Tentativă eșuată de victimizare. Filat trăiește în condiții la fel de „inumane” ca și majoritatea moldovenilor.

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Ce se făcea Filat, acum, dacă în 2004 Mark Zuckerberg nu punea temelia facebook-ului? Astăzi, această rețea de socilizarare a ajuns cel mai important mijloc de comunicare al liderului PLDM. Pe facebook oamenii lui bagă strâmbe, se plâng pe guvernare, pe condițiile de detenți, și, mai nou, vin cu replici la diferite apariții din presă ce îl vizează pe big boss, cercetat pentru că a băgat mâna până la cot în buzunare private și nu doar.

Dacă primele mesaje de după gratii aveau pretenții de analiză, atunci ultimul a fost unul ce îl vizează doar pe Filat. Așa numitul “admin” a venit cu o reacție la pozele, strecurate în presă, cu celula fostului premier. A recunoscut că pe today.md au apărut poze veritabile, dar s-a arătat deranjat de faptul că o lume întreagă a văzut condițiile lui de detenție. Cică e spatiul lui intim și nu era cazul ca aceste poze să fie publicate.

Sunt mirat că fotografiile au apărut abia acum, după aproape jumătate de an de detenție. Într-o țară capitalistă, presa ar fi făcut rost de fotografiile cu celula unui ex-premier, băgat după gratii, încă din primele zile. Interesul prevalează când e vorba de un dosar de talia lui Filat.

Aici mi-am amintit, însă, că Filat insistă foarte mult, de ceva timp, ca procesul lui să fie unul public. Poate e cazul ca această transprență să înceapă cu celula lui? În perioada lui de glorie, pentru Filat au votat o jumătate de million de moldoveni. Sunt oameni care au avut încredere în liderul PLDM, i-au dat votul, iar acum vor să știe cum o mai duce fostul premier.

Problema este că a ieșit la iveală un neadevăr. Avocatul, Igor Popa, a tot încercat să convingă presa și instituțiile international că Filat e ținut “în condiții inumane” ca acum să iasă la iveală că aceste sunt cât se poate de umane. Din păcate avem mulți moldoveni care o duc mai greu în liberate decât Filat după gratii. Televizorul LCD, cuptorul cu microunde și farfurile de ceramică sunt doar câteva lucruri pe care nu le au, deocamdată, vreo 70 la sută dintre moldoveni. O parte dintre ei planificau, poate, să-și cumpere câte ceva din bunurile observate în celula ex-premierului, doar că nu au apucat pentru că miliardul furat a devalorizat leul, le-a majorat tarifele, etc. Într-un cuvânt, lumea a fost sărăcită.

În postare, apropriații lui Filat se plâng pe condițiile de detenție din peniteciarul 13, dar uită să precizeze că, din 2009 și până în anul trecut, ministerul Justiției (responsabil de condițiile de detenție) a fost în subordinea lui politică și poate chiar directă, find condus de miniștri verzi. Doar că problema condițiilor de detenție a fost neglijată. Filat era sigur că nu-l privește, pentru că nu va ajunge niciodată după zidul de lângă “Pticikă”. Acum mai are nas să spună că rudele i-au făcut reparație în celulă.

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole