Sub umbrela iluziilor

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Deși suntem într-un an electoral, iar în mod normal ar trebui să vorbim despre impozite, educație, sănătate și cât de bine se plătește în ”șantierul Moldovei”, vorbim despre Ucraina și geopolitică. Guvernaților le-a mers, opoziției nu prea.
PCRM nu cedează și încearcă să întoarcă atenția publică spre competența sau citându-l pe Voronin, spre ”potența” demnitarilor. Primul pretext din acest an este cui totuși aplicăm sancțiuni de rând cu europenii. Oficial și pentru presă – numai foștilor lideri ucraineni, vizați în decizia UE. Dar pentru că au existat o serie de confuzii legate de subscrierea Moldovei la hotărârea europenilor avem un bun motiv pentru opoziție de a înainta o nouă moțiune de cenzură Guvernului Leancă.
Nu există naivi care sa aștepte cu emoții dezbaterile, dar trebuie să recunoaștem că opoziția găsit o soluție pentru a face discuțiile din Parlament despre situația din regiune și securitatea țării deschise pentru public. Moțiunea de cenzură se examinează în prezența presei, iar sancțiunile sunt numai un pretext pentru a pune puterii întrebări la care nici un politician întreg la minte nu ar vrea să răspundă la această oră.
De altă parte, PCRM riscă să ajungă victima propriului complot, deoarece s-ar putea să fie nevoită să ia o atitudine lizibilă față de evenimentele din Ucraina și sa piardă fie votanții din Dubăsari, fie prietenii ruși.
Ultimii apropo, par să nu fie chiar atât de interesați în activarea factorului transnistrean în acest moment. Șevciuk, liderul autoproclamatei republici nistrene, chemat la Moscova pentru o ședință de guvern specială, s-a mulțumit cu audiență la vicepremierul Rogozin. Nici măcar nu a fost luat să-l însoțească pe ultimul pe la toate posturile rusești ca să spună cu gura lui cum nu va merge împreuna cu Moldova, daca aceasta va apuca drumul UE sau NATO. Ce cred pretinșii lideri, din pretinsa republică, din pretinsa lume rusească nu contează! Declarația a fost un răspuns la afirmația premierului Leancă făcută pentru BBC despre obiectivul de a deveni stat membru UE deja în 2019. Sau poate ambiția vociferată premierului a fost o replică la afirmația vicepremierului rus. La drept vorbind cui îi pasă.
În pofida acestei rivalități retorice a doi foști diplomați, oficialii moldoveni spun că securitatea țării nu este în pericol, că urmează două întrevederi între miniștrii de externe din Moldova și Rusia, dar nu menționează despre integritate. Risc să presupun că securitate înglobează unitatea teritorială, dar voi aminti un citat din Rogozin. Dânsul spunea că deși țara sa este garant al reglementării transnistrene, deciziile vor fi luate în funcție de circumstanțe. Iar realitatea în zonă, potrivit lui, este că teritoriul este populat de 200 mii de conaționali ruși, din 500 de rezidenți. Ca să fiu corectă trebuie să precizez că declarația a venit după asigurările despre securitatea RM din partea demnitarilor noștri.
…Și în aceste circumstanțe cum să nu dai dreptate îngrijorărilor lui Lucașenco, care s-a speriat ca discursurile rușilor despre lumea rusă să nu-i înglobeze frățește țara.

Comentarii

Iuliana Bordeianu

Iuliana Bordeianu

Iuliana Bordeianu, jurnalist. 10 ani am făcut știri politice pentru cele mai citate agenții de presă din țara în calitate de reporter, editor, șef de department. 3 ani de știri TV în calitate de producător și coordinator de programe nu mi-au creat de...

Ultimele articole