Test de rezistență pentru Guvernul Sandu

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Guvernul a pus, astăzi, sub semnul întrebării viitorul executivului. Asta în condițiile în care cabinetul Sandu și-a asumat răspunderea și a modificat Legea Procuraturii.

Conform noilor modificări, prim-ministrul va selecta doi candidați la funcția de procuror general pe care îi va înainta Consiliului Superior al Procurorilor, care ulterior va înainta președintelui țării spre numire un singur candidat. Totul s-a întâmplat după ce ministrul Justiţiei, Olesea Stamate a spus că anulează rezultatul concursului pentru şefia Procuraturii Generale.

Întrebarea ar fi următoarea: Cum ar fi posilbil ca Guvernul Sandu să cadă, după ce și-a asumat răspunderea pentru modificările la Legea procuraturii?

Simplu: Chiar dacă Maia Sandu a spus categoric ori – ori. Deci, ori se acceptă modificarea legii, ori cade tot Guvernul, prim-ministra și-a dat seama că un nou concurs din domeniul Justiției va eșua lamentabil, pentru că sunt semne clare că concursul este unul viciat.

După ce a dat-o în bară cu Curtea Constituțională, Inspectoratul General al Poliției, Serviciul Vamal, Î.S. Poșta Moldovei, MoldATSA, Maia Sandu a decis ca Guvernul să numească persoanele care se vor angaja în reformarea Procuraturii, astfel încât să nu mai pășească în aceeași groapă și, respectiv,  să nu admită un oarecare amestec din partea PSRM. Este evident că acesta este, desigur, și un risc pentru actuala coaliție ACUM-PSRM.

Dar trebuie să înțelegem cum ne-am pomenit în această situație.

Ceea ce urmărim acum nu sunt decât consecinșele faptului că blocul ACUM a crezut că poate schimba lucrurile spre bine în Republica Moldova cu sprijinul unui partid pro – Kremlin, care încearcă să impună, desigur, regimul autoritar.

Iar a doua parte a problemei este legată de amatorismul blocului ACUM care mereu o dă tot prin gropi, anulând propriile decizii și concursuri.

În cocluzie: Dacă PSRM va vota pentru demiterea guvernului, socialiștii vor fi învinuiți că au intervenit în reforma justiției, iar dacă vor păstra alianța ACUM, simpatizanții îi vor acuza de slăbiciune.

Comentarii