O ţară ca un avion

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Duminică am fost la Forumul Aleşilor Locali ai PLDM. Evenimentul s-a desfăşurat în Ungheni.

Armata PLDM este uriașă: 3029 de consilieri locali, 400 consilieri raionali, 350 de primari, 15 președinți de raioane și 32 de vicepreședinți de raioane. Conform e-democracy.md, PLDM are declarați aproximativ 41.000 de membri. Dacă este să credem acestor cifre obținerea a 51 de mandate în viitorul Parlament este floare la ureche. Cifrele sunt frumoase, însă realitatea e mai dură de atât.

Creștere economică de 20%

Republica Moldova are o creștere economică cumulată pe ultimii 4 ani de 20%, asta înseamnă buget dublu față de 2009. Întrebarea este unde se află această bogăție? Nu putem contesta creșterea economică, însă vedem că mai mulți bani în țară nu înseamnă mai multă bunăstare. Creșterea economică a dus la adâncirea prăpastiei între cei bogați și cei săraci. Provocarea Moldovei nu mai este lipsa banilor ci distribuția lor inechitabilă.

Înțelegerea și aplicarea capitalismului este departe de cetățeanul moldovean obișnuitaşa că, cel puţin în sondaje, revenirea la „liniștea comunistă” pare a fi o opțiune rezonabilă pe termen scurt. Comuniștii sunt creditaţi cu cele mai multe mandate în viitorul Parlament.

Opoziția obișnuită fața de orice guvernare este amplificată de declarațiile neinspirate ale unor oficiali. Să spui că mașini de lux sunt cele din Formula1, lăsând să se înțeleagă că restul mărcilor scumpe sunt la buzunarul orișicui este o afirmație cel puțin naivă. Cei peste 3000 de consilieri locali ai PLDM primesc câte 50 sau 100 de lei pentru o ședință, consilierii raionali nu au mai mult de 200 de lei pe săptămână. Acești consilieri sunt de profesie medici, profesori sau mici întreprinzători și sunt sigur că nu prea visează la mașini de Formula1 ci la un trai decent la ei acasă. Această gafă alături de altele lasă un gust amar activiştilor de partid.

Ca să complicăm ecuația Republicii Moldova: oamenii întregi la minte înțeleg că speranța rămâne în entuziasmul lui Vlad Filat și PLDM. Nu cred că cineva din țărișoara asta se gândește că PCRM ar guverna mai bine, că ar ratifica Acordul de Asociere, că ar aloca bani pentru gazoduct Iași-Ungheni, că ar negocia pentru cele 20 de milioane euro cu „vecina” Românie sau ar avea ușile deschise în cancelariile europene.

pe blog discursul inspirat al unui preşedinte de raion

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii