Sturza iritat de prietenia FMI cu Guvernul Filip

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Comportamentul lui Ion Sturza din ultimele zile mi-a amintit de Voronon. Vă amintiți și voi cum liderul comuniștilor, fiind la putere, la un moment dat era gata să accepte federalizarea Republicii Moldova, să înfierbânte relațiile moldo-ruse doar pentru că s-a supărat la un moment dat pe europeni. După care i-a întors spatele lui Putin, declarând că Moldova este un stat European și tot așa. Într-un cuvânt nicio consecutivitate. Azi era lai, mâine balai. Sturza e din alt aluat doar că e la fel de confuz.

În ianuarie, când să pregătea să preia conducerea Guvernului, Sturza spune că printre prioritățile viitorului Executiv va fi și semnarea unui accord de finanțare cu Fondul Monetar. Doar că, după cum bine știți, Sturza nu a mai apucat să fie premier.

În iulie, Maia Sandu și-a tras o palmă când a declrat că va solicita Fondului Monetar să renunțe la ideea de a semna un acord de finanțare cu Republica Moldova. Doamna își făcea griji ca și banii FMI să nu fie furați. Doar că în aceeași zi a fost luată pe sus de amicul ei Ion Sturza. “A cere FMI să nu semneze un acord este un fel de neo-bolșevism. Cu cât mai rău pentru țară cu atât mai bine pentru noi”, a scris expremierul. După asta Maia s-a potolit.

Ieri, Sturza a revenit la subiectul FMI, sugerând, pe facebook, că finanțarea Guvernului se amână pentru că board-ul de directori nu vede în Moldova un partener credbil și pentru că avem restanțe la implementarea condițiilor impuse de fond. Ba mai mult, potrivit lui Sturza, asta ar însemna apocalipsa pentru Guvern. Adică, incapacitate de a plăti salarii și pensii.

Incredibil, dar fostul premier a fost atât de convingător încât a reacționat însuși FMI. Printr-un comunicat de presă, organizația ne-a informat că “Nu au avut loc nici un fel de amânări în această privință”. Mai mult, speakerul Andrian Candu l-a numit pe Sturza mincinos.

Reacțiile l-au tulburat rău pe ex-premierul războinic, care a atacat și mai dur FMI, printr-o logoree specifică unui învins. “Cer scuze de la FMI, Guvern, Ministerul Finanțelor, BNM, Candu & Co, pentru că am deranjat „mejduusobcikul” confortabil al actului final de umilință a moldovenilor”, a scris milionarul. El însă nu a ezitat să atace FMI, vădit supărat pe faptul că, totuși, Guvernul va semna un accord cu FMI “Declar cu toată responsabilitatea: FMI poartă o parte de vină pentru dezastrul din sistemul financiar moldovenesc și furtul miliardului”.

Acum, mă întreb și Vă întreb: De ce în ianuarie, când se vroia premier, Sturza declrara că semnarea unui Memrandum cu FMI este o prioritate? De ce a sărita în capul Maei Sandu, atunci când aceasta încerca să rupă înțelegerea guvernării cu FMI? De ce atunci vorbea despre importanța suportului oferit de FMI și, propriu zis de aportul instituției la dezvoltarea țării, ca acum să o blameze? Numai eu, unul, cred că acesta atacă organizația doar pentru că reprezentanța de la Chișinău a îndrăznit să-I dea pesre nas cu un comunicat de presă ce îl pune în dificultate?

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole