Strategia dezinteresată şi PR-ul Partidului Acţiunea Democratică

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Domnule Godea, acum ai PAD! Moldova – tu tot ai PAD! Vreau şi eu PAD.., iPAD.

Zis şi făcut. După ce a ieşit oficial în vacanţă, iar mai mulţi colegi au mers pe la mare sau munte, deputatul neafiliat Mihai Godea s-a apucat de treabă. Imediat ce s-a văzut liber de activitatea legislativă, Godea s-a apucat de dezvoltarea partidului, oferind asigurări că în perioada vacanţei le va da de muncă jurnaliştilor care se ocupă de domeniul politic. Astfel, începînd cu ziua de 3 august şi pînă vineri 12 august, liderul Partidului Acţiunea Democratică a susţinut patru conferinţe de presă, pe diferite teme de discuţii. Întîmplător sau nu, dar fiecare din conferinţe au avut loc în fiecare zi de miercuri şi vineri ale săptămînii pe teme de o actualitate întîrziată.

Conferinţa de presă din data de 3 august: După ce parlamentarii au încheiat sesiunea de primăvară-vară, Mihai Godea s-a arătat nedumerit de încheierea grabnică a sesiunii parlamentare şi şi-a chemat colegii la muncă, chiar începînd cu data de 1 septembrie. Asta deoarece, potrivit lui, în timpul sesiunii închiate Legislativul nu a reuşit să rezolve mai multe probleme stridene, printre care alegerea preşedintelui ţării, reformele justiţiei şi a poliţiei, demonopolizarea exportului de metale feroase şi altele. Tot atunci, deputatul neafiliat a cerut ca în toamnă AIE să ofere un răspuns tranşant cu privire la posibilitatea soluţionării crizei politice şi eventualitatea unui nou tur al alegerilor anticipate.

De menţionat: Deşi trebuiau să o facă la data de 29 iulie, deputaţii şi-au luat vacanţă deja joi, 28 iulie, adică cu aproape o săptămînă înaintea conferinţei de presă a deputatului Mihai Godea.

Conferinţa de presă din data de 5 august: Liderul PAD s-a arătat îngrijorat în legătură cu disensiunile dintre administraţia UTA Găgăuzia şi Guvernul Republicii Moldova, în contextul scandalului privind studierea limbii şi literaturii române. Astfel, Godea a cerut o mai bună colaborare între Executiv şi autorităţile autonomiei, menţionînd că dezbaterile pe marginea subiectului dat necesită transferarea din domeniul politic în cel social, „în aşa fel ca litera şi spiritul Constituţiei să fie respectate, iar principalul obiectiv – să fie cetăţeanul”.

De menţionat: Scandalul dintre autorităţile de la Comrat pe de o parte şi cele de la Chişinău, de altă parte, au început la mijlocul lunii iulie curent. Aleşii Adunării Populare a Găgăuziei, au decis încă la data de 25 iulie acordarea diplomelor fără nota la limba şi literatura română pentru cei care au ratat acest examen. Totuşi, întîlnirea dintre Vlad Filat şi Mihail Formuzal (care se consideră ca punctul pus pe această problemă) avea să se întîmple abia trei zile mai tîrziu, la data de 8 august.

O altă săptămînă, alte probleme.

Conferinţa de presă din data de 10 august: Deputatul Mihai Godea a declarat că instituţiile de stat s-au eschivat atunci cînd i-au răspuns la interpelarea cu privire la certurile şi acuzaţiile reciproce dure, despre gradul de implicare şi complicitate ale premierului Vlad Filat şi prim-vicespicherului Vlad Plahotniuc, în schemele frauduloase ale mai multor întreprinderi cu capital de stat. După cum s-a exprimat atunci, „MAI s-a eschivat, Centrul Anticorupţie – a respectat formalităţile şi atît, iar SIS a dat un răspuns „scurt, neclar şi necuprinzător””. Tot atunci Godea a spus că, prin afirmaţiile sale privind eschivarea de la îndeplinirea obligaţiunilor de serviciu de către conducătorii MAI, SIS şi CCEC – nu a avut intenţia de a lovi în Alianţa pentru Integrare Europeană (cea care i-a pus în fucţie pe conducătorii instituţiilor vizate), dar totuşi „dacă constataţi că aceste instituţii sînt subordonate intereselor de partid, atunci nu ştiu dacă această Alianţă mai valorează, sau mai merită calificativul „pentru Integrare Europeană””, a conchis atunci deputatul.

De menţionat: Termenul pînă cînd instituţiile vizate trebuiau să răspundă interpelării deputatului Mihai Godea a expirat încă la data de 30 iulie, iar SIS, CCEC şi MAI, i-au răspuns mult mai înainte de acest termen. Godea a motivat întîrzierea conferinţei prin faptul că a aşteptat un răspuns oficial de la Procuratura Generală, deci prin încălcarea legislaţiei în vigoare.

Conferinţa de presă din data de 12 august: Membrii-fondatori ai Partidulului Acţiunea Democratică şi liderul acestuia s-au arătat îngrijoraţi de gradul de libertate a presei, a libertăţii de exprimare, precum şi de ultimele evoluţii în domeniu. Astfel, membrii PAD au propus completarea Codului Penal al Republicii Moldova cu o prevedere privind cenzura şi împiedicarea ilegală a activităţii mass-media şi tragerea la răspundere penală a celor ce întreprind asemenea acţiuni.

De menţionat: Cazurile de agresare a jurnalistului Oleg Brega la Universitatea Slavonă, şi obligarea prin hotărîre judecătorească a Ziarului de Gardă să achite despăgubiri pentru doi procurori din Glodeni, la care a făcut referire Mihai Godea, împreună cu alţi doi membri ai PAD, au avut loc la data de 29 iulie, şi respectiv 1 august curent. Un alt caz la care s-au referit memrii PAD, a fost accesul presei doar pentru filmări protocolare în cadrul întrevederii dintre Premierul Vlad Filat şi agenţii economici de pe piaţa farmaceutică, care a avut loc chiar cu cîteva ore înaintea conferinţei susţinute. Acesta însă nu este relevant, deoarece presa a fost anunţată despre conferinţa cu tema „PAD avertizează: Libertatea mass-media în pericol”, cu o zi înainte.

În loc de concluzie: În două din cele patru conferinţe de presă susţinute în perioada 3-12 august, PAD şi-a exprimat „îngrijorarea” în legătură cu careva fapte, în una şi-a exprimat „nedumerirea”, iar în alta a „acuzat” instituţiile statului de eschivarea îndeplinirii obligaţiunilor de serviciu. Toate acestea în legătură cu evenimente dacă nu „expirate”, atunci cel puţin întîrziate.

Întrebat prin intermediul unei reţele de socializare, despre periodicitatea calendaristică, suspectă, a conferinţelor susţinute, membrul-fondator al PAD, Viorel Chivriga a menţionat că este vorba despre o strategie aplicată. „În funcţie de agendă, dar şi de activităţile incluse în ea, sînt alese „ieşirile” în faţa presei. Aici e o mare problemă, trebuie să fii la curent cu toate evenimentele preconizate în această zi, dar şi cu tematica propusă”, a mărturisit Chivriga.

Totuşi, acesta neagă că strategia partidului ar fi una de PR, menţionînd că sînt lucruri diferite. „Strategia este o „politică în interiorul politicii” partidului, iar PR-ul un instrument utilizat ca strategia să fie realizată eficient şi cu maxime beneficii. Prin acest instrument, se clădesc faţadele. Strategia, însă, poate fi comparată cu o agendă personală”, a conchis a membrul-fondator al PAD.

În ce măsură „meta-politica” Partidului Acţiunea Democratică este o preocupare dezinteresată, îndreptăţită spre binele poporului şi în ce măsură este „instrument de clădire a faţadelor”, vom trăi şi vom vedea. Cert însă este faptul că Mihai Godea nu se opreşte aici. Întrebat, la finele conferinţei de presă susţinute vineri, 12 august, dacă mai intenţionează să „dea de lucru jurnaliştilor politici”, aşa cum se exprima-se în cadrul conferinţei din data de 3 august, Godea a spus că „intenţionează”. „Pregătim acum o conferinţă pe o temă foarte importantă care cred că se va produce în următoarele zece zile. Dar, pînă atunci, vor fi şi altelele”, a spus Godea. Deşi a refuzat să spună pe ce temă va fi conferinţa „foarte importantă”, acesta a conchi: „V-am intrigat, n-aveţi decît să reacţionaţi la momentul dat”.

Cine va mai reacţiona la cel de-al treilea strigăt „impotent” (sec, steril) al ciobanului glumeţ, Mihai Godea – nu ştiu. Cred totuşi, că dincolo de jocurile politice, strategii partidului au de gîndit. În aşa fel ca prin strategii hapsîne, să nu transforme varianta de alternativă Mihai Godea, în politicianul care împuşcă întîrziat şi cu cartuşe oarbe.

Sursa aici.

Comentarii