Tehnici de manipulare în campania electorală: zvonuri neadevărate și fake-news

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Ați putea crede că toate tâmpeniile din ultimele zile sunt doar chestii care apar pe Facebook și atât. Ei bine nu. Ele sunt luate din manualul de manipulare. Da, există asemenea manual de manipulare și cei care vor să influențeze și să manipuleze, le folosesc cu succes. Drept urmare avem zvonuri cu nu știu cine a fugit din spital și că nu a murit. Așa avem copiii bătuți la nu știu ce creșă inexistentă. Așa avem nu știu ce elev de clasa a 3-a bătut în nu știu ce sat și poliția nu face nimic. Și dacă te uiți la mesajele de pe Facebook – pe care nu le voi re exemplifica – le vezi extrem de bine scrise, mai că te aștepți ca la final să îți vândă ceva. Dar de fapt asta și fac.

De ce apar aceste mesaje?

Mesajele astea apar pentru a stimula electoratul și pentru a da în putere. Adică sunt fix mesajele cu ambulanta neagră care fură copiii. Provoacă panică în societate, panică care trebuie să polarizeze societatea, în oameni cărora le este frică – manipulabilii și oamenii care se sperie și țipă. Aceștia lovesc în autorități și cum autoritățile nu fac nimic panica și frica se amplifică.

De ce nu fac nimic autoritățile?

Nu poți să oprești un zvon, un fake-news. Pur și simplu nu poți, pentru că ești în 2019, iar în momentul în care tu ai aflat de acest zvon, indiferent dacă este real sau nu, atunci alte milioane de oameni au aflat în același timp cu tine același lucru. Și el se răstoarnă. Gândiți-vă că puterea de propagare a acestor zvonuri prin social media e atât de mare, ca și cum ar striga cineva într-o piață de câteva zeci de mii de oameni în liniște că cineva are o armă sau o bombă. Fix asta e puterea de propagare, haosul acela pe care îl închipuim în piață, fix la fel se desfășoară în social media.
Autoritățile ar putea face ceva, dar au fost concediate persoanele care s-au pregătit în astfel de comunicări de criză înclusiv cu partenerii externi. Și dacă au fost concediate aceste persoane de comunicare care știau să spună, ce să spună și cum să acționeze în momente de criză, atunci autoritățile vor da rateuri de fiecare dată de câte ori apar astfel de zvonuri. Motiv în plus să se bucure creatorii zvonurilor.

Cine aruncă aceste zvonuri?

Vorbeam cu colegul de blog, Victor Nichituș, care are un articol foarte bun despre aceste alegeri locale. Și la fel am întrebat cine aruncă zvonurile și de ce.
Răspunsul ar fi relativ simplu. Cineva care are un bazin electoral sănătos și niște oameni foarte disciplinați, care oricum ies la vot și votează doar cu ei. Drept urmare există atacurile asupra puterii pentru a arăta cine este rău, că puterea este rea, că uite ce rele se întâmplă nu în lume, ci aici lângă noi.

Dar aceste lucruri nu sunt făcute pentru a deningra puterea, pentru că nu vin cu alternativă. Zvonurile astea și fake-news-ul apare pentru a speria oamenii. Pentru a ține oamenii acasă și pentru a nu-i scoate la vot. Pentru că dacă oamenii nu au încredere în cine este la putere, atunci nu ies la vot, pe modelul degeaba îi votăm, toti hoți sunt toți.
Și pe acest model căștigă autorul zvonurilor, ”salvatorul absolut” al națiunii, ”dictatorul” ascuns sub o perdea catifelată, care are bazinul electoral suficicent de puternic să iasă învingător dacă restul votanților concurenților lui vor sta acasă și nu vor ieși la vot. Iar oamenii care se îngrozesc de aceste fake-news-uri vor vota cu acest ”salvator”, involuntar pentru ei, dar direct manipulați prin fapte.

Gândește, e liber.

Comentarii