Talibanul Petrenco și amintirile lui din copilărie

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Știam că Grigore Petrenco este în stare să vocifereze multe prostii, dar  am rămas perplex cînd l-am auzit să spună că patria lui este URSS, iar atunci cînd merge în Ucraina și Rusia, se simte ca acasă. De aici deducem că individul nici nu cunoaște că URSS era formată din 15 republici, cu toate că spune el, s-a născut în fostul imperiu.

Ei bine, Petrenco s-a născut în 1980, deci URSS încă mai exista, dar cei care cunosc puțină istorie cunosc că în acea perioadă, fostul imperiu al răului se confrunta cu o mare criză. Iar după 1985, cînd odată cu venirea la putere a lui Gorbaciov, începea perestroika, ceea ce însemna o nouă gîndire și acodarea a tot mai multor drepturi cetățenilor, popoarele din URSS au început mișcările de eliberare națională.

Deci talibanul Petrenco avea 11 ani cînd URSS s-a prăbușit. Însă se știe că nu există om pe pămînt, care să aibă amintiri din prima zi de viață, asta dacă Petrenco nu va zice că este o excepție. Conform unui studiu făcut de către West și Bauer, amintirile timpurii au un conținut emoțional mai mic decît cele acumulate mai tîrziu, astfel încît ele au un înțeles mai puțin personal. Studiile mai arată că adultii pot mai ușor să își amintească evenimentele personale decît cele publice, din copilăria timpurie. De exemplu, o persoană își va aduce aminte mult mai ușor de prima jucărie decît de venirea la putere a lui Gorbaciov. Studiile au mai demonstrate că  evenimentele publice sunt rememorate mai ușor, dacă acestea au avut loc după vîrsta de 6 ani.

Și revin la Petrenco, care se prezumă că are amintiri cu evenimente publice din copilărie începînd cu vîrsta de 6 ani. Dar, noile condiții din URSS, au dus la formarea în 1986 a Mișcării Democratice din Moldova, devenită ulterior Frontul Popular din Moldova. Asta înseamnă că Petrenco și-a trăit copilăria în perioada cînd la moldoveni s-a trezit conștiința națională, cînd majoritatea erau sătui de “umanismul” promovat de sovietici, cînd oamenii s-au răsculat în cele din urmă și au cerut libertate, ca pe 27 august 1991, Republica Moldova să-și proclame independența.

Dar pentru Petrenco, URSS rămîne patria lui. E clar pentru toți că individul vrea astfel să le demonstreze băbuțelor și moșilor că el este omul lor, este ca ei, cu mentalitate sovietică. El crede, sau mai degrabă visează că PCRM va organiza acel Congres extraordinar la care el să fie ales președintele formațiunii, în detrimentul lui Voronin. Să viseze în continuare, puțin îmi pasă.

E strigător la cer însă, ca un deputat, care se consideră ales al poporului Republicii Moldova, să declare că patria lui e alta, decît cea căreia ia jurat credință. Ar fi și mai grav, dacă Petrenco chiar ar crede în ceea ce spune.

Iar dacă dumnealui zice că se simte ca acasă atunci cînd merge în Ucraina sau Rusia, atunci îi doresc vacanță plăcută la Donețk sau Lugansk.

Comentarii

Ion Harghel

Ion Harghel

Cetăţean al Republicii Moldova, interesat de viaţa social-politică, pledez pentru dreptate, sunt realist şi vreau ca într-o zi întreaga clasă politică să dea dovadă de maturitate politică şi altruism pentru a contribui la unificarea societăţii. Cre...

Ultimele articole