti s-a văzut nevoit să accepte jocul altora.

Şi, ca un alt apropo, conform Constituţiei noastre, Moldova este o republică parlamentară, unde preşedintele ţării este pe locul secund, dacă nu chiar mai jos, în spatele premierului. Sau cel puţin aşa ar trebui să fie.

Căci ziceţi – oare nu este Germania un bun exemplu în acest sens?!

În fine, ca să nu mai fiu iar criticat că atac persoanele şi nu mesajul, precizez – un preşedinte de ţară, în cazul nostru, ar trebui să fie un simbol, o persoană care întâmpină delegaţii, taie panglici şi înmânează decoraţii.

În caz contrar, riscăm să avem haos şi neînţelegeri la nivelul puterilor de stat. Şi ce mai vorbă – exemplele din 2000 şi 2009 confimă pe deplin.

Aşa că, lăsaţi-l pe Timofti să dea decoraţii, iar Leancă şi Corman să-şi bată capul de bunăstarea Republicii Moldova…

Căci altfel, Timofti va trebui să-şi găsească locul bine mersi alături de ceilalţi (vezi imaginea).

 

P.S. Mă tot întreb – ce părere are mister Şalaru de sacii cu decoraţii înmânate de Ghimpu?!

 

Comentarii

Nicolae Gârbu

Nicolae Gârbu

Născut la ţară, prin părţile Călăraşi-ului. Părinţii intelectuali mi-au insuflat dragostea de carte încă din copilărie. Gimnaziul l-am spulberat, mai degrabă cu mii de legende şi poveşti, decât cu matematică şi fizică. În perioada 1998-2001, am făcut...

Ultimele articole