StudentVille sau Industria universitară

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Recent, Prim-ministrul RM s-a arătat îngrijorat de soarta tinerilor absolvenţi, care nu se pot angaja, din motiv că nu au experienţă de muncă. El a dispus ca acestora să nu li se mai ceară experienţă de muncă la angajare. Ba chiar a promis modificări de lege şi sancţiuni pentru cei ce vor face asta.

Premierul, avînd cele mai nobile intenţii, a uitat de un singur lucru: tinerii care vin de pe băncile universitare sunt absolut neadaptaţi la realitate. Nici un angajator nu va accepta un muncitor „căzut din pod”, pe care trebuie să-l înveţe de la zero să-şi facă munca.

În acelaşi timp, „Strategia consolidată de dezvoltare a învăţămîntului pentru anii 2011-2015” spune clar că structura învăţămîntului superior în Moldova nu corespunde cu necesităţile pieţei muncii şi cu cerinţele faţă de calitatea specialiştilor pregătiţi.

În fiecare an, tot mai mulţi studenţi termină facultatea tobă de cunoştinţe teoretice, dar deficitari la capitolul practică. Învăţămîntul superior are o regulă sfîntă – Dictarea… la un număr cît mai mare de studenţi. Avem academii şi universităţi cu săli de cursuri împrăştiate prin oraş, cu foarte mulţi studenţi, dar cu un număr insuficient de profesori buni. Opiniile, gîndurile şi proiectele trebuie să stea la coadă. Una lungă, formată din mii de studenţi, care nu pot ieşi în faţă. Şi pe care profesorii nu reuşesc să-i cunoască. Lipseşte tipul de lecţii interactive, bazate pe studii de caz. Lipseşte lucrul în grup. Lipseşte cercetarea, analiza şi dezbaterea.

Universităţile moldoveneşti sunt un fel de gospodării de produs studenţi. Aşa cum fermele cresc vaci, oi, porci, universităţile cresc studenţi pentru „lînă, carne şi lapte”. Pentru că universităţile cu cît au mai mulţi studenţi – cu atît vin mai mulţi bani. Nu există nici un interes ca studenţii slabi să fie eliminaţi din sistem. Dimpotrivă. O rată înaltă de nereuşită la o facultate va duce la cotarea mai slabă a acesteia şi la reducerea locurilor pentru următorii ani. Pierderea unui student înseamnă pierderea unui cap de finanţare…

Continuare pe Bloguvern

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii