Știrile sunt doar în Parlament. Moldova este underground.

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Nu degeaba vreu să ating subiectul așa zisului jurnalist din Republica Moldova pentru că de fapt oameni calificați în jurnalistică nu prea îi văd. Îmi plac însă frazele acestea: libertatea presei, accesul la informație. Unde dragilor vă este libertatea dacă tot vă axați pe politic și informație de pe alte situri internaționale???

De ceva timp tot încerc să văd diferența de știri dintre siturile protv.md, unimedia.info, jurnal.md, etc. După ce vizitezi zi de zi siturile acestea îți faci o impresie că ele sunt de fapt o echipă, care se copie una pe alta, sau copie unul de la altul.

Dacă vom fi mai atenți cele mai multe știri le vedem cu surse, știri internaționale, știri din statele vecine. Problema e următoarea. Chiar mai nimic nu se întâmplă în Republică?  Totul e bine și frumos, pe când la nivel internațional totul se întâmplă.

Urmărind în ultimii doi ani rularea acestor situri, cele mai multe știri sunt de nivel politic, iar dacă deputații noștri pleacă în concediu e o liniște în presă ca și cum ea nu ar exista în Moldova. Televiziunile cele mai presigioase, inclusiv siturile de știri fug după știrile politice ca vulpa după iepure, și mai mult decât atât, găsești știrile cu aceleași titluri, 70 % același conținut.  Poate nu am eu dreptate însă din ce am văzut pe siturile de știri, totul apare în mare egalitate cu celălalt.

Totuși rămân la o întrebare, poate nu toți o să înțeleagă, dar la ce naiba tot se vorbește și se lucrează la descentralizare dacă televiziunea noastră și siturile de știri tot exploatează la maxim centrul (instituțiile de drept și organele de specialitate ale Guverului), dar pe la periferii rar când se mai aude de ceva? Foarte bine că există blogerii de la care mai afli câte ceva nou de prin alte zone din Moldova.  Nu e bine ce se întâmplă. Știu și știți că în democrație  presa se politizează dar în alte țări europene periferiile joacă un rol important în difuzarea informației. În Germania și Franța periferiile sunt subiectele cele mai atinse subiecte în presă.

Da, Moldova este DEMOCRATICĂ, dar vrem CALIFICARE și intuiție JURNALISTICĂ. Nu e SUA, aici World Trade Center nu va exista.

Comentarii

Roman Cernelea

Roman Cernelea

Blogger, activist, freelancer, student în anul III la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iași, România, facultatea de Științe Politice, ex-vicepreședinte la Asociația Tinerilor Basarabeni din Iași. Îmi place să mă implic în proiecte care se merită. I...

Ultimele articole