Teme-te de greci şi când îţi aduc daruri

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Maxima lui Virgiliu din „Eneida” („timeo Danaos et dona ferentes”) făcea aluzie la darul otrăvit al grecilor pentru locuitorii Troiei. După mai bine de trei milenii, plasat în contextul politic actual din Republica Moldova, celebrul dicton pare mai relevant ca oricând. Atâta doar că pentru noi grecii de altădată sunt comuniştii de astăzi.

De ce comuniştii îngroapă securea războiului?

În harababura iscată de penibilele cotonogeli reciproce dintre fruntaşii AIE, opiniei publice riscă să-i scape o turnură simptomatică în poziţia PCRM. De la un timp încoace, deşi anterior declarase război total Alianţei, partidul lui Voronin acum se arată cooperant. Lasă să se întrevadă că ar fi dispus să intre într-o nouă combinaţie politică cu unele dintre formaţiunile aflate la guvernare.

La început, comuniştii sugerau că ar opta pentru un pact cu PLDM pentru a alege astfel şeful statului. În ultimele zile însă ei şi-au revizuit niţel poziţia. Dau de înţeles că şi-ar dori o coaliţie mai largă din care să facă parte şi PDM.

De ce gruparea lui Voronin îngroapă securea războiului? Noile ei gesticulaţii politice nu sunt deloc întâmplătoare. Situaţia comuniştilor este mai proastă decât pare la prima vedere. PCRM e în pragul destrămării. Nici mai mult, nici mai puţin.

Oricât ar părea de neverosimil, Partidul Comuniştilor a început să crape sub presiunea lui Igor Dodon şi a înfrângerii în alegerile locale din Chişinău. Chiar dacă este un politician extrem de slab căruia Voronin nu s-a sfiit să-i arate public funia de care pare hotărât, metaforic vorbind, să-l spânzure cu proxima ocazie, candidatul comuniştilor pentru primăria capitalei are un spate tare. La ora actuală, în anumite cercuri politice şi de afaceri există o ocultă interesată să-l folosească în tentativa ei de a confisca partidul prin îndepărtarea actualului lider, dar şi a talibanilor din jurul său.

În aceste împrejurări, ca să scape, Voronin se vede silit să se pună bine pe lângă unii din actualii guvernanţi pentru a putea astfel aduce partidul mai aproape de soclul puterii. Mai mult decât atât. Comuniştii s-ar resemna să rămână în opoziţie şi să sprijine un guvern minoritar al liberal-democraţilor sau chiar al democraţilor. De ce? Pentru că în acest caz puterea executivă s-ar pomeni la cheremul lor, fapt ce le-ar oferi pârghii reale în procesul decizional.

Filat – preşedinte şi un guvern PLDM minoritar?

Un alt factor care îi constrânge pe comunişti să facă un târg aparent inegal cu PLDM sau poate şi cu PD este cel extern. Pe de o aparte, Voronin se simte abandonat de Moscova care îi impune retragerea din viaţa politică şi înlocuirea sa cu tineri de genul lui Dodon. Pe de alta, partenerii occidentali ai Republicii Moldova pun piciorul în prag şi cer în mod ultimativ partidelor parlamentare compromisuri în vederea depăşirii crizei constituţionale. În caz contrar, se întrezăresc deja anumite ameninţări cu diverse sancţiuni. Unele dintre ele ar putea fi punctuale şi îndreptate împotriva familiei Voronin care într-o bună zi s-ar putea pomeni proscrisă pe plan internaţional.

În acelaşi timp, oricât ar părea de paradoxal, spre o reconfigurare substanţială a actualei guvernări împing lucrurile chiar liderii Alianţei. Cu ambele picioare în groapa politică, dar mereu cu coada sus şi cu gura mare, aceştia, vrând-nevrând, întăresc partenerii occidentali în convingerea că e nevoie de remodelarea actualei puteri de la Chişinău.

Izolându-l politic pe Vlad Filat, Marian Lupu şi Mihai Ghimpu nu fac altceva decât să-l arunce în braţele unei tranzacţii cu PCRM. Nu este vorba de o nouă alianţă cu Partidul Comuniştilor. Nu cred că se pune astfel problema. Dar e posibilă o mezalianţă, când liberal-democraţii şi comuniştii ar vota împreună preşedintele, nu-i exclus ca acesta să fie Vlad Filat, iar PLDM ar guverna de unul singur cu sprijinul parlamentar al PCRM.

Un astfel de scenariu ar conveni în primul rând occidentalilor care ar asigura pe această cale un mandat de patru ani unei puteri politice mai mult sau mai puţin democratice la Chişinău. Le-ar plăcea şi comuniştilor, deoarece ei, după cum am spus, ar scăpa de faliment şi, în plus, ar avea posibilitatea să influenţeze actul de guvernare. Ca să nu mai spun că această soluţie ar putea să le pară tentantă liberal-democraţilor care vor avea iluzia că au ajuns să deţină întreaga putere în stat. Total fals.

Momeală otrăvită

O guvernare liberal-democrată minoritară cu suportul parlamentar PCRM s-ar constitui într-un dezastru în comparaţie cu care actualele probleme ar părea o nevinovată joacă de copii. Mai întâi, în condiţiile unui acut deficit de cultură, guvernul şi preşedintele, lipsiţi de o majoritate parlamentară, vor fi hărţuiţi constant de PCRM, aceştia ratând în ultimă instanţă toate obiectivele propuse şi discreditându-se iremediabil. Mai apoi, vor avea mult de pierdut şi partidele din AIE care vor rămâne pe din afară, întrucât vor fi taxate de electorat pentru neputinţă şi slăbiciunile lor insuportabile. Şi în fine, dar nu şi în ultimul rând, creşterea influenţei PCRM în Parlament nu numai că va salva, ci şi va relansa acest partid anacronic şi dăunător.

Una peste alta, Vlad Filat ar trebui să aibă grija să nu muşte momeala întinsă de comunişti, chit că pe moment pare dulce. Fereşte-te de inamicii care îţi aduc daruri, chiar dacă ei par înfrânţi şi nu cer nimic în schimb. Totodată, nici colegii săi din PD şi PL n-ar trebui să taie toate punţile care-i leagă de liberal-democraţi, deoarece întreaga ambarcaţiune a Alianţei pare deja să ia apă şi, dacă nu încetează brambureala dementă, se vor duce cu toţii la fund.

Dacă reuşesc însă să-şi înfrângă frustrările şi îşi recapătă capacitatea de a judeca raţional, liderii AIE ar putea profita de problemele PCRM. Lăsat să se bălăcească în derivă, partidul lui Voronin, chiar dacă nu va naufragia în timpul apropiat, va începe, totuşi, treptat să se dezintegreze. Fragmentele desprinse de fracţiunea comunistă ar putea fi utilizate la toamnă pentru a astupa breşa constituţională.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Petru Bogatu

Petru Bogatu

-Jurnalist, analist- Petru Bogatu (n. 12 iulie 1951) este un jurnalist şi analist politic din Republica Moldova, editorialist la ziarul Jurnal de Chişinău şi la postul de radio Vocea Basarabiei, profesor laUniversitatea de Stat din Moldova, Facult...

Ultimele articole