Tensiunile de la Chișinău, pe agenda Kremlinului: Putin a convocat Consiliul de Securitate pentru a decide soarta Moldovei.

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.


Recunosc, titlul îmi dă și mie fiori, chiar dacă îmi aparține. Dar vestea venită de la Moscova, nu poate fi interepretată altfel. Pentru cei care au ratat știrea, afalați că Putin a convocat azi Consiliul de Securitatea ca să discute situație din Republica Moldova (comunicatul oficial îl vedeți aici). Ce a fost la Chișinău de s-a înviorat atât de mult Kremlinul? Putin s-a autosesizat după ce a afalt de cei 30 de răniți, în urma violențelor de miercuri? Îl doare pentru că cineva i-a sprt capul lui Mihai Ghimpu? Pentru mobila deterioară la Parlement? Să fim serioși!

Realitatate e cu mult mai sumbră. În urma acestei reuniuni, cu participarea ministrului Apărării, șefului FSB și altor structuri de forță, rușii public se declară „îngrijorați”. Era nevoie de tirajarea acestei reuniuni pentru a avea motive să-i susțină deschis pei Dodon, Usatîi și deja, indirect, pe platformei DA, care zice că ne va integra în Europa. Nu vreau să cred că vine Donbassul, dar sunt sigur că se pregătește o lovitură de stat și instaurarea unei guvernări -marionetă. Cât de mult ne va costa pe noi pornirile imperialiste a lui Putin și comportantul coloanei a cincia, care scoate acum mii de oameni în stradă, e greu de spus.

Cert este că au intrat deja în horă așa numitele titușki, un fel de provocatori, băieți corpolenți specializați în destabilizarea situației. Aceștia au putu fi văzuți și miercuri, fiind și cei mai agresivi dintre protestari. Un argument în plus este că aceste chipuri nu au fost observate la protestele pașnice, organizate de platforma DA, Usatîi și Dodon. Aceştia costă cu mult mai scump, spre deosebire de protestarii începători, care sunt remuneraţi cu 150-200 de lei.

Apropo de meseria de protestatar. În internet au apărut deja filmuleţe în care un necunoscut împarte bani, iar Renato Usatîi nici nu neagă acest lucru. Ce-i drept, agentul FSB a declarat că banii erau pentru ceai şi plăcinte, chiar dacă în imagini se vede şi se aude cum oamenii împart banii între ei.

Regretabil este că şi Maia Sandu a căzut în mreaja Moscovei. Revenită din Statele Unite, aceasta a aterizat, azi, între Dodon și Usatîi. Un fel de incredibil, dar adevărat. Există ipoteza că ex-ministrul Educaţiei ar fi cea mai scumpă tituşkă. Pentru a oferi credibilitate protestului, cei trei lideri organizatori, au convins-o pe Maia Sandu să vină la o manifestaţie. A venit, doar că din poza (vezi jos) surprinsă se vede că şi-a dorit mult să rămână anonimă. Altfel nu înţeleg de ce ar trebui să-şi pui ochelari imenşi de doare pe un timp atât de posomorât.

12496400_10204261017286003_8397881101492775016_o

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole